BartekM Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Witam serdecznie. Planuję zakup akwarium, niestety moje warunki mieszkaniowe (kawalerka) nie pozwalają na coś większego. Początkowo myślałem o akwarium 25-30l, jednakże ani ja nie byłbym z tego zadowolony, ani tym bardziej ryby (lektura forum). Maks maksów teoretycznie udało mi się wygospodarować miejsce 52cm szerokie 40cm wysokie i 40 cm głębokie w sosnowej (prawdziwa deska) szafce RTV , z możliwością wysunięcia akwarium (innego pomysłu nie mam). Jeśli to nie wypali będę zmuszony wrócić do 25-30l. Miejsce jest dość solidne, testowałem swoją masą (dobre 80kg) nic się nie dzieje. Pytanie moje jest następujące, czy któryś z tych zestawów polecalibyście ? Jeśli tak, ale nie do końca to co powinno się w nim zmienić ? Zestaw A: 175zł http://allegro.pl/zestaw-prosty-45l-pok ... 33397.html Zestaw B: 220zł http://allegro.pl/zestaw-diversa-45l-pr ... 74508.html Bardzo proszę o poradę. Ceny są Bardzo atrakcyjne. W porównaniu z tym co usłyszałem w pewnej bydgoskiej galerii te zestawy to połowa ceny, więc myślę, że warte są grzechu nawet jeśli nie są perfekcyjne. Jeśli różnica polega tylko w desingu, to raczej skłaniałbym się ku temu za 175zł. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Z tego co pamiętam, to ja kupowałem akwarium u niego 240l, gościu godny polecenia. Jednak kupując któryś zestaw nastaw się, że musisz kupić jeszcze grzałkę i filtr. Na Twoim miejscu poszukał bym samej pokrywy i szkła. A jak coś to bierz zestaw ten tańszy. Co do małego akwarium 25l, jak ładnie wszystko sobie zrobisz to niejednokrotnie będzie miało lepsz efekt niż takie duże. A czym większe akwarium tym większe koszta dodatkowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Sam sobie złóż taki zestaw:) Tylko na innych częściach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartekM Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 ...musisz kupić jeszcze grzałkę i filtr.... Co do małego akwarium 25l, jak ładnie wszystko sobie zrobisz to niejednokrotnie będzie miało lepsz efekt niż takie duże. A czym większe akwarium tym większe koszta dodatkowe. W zestawie jest grzałka: Grzałka z termostatem ATMAN SHARK 100W,oraz filtr :Filtr wewnętrzny z deszczownią 300l/h Coś z nimi jest nie tak ? Akwarium 25l jest oki, ale z tego co czytałem na forum dla krewetek albo dla max 3 gupików. Chciałbym trochę więcej . Takie 25l może z czasem kupie sobie, ale jako kotnik, albo krewetkarium Sam sobie złóż taki zestaw:) Tylko na innych częściach. Mógłbyś podpowiedzieć mi na jakich ? W sobotę prawdopodobnie pojadę kupić akwa i chciałbym być przygotowany. Z góry za wszystkie podpowiedzi bardzo dziękuję. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Jak masz tylko 10 cm prześwitu nad akwarium to na Twoim miejscu kupiłbym akwarium bez pokrywy i przykrył je szybą, oświetlenie możesz zamocować na szafce. Jak wstawisz pokrywę to może się okazać, że będziesz miał problem nawet z prostym karmieniem ryb. Przeanalizuj to sobie jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 W zestawie jest grzałka: Grzałka z termostatem ATMAN SHARK 100W,oraz filtr :Filtr wewnętrzny z deszczownią 300l/h Coś z nimi jest nie tak ? Bo to są tanie Chińskie podróbki, które gratisem są dorzucone. Grzałka nie będzie działać tak jak powinna działać może różnie nagrzewać, albo po prostu się nie włączy ja potrzeba. Co do filtrów to miałem już ich kilka, wewnętrzne polecam Aqua-el jakiś model do Twojego litrażu. Ten co dają to jest głośny i możliwie często będziesz miał problemy z wirnikiem. Co do wysokości to na pewno będziesz miał problem jak napisał robos7, sama pokrywa ma minimum z 6cm, więc możliwe że jak włożysz akwarium do szafki to nawet pokrywy nie dasz radę wsadzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartekM Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 Zgadzam się, że akwarium wchodzi na styk, ale mam chyba na to rozwiązanie. Otóż to miejsce, na którym prawdopodobnie postawię akwarium jest na wysuwanym podeście (w założeniu w tym miejscu powinna stać wieża /gramofon itp). Siadałem na tym przy 70 % wysunięciu i nie chce się urwać, więc myślę że minimalne 20% wysunięcia akwa będą możliwe. Niestety jest to jedyne miejsce, na którym mogę w miarę bezpiecznie postawić 45l w innym razie maks 25l na drewnianej półce na książki z dusza na ramieniu:). Niestety mieszkanie 30m2 dla 2 osób to jak 25-30l dla małego haremu gupików....szału nie ma . Co do sprzętu filtr zamienię na filtr firmy Aqua-el np AQUAEL UNIFILTER 360, natomiast grzałkę wybrać również Aqua-el czy np Tetra grzałka HT 50W 25 - 60L którą widzę, że posiada na stanie ?. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Grzałki obydwie dobre moim zdaniem, z resztą z solidnych firm, choć każdy ma swoje zdanie , ale każdy powie że lepsze niż Chińskie. Co do filtra to moim zdaniem lepiej Turbo Filter 500, ale on jest wysoki z tym dodatkowym modułem. Ale myślę że ten Twój będzie oki. A ten wysuwany podest to nie wiem czy jest dobre rozwiązanie. Wyślij zdjęcie jak możesz tej półki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartekM Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 ...A ten wysuwany podest to nie wiem czy jest dobre rozwiązanie. Wyślij zdjęcie jak możesz tej półki. Im dłużej na nią patrze bym bardziej wydaje mi się że masz racje. Jakby na to nie patrzeć to byłoby ponad 40l wody(raz masa, dwa ilość litrów)...wystarczy, żeby kółko spadło z prowadnic i miałbym fale. Niby ciężary ponad 50kg wytrzymuje, ale jakby tak raz nie wytrzymało...aż szkoda myśleć Muszę się jeszcze nad tym zastanowić, czy czasem z bólem serca nie wrócić do pomysłu 25-30l. Dopiero w następnym mieszkaniu zrobić coś większego. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Może ten TEKST przekona Cię do 25l;) Tek prowadnice mogą pewnego razu nie wytrzymać, a chyba lepiej jak będziesz spał spokojnie Dodatkowo jak masz męczyć się z tą pokrywą to naprawdę może Cię denerwować po jakimś czasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts