Jump to content

Ziemia uniwersalna POKON z OBI do akwarium

gajmat
 Share

Recommended Posts

Zwykła ziemia ma w sobie nawozy, ziemia wzbogacana może mieć ich za dużo. Przenawożenie też dobre nie jest, szczególnie że w początkowej fazie po starcie akwarium i tak będzie ich sporo. Kup jakąkolwiek uniwersalną bez dodatkowych nawozów i specjalnych dodatków.

Zwykła ziemia ma w sobie nawozy, ziemia wzbogacana może mieć ich za dużo. Przenawożenie też dobre nie jest, szczególnie że w początkowej fazie po starcie akwarium i tak będzie ich sporo. Kup jakąkolwiek uniwersalną bez dodatkowych nawozów i specjalnych dodatków.

Wiesz w tej z nawozami ich nie ładują dużo bo jest to nie opłacalne tylko jest ich trochę więcej .

Kup najtańszą , najlepiej weź z jakiegoś miejsca będzie taniej .

Kupcie ziemię do kwiatów Substral z nawozem Osmocote. Dlaczego chcecie ziemię bez nawozów? Ja tego nie rozumiem. Po to żeby za miesiąc, dwa, pytać jakie kulki dać w podłoże? Podłoże ADA oddaje na początku 30-50mg/l NO3 i wszyscy się cieszą, że mają super żyzne podłoże, a tutaj taki problem. Kombinujecie z jakimiś pokonami, ziemią do katusów, a później same problemy.

Mimo wszystko dzięki Natalka za pomoc. Nyq20, ten substral trochę drogi, a nawozić i tak zamierzam sam, więc nie potrzebuję niczego na początek więcej prócz zwykłej ziemi.

Substral jest drogi? :o kosztuje tyle co każda ziemia. To, że chcesz nawozić kolumnę wody to jedno, a to, że podłoże szybciej wyjałowieje to drugie.

o, przepraszam, spojrzałem na złą ziemię, dlatego napisałem, ze cena wysoka. Czy dokładnie chodzi Ci o taką ziemię, jak ta? http://www.e-hortico.pl/substral-osmocote-gotowe-podloze-ziemia-10l-do-kwiatow-domowych-duplikat-1.html. Mówisz, ze choć ma nawozy, nie zaszkodzą one obsadzie akwarium? Przeglądając różne posty i artykuły nt. ziemi w akwarium zdania były podzielone, czy powinna zawierać nawozy czy nie i stad moje obawy? W sumie to nadal nie wiem, co dobre jest, ale zdam się na Twoją nyq20 opinię

o, przepraszam, spojrzałem na złą ziemię, dlatego napisałem, ze cena wysoka. Czy dokładnie chodzi Ci o taką ziemię, jak ta? http://www.e-hortico.pl/substral-osmocote-gotowe-podloze-ziemia-10l-do-kwiatow-domowych-duplikat-1.html. Mówisz, ze choć ma nawozy, nie zaszkodzą one obsadzie akwarium? Przeglądając różne posty i artykuły nt. ziemi w akwarium zdania były podzielone, czy powinna zawierać nawozy czy nie i stad moje obawy? W sumie to nadal nie wiem, co dobre jest, ale zdam się na Twoją nyq20 opinię

Tak, chodzi o taką ziemię albo drugą pozycję z tego linku http://www.firmaflora.pl/oferta.html

Jeśli przykryjesz ją odpowiednią warstwą żwirku to nie ma mowy o jakichkolwiek problemach.

A nie lepiej jest iść za dom albo przed dom i zabrać ziemie z kretowiska?

Tych kretowisk w marcu musi być masa. Wiadomo że współczesne krety mają wiertła i doskonale radzą sobie z przymarzniętą ziemią. Jeśli autor tematu jest mężczyzną [a tak ma zaznaczone w profilu] i posiada łopatę [bardzo prawdopodobne] to może poradzić sobie sam, bez kreta.

Czy siatka tynkarska i 2-3 cm żwirku wystarczą nad warstwą ziemi?

Ja korzystałem z moskitiery z OBI [można kupić przy okazji], ale siatka tynkarska też powinna być ok. Tylko tego żwiru trzeba dać więcej. Jeszcze taki mały trick [pomijając jakieś węgle aktywne i inne cuda możliwe do umieszczenia na dolnej warstwie]: najpierw dajesz żwir przy ściankach akwarium [światło nie może docierać do ziemi], później na środek sypiesz siemię, zabezpieczasz siatką, siatka wchodzi pod boczne warstwy żwiru i trzyma się na miejscu. Na to dopiero solidna warstwa żwiru.