Jump to content

Aqua Nova NCF-800 nie działa jak trzeba

Recommended Posts

Witam. To moje pierwsze akwarium wiec proszę o wyrozumiałość. Mam baniak 112l i filtr jak w temacie z którym to mam właśnie problem. Otóż filtr ten pracował prawidłowo jakieś 2-2.5 tyg po czym zaczął pracować nieco głośniej. Po 2 dniach woda zrobiła się mętna, wiec zacząłem sprawdzać. Okazało się że filtr nie pracuje jak trzeba. Woda ledwo leci, coś tam zasysa ale nie bardzo to mu wychodzi. Włączałem na 3 sekundy dosłownie samą głowicę i widzę że wirnik się kręci. Proszę o szybką odpowiedź bo w tej chwili rybki pływają w strasznym bałaganie. Wstawiłem tam filtr wewnętrzny ale nie daje rady.

micmm ale pomogłeś :roll:, miałeś styczność z tym filtrem że tak się wypowiadasz? Prozaku odpowietrzałeś filtr? Nie zassał jakiegoś syfu? Koszyki w środku włożone prawidłowo z uszczelkami? Zawór otworzony (ten między wyjściami węży)? Nie zagięte węże? Mam NCF-1000 i ostatnio spadł też mi przepływ ale to ze względu że zassało mi mnóstwo syfu do środka.

Filtr pracował i przestał. Więc raczej nie ma tu mowy o zapowietrzeniu. Koszyki nie ruszane. Węże proste. Chociaż przy demontażu zauważyłem że 1 lekko zagięty, raczej nie wpływało to na prace. Jeśli dostał się jakiś syf to gdzie? Czy główkę można rozkręcić? Jak sprawdzić nieszczelność koszy?

micmm ale pomogłeś :roll:, miałeś styczność z tym filtrem że tak się wypowiadasz? Prozaku odpowietrzałeś filtr? Nie zassał jakiegoś syfu? Koszyki w środku włożone prawidłowo z uszczelkami? Zawór otworzony (ten między wyjściami węży)? Nie zagięte węże? Mam NCF-1000 i ostatnio spadł też mi przepływ ale to ze względu że zassało mi mnóstwo syfu do środka.

Tak miałem styczność, mój znajomy miał taki filtr i go zwrócił po miesiącu, ale sprzedawca zgodził się pod warunkiem że u niego kupi inny :). Od tamtej pory wiem że NCF to siet.

Tak miałem styczność, mój znajomy miał taki filtr i go zwrócił po miesiącu, ale sprzedawca zgodził się pod warunkiem że u niego kupi inny :). Od tamtej pory wiem że NCF to siet.

Aha, u mnie NFC działa już prawie 9 miesięcy i nie mam żadnego problemu. To że jeden trafił się trefny to może być i tak z JBLem czy Eheim`em. Czy do "chińczyków" masz możliwość zakupienia części zamiennych?

http://www.akwarystyczny24.pl/aqua-nova-ncf-c-136_77_107.html?osCsid=c0951ec5638428f61e2c20ab45ed8163
Aqua Nova nowa ze swoim stanowiskiem
 http://www.aqua-nova.pl/?a=news&opcja=show&id=17

Prozaku, rozbierz filtr i zobacz czy na dnie nie masz syfu. Wypłucz gąbki w wodzie z filtra, bo może tam czegoś naciągnęło.

Nie ma reguły że eheim czy jbl czy tetra bedzię bezawaryjna, ale sądzę że są to marki z renomą, a NCF może i dobry jest ale czy wytrzyma tyle co konkurencja z najwyższej półki? Część zamienne faktycznie są do NCF, czego nie można powiedzieć o typowych Chinolach.

Nie ma reguły że eheim czy jbl czy tetra bedzię bezawaryjna, ale sądzę że są to marki z renomą, a NCF może i dobry jest ale czy wytrzyma tyle co konkurencja z najwyższej półki? Część zamienne faktycznie są do NCF, czego nie można powiedzieć o typowych Chinolach.

A głowica chodzi "na sucho"? Możliwe że akurat trafił się jakiś wadliwy egzemplarz. Innych pomysłów naprawy nie znam. Rozkręcenie to ostateczność.

P.S. Ja nie twierdzę że Aqua Nova to JBL czy Eheim, ale nie stawiajmy Aqua Novy na poziomie "chińczyka" no name.

Tak, głowica chodzi na sucho. Tylko jakby siły nie miała jak już pracuje z wodą. Może to już koniec pompy. Albo faktycznie się dostało jakiegoś syfu. Tylko nie bardzo wiem gdzie. Tam też jest taka kulka, nie wiem czy z nią jest wszystko ok. Wiem że ma zapobiegać cofaniu wody. Nie wiem tylko czy nie zapobiega zbyt skutecznie że i w drugą stronę ta woda nie chce iść.

Witam

Sprawdzić ta kulkę bo może ja syf jakiś blokuje i wylot najlepiej to pałeczkami do uszu ja oczyść i poruszaj powinno pomóc .

Ja miałem tak w aqua nova 600 i dało rady . Jak nie to spróbuj jeszcze tam na tych końcówkach do podłączenia węży tam też przeczyść wszystko .

Pozdrawiam