prozak102 Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Witam. To moje pierwsze akwarium wiec proszę o wyrozumiałość. Mam baniak 112l i filtr jak w temacie z którym to mam właśnie problem. Otóż filtr ten pracował prawidłowo jakieś 2-2.5 tyg po czym zaczął pracować nieco głośniej. Po 2 dniach woda zrobiła się mętna, wiec zacząłem sprawdzać. Okazało się że filtr nie pracuje jak trzeba. Woda ledwo leci, coś tam zasysa ale nie bardzo to mu wychodzi. Włączałem na 3 sekundy dosłownie samą głowicę i widzę że wirnik się kręci. Proszę o szybką odpowiedź bo w tej chwili rybki pływają w strasznym bałaganie. Wstawiłem tam filtr wewnętrzny ale nie daje rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmm Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Różne dziwne rzeczy się dzieją jak się chińczyki kupuje, zwróć go jak możesz i kup coś normalnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 micmm ale pomogłeś , miałeś styczność z tym filtrem że tak się wypowiadasz? Prozaku odpowietrzałeś filtr? Nie zassał jakiegoś syfu? Koszyki w środku włożone prawidłowo z uszczelkami? Zawór otworzony (ten między wyjściami węży)? Nie zagięte węże? Mam NCF-1000 i ostatnio spadł też mi przepływ ale to ze względu że zassało mi mnóstwo syfu do środka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Sprawdź o ile się nie mylę w nim było coś z nieszczelnością koszy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prozak102 Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Filtr pracował i przestał. Więc raczej nie ma tu mowy o zapowietrzeniu. Koszyki nie ruszane. Węże proste. Chociaż przy demontażu zauważyłem że 1 lekko zagięty, raczej nie wpływało to na prace. Jeśli dostał się jakiś syf to gdzie? Czy główkę można rozkręcić? Jak sprawdzić nieszczelność koszy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmm Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 micmm ale pomogłeś , miałeś styczność z tym filtrem że tak się wypowiadasz? Prozaku odpowietrzałeś filtr? Nie zassał jakiegoś syfu? Koszyki w środku włożone prawidłowo z uszczelkami? Zawór otworzony (ten między wyjściami węży)? Nie zagięte węże? Mam NCF-1000 i ostatnio spadł też mi przepływ ale to ze względu że zassało mi mnóstwo syfu do środka. Tak miałem styczność, mój znajomy miał taki filtr i go zwrócił po miesiącu, ale sprzedawca zgodził się pod warunkiem że u niego kupi inny . Od tamtej pory wiem że NCF to siet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Tak miałem styczność, mój znajomy miał taki filtr i go zwrócił po miesiącu, ale sprzedawca zgodził się pod warunkiem że u niego kupi inny . Od tamtej pory wiem że NCF to siet. Aha, u mnie NFC działa już prawie 9 miesięcy i nie mam żadnego problemu. To że jeden trafił się trefny to może być i tak z JBLem czy Eheim`em. Czy do "chińczyków" masz możliwość zakupienia części zamiennych? http://www.akwarystyczny24.pl/aqua-nova-ncf-c-136_77_107.html?osCsid=c0951ec5638428f61e2c20ab45ed8163 Aqua Nova nowa ze swoim stanowiskiem http://www.aqua-nova.pl/?a=news&opcja=show&id=17 Prozaku, rozbierz filtr i zobacz czy na dnie nie masz syfu. Wypłucz gąbki w wodzie z filtra, bo może tam czegoś naciągnęło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prozak102 Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Wody już nie mam w filtrze. Niestety wylałem ją. Dziś jeszcze spróbuję wszystko powyciągać i przepłukać. A co w związku z głowicą? Rozkręcać ją też czy nie? Są 4 śruby i strasznie ciężko siedzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmm Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Nie ma reguły że eheim czy jbl czy tetra bedzię bezawaryjna, ale sądzę że są to marki z renomą, a NCF może i dobry jest ale czy wytrzyma tyle co konkurencja z najwyższej półki? Część zamienne faktycznie są do NCF, czego nie można powiedzieć o typowych Chinolach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmm Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Nie ma reguły że eheim czy jbl czy tetra bedzię bezawaryjna, ale sądzę że są to marki z renomą, a NCF może i dobry jest ale czy wytrzyma tyle co konkurencja z najwyższej półki? Część zamienne faktycznie są do NCF, czego nie można powiedzieć o typowych Chinolach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prozak102 Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Panowie moglibyście wypowiadać się na temat? Bo mi rybki popadają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 A głowica chodzi "na sucho"? Możliwe że akurat trafił się jakiś wadliwy egzemplarz. Innych pomysłów naprawy nie znam. Rozkręcenie to ostateczność. P.S. Ja nie twierdzę że Aqua Nova to JBL czy Eheim, ale nie stawiajmy Aqua Novy na poziomie "chińczyka" no name. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prozak102 Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Tak, głowica chodzi na sucho. Tylko jakby siły nie miała jak już pracuje z wodą. Może to już koniec pompy. Albo faktycznie się dostało jakiegoś syfu. Tylko nie bardzo wiem gdzie. Tam też jest taka kulka, nie wiem czy z nią jest wszystko ok. Wiem że ma zapobiegać cofaniu wody. Nie wiem tylko czy nie zapobiega zbyt skutecznie że i w drugą stronę ta woda nie chce iść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heksa1981 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Witam Sprawdzić ta kulkę bo może ja syf jakiś blokuje i wylot najlepiej to pałeczkami do uszu ja oczyść i poruszaj powinno pomóc . Ja miałem tak w aqua nova 600 i dało rady . Jak nie to spróbuj jeszcze tam na tych końcówkach do podłączenia węży tam też przeczyść wszystko . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prozak102 Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 Witam. Przeczyściłem wszystko od koszyka dolnego w górę. Jest troszkę lepiej. Ale to jeszcze nie jest to. Macie może jeszcze jakieś pomysły? Czy raczej wymian wchodzi w grę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts