Jump to content

Słabe rośliny.

NemoX
 Share

Recommended Posts

Mam teraz problem bo po wsadzeniu nowych roślinek do nowo założonego akwarium 112l (1 marzec, do wody dodałem esklarin) stają się jakby słabsze i wydaje mi się że ich barwa skłania się ku żółtemu :/ Na dnie piasek kwarcowy, na tyle akwarium drobniuteńki żwirek i trochę porozkładanych kulek g-t. Świece 8-9h dziennie 2x 18W. Co radzicie? Co mam zrobić by poprawić ich kondycje? Dzisiaj kupiłem Aquaflore od zooleku, powinno pomóc? I czy to stosować jakoś regularnie czy tylko sporadycznie jak roślinki gorzej się poczują? Nigdy nie nawoziłem roślinek.

sagittaria

gałęzatka

microsorum windelov

microsorum thin leaf

valisneria

hemianthus

Ok, ale teraz to już "po ptakach" mam to i użyje do końca bo nic z tym innego nie zrobię :P Ale coś to może pomóc na te rośliny? Na przyszłość możesz podać przykładowe łatwo dostępne produkty najlepiej im tańsze tym lepiej dla mnie.

Nie ma durnych pytań,są tylko durne odpowiedzi ;)

Te artykuły dotyczą nawożenia solami,więc niewiele tu pomogą.

NemoX kupujesz 3 produkty:

Macro

Micro

Carbo

Carbo dozujesz codziennie,Macro i Micro zależnie od potrzeb ew. według wskazań na ulotce.

Kolega kupi, wyda 100zł i za 3 tyg. założy post "Mam glony, ratujcie, Pomocy!".

Prędzej czy później przedawkuje niektóre makro i skończy się to glonami.

Jeżeli ma nawozić, to niech poczyta co robi, czym to grozi. Będzie mieć pretensje, że nikt mu nie powiedział.

Nie zmuszam do niczego. Niech wybierze to co uważa za słuszne w oparciu o nasze rady.

Ok dzięki, z solami chyba dam sobie spokój... Dużo w tym roboty i ceregieli, ale może w późniejszym czasie z tego skorzystam :D Na razie użyje co mam zobaczę co będzie się działo, jak nie pomoże to wezmę macro, carbo to powinno coś już dać. 365dni w roku chyba nie muszę tego stosować tylko co jakiś czas na poprawę warunków. Ale dzięki za rady jeszcze raz.

I do tego lepsze będzie micro czy macro co jest bardziej pożądane przez rośliny?

Rośliny potrzebują tego i tego. Przy braku któregoś pierwiastka następuje zatrzymanie wzrostu roślin i pojawienie się glonów.

Poczytaj dokładniej co to jest mikro a co to jest makro.

I co z tym robią rośliny.