Jump to content

Obsada 112 l

viking
 Share

Recommended Posts

Witam dwa tygodnie temu zalałem nowe akwarium wodą wodociągową PH 7 i gh=8 na dnie położyłem żwir kwarcowy 3mm i włożyłem korzeń Japoński.Posiadam filtr zewnętrzny JBL Cristal Profi e700 i oświetlenie 1x24W AQUAEL t5 i grzałkę AQUA SZUT 2005 100W.Dzisiaj zasadziłem roślinki jutro planuje podmiankę wody i po jutrze chciałbym zarybić akwarium i tu zaczyna się problem...Posiadam w starym akwarium 5xNeon Inessa 5xRozbora Klinowa 2x Zbrojnik Niebieski (parka już się raz rozmnożyła :D )chciałem powiększyć ilość Neonków i Rozborek ale podobno nie będą się dobrze czuły dwa stadka więc pomyślałem o Brzankach.Moje pytanie brzmi czy mogę mieć na przykład Brzanki Sumatrzańskie razem z Brzankami Mszystymi lub Purpurowymi a jeśli tak to w jakiej ilości.Planuje dokupić 8xOtoski z uwagi że Kiryski odpadają z powodu żwiru.A może lepiej dokupić do tych pięciu Neonków jeszcze ze dwadzieścia i darować sobie Brzanki pomóżcie bo mam mętlik w głowie :help:

Dlaczego ma sobie odpuścić? Z brzanek możesz mieć: purpurową, klowna i wysmukłą. W zasadzie Sumatrzańską również, ale twardość wody musi chyba wynosić 10 GH. Żadnych otosków. Pomyśl o brzankach na pewno na forum ktoś doradzi. Jeśli czyściciel to też z Azji, ale w tym sam jestem zielony.

No to panowie dalej nie wiem co mam zrobić.Może podsuniecie mi jakieś rybki bo mam już tylko Zbrojniki resztę dziś oddałem i mogę kupić inne rybki tylko nie mam pojęcia,które przy moich parametrach się nadają,a chciałbym jakieś stadne rybki tylko by dobrze im było w moim baniaku.

Tak kolego Lost podobają mi się wysmukłe i purpurowe ale sumatrzańskie też mi się podobają no ale jeśli woda nie odpowiednia to zrezygnuje z nich bo nie chciałbym by się męczyły.Chciałem mieć właśnie Brzanki lub Neonki ze wskazaniem na brzanki tylko nie wiem jakie gatunki mogą być razem i ile sztuk w moim baniaku może być by nie przesadzić z ilością.No i co byś polecił kolego z czyścicieli jeśli Otoski odpadają.

Czyściciel- grubowarg syjamski.

Brzanki z 12 sztuk. Najlepiej jednego gatunku, ale jeśli chcesz dwa to podziel to na pół 6-6.

Jeśli chcesz sumatrzanki koniecznie, to może jakoś się da zatwardzić wodę, bo potrzebujesz 10 GH a masz 8. Popytaj na forum.

Witam dwa tygodnie temu zalałem nowe akwarium wodą wodociągową PH 7 i gh=8 na dnie położyłem żwir kwarcowy 3mm i włożyłem korzeń Japoński.Dzisiaj zasadziłem roślinki jutro planuje podmiankę wody i po jutrze chciałbym zarybić akwarium i tu zaczyna się problem...

Skoro rośliny pojawiły się dopiero teraz, to czy to akwarium jest w ogóle dojrzałe?

Lost dzięki za pomoc.Zdecydowałem się na Brzanki , zobaczę tylko w sklepach co będzie ciekawego i dam znać co nabyłem ;)Ren86 filtr zalałem Bacto Active i po tygodniu znowu wlałem odpowiednią ilość oczywiście do kranówki zapodałem Eskalarin i wlałem 20 litrów wody z poprzedniego baniaka więc chyba dojrzało,Zbrojniki mają się dobrze :D Ok spadam poszukać w sklepach moich przyszłych mieszkańców ;)

nemo130: Zamykam.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...