Meatius Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Witam, akwarium założyłem w połowie grudnia 2012 roku. Generalnie wszystko było ładnie pięknie do początku marca kiedy to zobaczyłem, że troszeczkę zmętniała(niewielki osad). Wodę wymieniłem na początku lutego, dlatego też dziwi mnie dlaczego dochodzi do tego po miesiącu a nie wcześniej. Rybki ostatnio przebywają przy wylocie wody. Poniżej załączam dwa zdjęcia, z przodu oraz z boku : http://i.imgur.com/AC2Sle5.jpg http://i.imgur.com/oxlwoZY.jpg Akwarium 240L Łącznie jest 11 rybek ( 5 większych, 5 mniejszych i glonojad ) Zatem pytanie, co mogło spowodować nagłe zmętnienie i czy jest to niebezpieczne dla ryb?Jeżeli tak, co zrobić żeby je usunąć. Z góry dziękuję za pomoc PS wybaczcie jeżeli nie będę w stanie udzielić jakichś informacji gdyż jestem początkującym akwarystą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Wodę wymieniłeś? Całą? Nie robisz regularnych podmianek? No to kumulacja związków azotu, pojawienie się zmętnienia biologicznego wywołanego pierwotniakami. Kwestia poprawnej opieki nad akwarium i filtracji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meatius Posted March 6, 2013 Author Share Posted March 6, 2013 Na początku lutego woda została wymieniona w około 80%, teraz mam zamiar wymieniać raz na dwa miesiące po 50%. Czy takie podmianki powinny uwzględniać wymianę mniejszej ilości wody częściej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Bardzo zły pomysł, destabilizujesz sobie tym florę biologiczną zbiornika. Podmieniamy mniej, ale częściej. Jak widzisz obecna metoda się nie sprawdza. Jaki masz filtr? Najlepiej wypełnij wszystko według tego schematu: jak-zadawac-pytania-na-forum-superakwarium-pl-t48986.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meatius Posted March 6, 2013 Author Share Posted March 6, 2013 Napisze po trochu z wszystkiego : -świetlówki włączone codziennie 10-12 godzin, obie świetlówki miały jakieś zastosowania, zapobieganie rozrastaniu się glonów i tym podobne, -filtr - fluva ( wydaje mi się, że był to filtr do zbiorników 300l czyli z zapasem 60l, -podczas wymiany wody dodaje do wody, witaminy, preparat FMC (firma DAJANA) i 2 preparaty których aktualnie nie posiadam (zakupie przy najbliższej okazji) blue?(bodajże tak się nazywał) oraz drugi do uzdatniania wody jeżeli dobrze pamiętam, -rybki karmie 3 razy w dniu, w godzinach 10-13, 15-18, 24-2 (pierwsze dwa razy pokarm suchy, a ostatni posiłek serca wołowe bądź ochotki), -temperatura wody - 27 stopni -staram się nie wprowadzać większych zmian żeby nie stresować rybek. Dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Deklarowane litraże wypisane na filtrach to bajki - jeśli pisze że coś nadaje się do 300l, to może da radę w 100l. Najlepiej podaj konkretny model jak dasz radę to odczytać. Dodawanie do wody witamin jest zbędne przy prawidłowej diecie ryb i nie pomoże, wlewanie preparatu FMC zabija pożyteczną florę bakteryjną w zbiorniku. Chwilowo pozornie woda będzie bardziej klarowna, ale bardzo pogarszasz tym sytuację w akwarium. Ogólnie poza nawozami nie trzeba wlewać żadnej chemii, a większość preparatów mających pomagać szkodzi. Ochotka ogólnie jest pokarmem złym, bo jest bardzo tłusta. Od karmienia mięsem zwierząt stałocieplnych [krówka] też się powoli odchodzi, ale to teraz najmniejszy problem. Widzę tam pielęgnice papuzie, labeo i zbrojnika który powinien dorastać do +/- 40cm. Obsada będzie na pewno do korekty. Najlepiej zrób zdjęcia z bliska wszystkim mieszkańcom baniaka, to zidentyfikujemy co i jak. Na dobry początek: jak-zadawac-pytania-na-forum-superakwarium-pl-t48986.html Przeczytać i nauczyć się na pamięć części o utrzymaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meatius Posted March 6, 2013 Author Share Posted March 6, 2013 Oto zdjęcia rybek : Żółta rybka jest x2 ale nie mogłem zrobić zdjęcia bo się schowała, glonojadek ładnie akurat wypłynął żeby się pokazać, a papuzie przeszkadzały w sesji więc zajęło mi trochę więcej czasu : http://imgur.com/a/Jdv0Z Link chyba pomyłka gdyż jest znów na temat pytań, nie widziałem części która opisywała by utrzymanie Co do samej wody, nie jest to nic groźnego dla rybek? A jeśli chodzi o częstsze wymiany, to raz na dwa tygodnie by odpowiadało? Link jest przydatny, im Ty podasz więcej informacji o akwarium tym dostaniesz więcej trafnych i pomocnych odpowiedzi. Ale jak ktoś nie chce no to cóż... Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts