gajmat Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Witam, przeczesując pólki i regały w OBI natrafiłem na taki oto worek ziemi uniwersalnej POKON http://foodini.pl/p/pokon-ziemia-uniwersalna-20l/9651. Czy taka ziemia nadaje się na podłoże do akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micuch11 Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Ja bym nie kombinował i wziął jedną z najtańszych ziem. Ta jest jakaś dziwna ,bo po 4-3 tygodniach trzeba nawozić jakimiś nawozami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Kup ziemię bez nawozów bo ta je ma w sobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Ja mam zwykłą ziemię i także muszę nawozić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajmat Posted March 5, 2013 Author Share Posted March 5, 2013 ona jest właśnie tania-20l w OBI dostanę za 10. Nie jestem pewien, czy są w niej nawozy-w opisie jest tylko informacja o mikro i makroelementach. Ale generalnie nie polecacie akurat tej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Jaki sens jest kupować ziemie bez nawozów jak wtedy ona będzie je chłonąć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Ziemia bez dodatkowych nawozów wcale jałowa nie jest - to raz. Działanie buforujące jest równie ważne, albo i ważniejsze co samo nawożenie - to dwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajmat Posted March 5, 2013 Author Share Posted March 5, 2013 też się zastanawiałem, bo co przeszkadzają jakieś nawozy w ziemi kupionej w kwiaciarni pod kwiatki? Może te nawozy nie są odpowiednie-nie wiem sam już, co kupić...polecicie coś konkretnego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Zwykła ziemia ma w sobie nawozy, ziemia wzbogacana może mieć ich za dużo. Przenawożenie też dobre nie jest, szczególnie że w początkowej fazie po starcie akwarium i tak będzie ich sporo. Kup jakąkolwiek uniwersalną bez dodatkowych nawozów i specjalnych dodatków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Zwykła ziemia ma w sobie nawozy, ziemia wzbogacana może mieć ich za dużo. Przenawożenie też dobre nie jest, szczególnie że w początkowej fazie po starcie akwarium i tak będzie ich sporo. Kup jakąkolwiek uniwersalną bez dodatkowych nawozów i specjalnych dodatków. Wiesz w tej z nawozami ich nie ładują dużo bo jest to nie opłacalne tylko jest ich trochę więcej . Kup najtańszą , najlepiej weź z jakiegoś miejsca będzie taniej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Kupisz z nawozami. Ok. Jak Ci walnie niekontrolowaną ilość nawozów do słupa wody to przez najbliższy rok wszystko będzie zdychać co wpuścisz do akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natalka86 Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Będę w OBi jutro to poszukam i sprawdzę co to za cudo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajmat Posted March 6, 2013 Author Share Posted March 6, 2013 No to fajnie, dzięki Natalka. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natalka86 Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 byłam... niestety były wszystkie rodzaje ziemi: do kaktusów, do storczyków, do cytrusów, z długo działającym nawozem itp ale najzwyklejszego pokonu nie znalazłam. Może akurat były braki. Przykro mi że nie pomogłam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 Kupcie ziemię do kwiatów Substral z nawozem Osmocote. Dlaczego chcecie ziemię bez nawozów? Ja tego nie rozumiem. Po to żeby za miesiąc, dwa, pytać jakie kulki dać w podłoże? Podłoże ADA oddaje na początku 30-50mg/l NO3 i wszyscy się cieszą, że mają super żyzne podłoże, a tutaj taki problem. Kombinujecie z jakimiś pokonami, ziemią do katusów, a później same problemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajmat Posted March 11, 2013 Author Share Posted March 11, 2013 Mimo wszystko dzięki Natalka za pomoc. Nyq20, ten substral trochę drogi, a nawozić i tak zamierzam sam, więc nie potrzebuję niczego na początek więcej prócz zwykłej ziemi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 Mimo wszystko dzięki Natalka za pomoc. Nyq20, ten substral trochę drogi, a nawozić i tak zamierzam sam, więc nie potrzebuję niczego na początek więcej prócz zwykłej ziemi.Substral jest drogi? kosztuje tyle co każda ziemia. To, że chcesz nawozić kolumnę wody to jedno, a to, że podłoże szybciej wyjałowieje to drugie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajmat Posted March 12, 2013 Author Share Posted March 12, 2013 o, przepraszam, spojrzałem na złą ziemię, dlatego napisałem, ze cena wysoka. Czy dokładnie chodzi Ci o taką ziemię, jak ta? http://www.e-hortico.pl/substral-osmocote-gotowe-podloze-ziemia-10l-do-kwiatow-domowych-duplikat-1.html. Mówisz, ze choć ma nawozy, nie zaszkodzą one obsadzie akwarium? Przeglądając różne posty i artykuły nt. ziemi w akwarium zdania były podzielone, czy powinna zawierać nawozy czy nie i stad moje obawy? W sumie to nadal nie wiem, co dobre jest, ale zdam się na Twoją nyq20 opinię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 Najtaniej iść za dom i samemu sobie nakopać [ziemi]. Byle nie spod autostrady, podobno najlepsza jest cmentarna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 o, przepraszam, spojrzałem na złą ziemię, dlatego napisałem, ze cena wysoka. Czy dokładnie chodzi Ci o taką ziemię, jak ta? http://www.e-hortico.pl/substral-osmocote-gotowe-podloze-ziemia-10l-do-kwiatow-domowych-duplikat-1.html. Mówisz, ze choć ma nawozy, nie zaszkodzą one obsadzie akwarium? Przeglądając różne posty i artykuły nt. ziemi w akwarium zdania były podzielone, czy powinna zawierać nawozy czy nie i stad moje obawy? W sumie to nadal nie wiem, co dobre jest, ale zdam się na Twoją nyq20 opinięTak, chodzi o taką ziemię albo drugą pozycję z tego linku http://www.firmaflora.pl/oferta.html Jeśli przykryjesz ją odpowiednią warstwą żwirku to nie ma mowy o jakichkolwiek problemach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajmat Posted March 12, 2013 Author Share Posted March 12, 2013 Hmmm, to się może na którąś skuszę w takim razie. Czy siatka tynkarska i 2-3 cm żwirku wystarczą nad warstwą ziemi? Do 3 razy sztuka... Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masa Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Mało, co najmniej 5_cm żwirku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 A nie lepiej jest iść za dom albo przed dom i zabrać ziemie z kretowiska? Tylko nie blisko drogi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 A nie lepiej jest iść za dom albo przed dom i zabrać ziemie z kretowiska? Tych kretowisk w marcu musi być masa. Wiadomo że współczesne krety mają wiertła i doskonale radzą sobie z przymarzniętą ziemią. Jeśli autor tematu jest mężczyzną [a tak ma zaznaczone w profilu] i posiada łopatę [bardzo prawdopodobne] to może poradzić sobie sam, bez kreta. Czy siatka tynkarska i 2-3 cm żwirku wystarczą nad warstwą ziemi?Ja korzystałem z moskitiery z OBI [można kupić przy okazji], ale siatka tynkarska też powinna być ok. Tylko tego żwiru trzeba dać więcej. Jeszcze taki mały trick [pomijając jakieś węgle aktywne i inne cuda możliwe do umieszczenia na dolnej warstwie]: najpierw dajesz żwir przy ściankach akwarium [światło nie może docierać do ziemi], później na środek sypiesz siemię, zabezpieczasz siatką, siatka wchodzi pod boczne warstwy żwiru i trzyma się na miejscu. Na to dopiero solidna warstwa żwiru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 Mieszkam w Oświęcimiu na obrzeżach i spoglądając przez okno widzę masę kretowisk:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts