Jump to content

Nietypowe akwarium

Bartixxx
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Posiadam nietypowe akwarium 100l i mam problem z dobraniem do niego obsady :)

Akwarium mianowicie ma wymiary 60x60x30 i nie jest to pomyłka 30cm to wysokość akwarium :?

Chciał bym w nim trzymać pielęgniczni ramireza i jakieś inne ryby i mam 2 pytania czy pielegniczki ramireza będą się dobrze w nim czuły i jakie inne ryby polecacie? :D

Parametry wody nie maja znaczenia gdyż akwarium będę dopiero zakładał tylko jakie ryby pasują do wymagań ramirezów? :)

Ok wpierw wpuszcze zwykłe ramirezy i jak będzie wszystko dobrze to kupię później te niebieskie :) są super :) pod koniec Miesiąca jadę po filtr i resztę rzeczy sądzę że turbo 500 aquaela wystarczy co? ;d do tego grzalka 75W i będzie dobrze ;)

...ramirezy, otoski zrozumiałem . "rozbita klubowa ok 5sztuk" to jak się domyślam chodzi o razbory klinowe??? Razbory powinny być w większej ilości.

Te mogłyby być razem. Te ostatnie to nie domyślam się co to za ryby.

Może chodzi o zwinniki blehera? W tym akwarium powinieneś mieć tylko jedną ławicę albo one albo razbory klinowe.

1+1x ramirezy

15-20x razbora klinowa/zwinnik czerwonousty

6x otosek

Ps. jaka twardość wody?

Właściwie to wszystko się skomplikowało :) Akwarium jako że moja rodzinka nie wierzy w moje umiejętności :D co nie jest dziwne bo wcześniej wspominane przeze mnie akwarium 60x60x30 było klejone przeze mnie jako pierwsze więc stanęło na tym że mama z obawy przed zalaniem domu postanowiła dać mi na akwarium ze sklepu typowe 112l lub trochę mniej typowe 96l :) Tak jak wcześniej wspominałem po sprzęty jadę pod koniec miesiąca. A na pytanko już odpowiadam wodę w kranie mam niby 7,6 pH testów nie robiłem ale sądzę że trochę mniej będzie.

Obsada 1+1 ramirezów i 15 razbory klinowe oraz 6 otosków mi pasuje i to bardzo chce żeby to było w miarę naturalne akwa dlatego zdam się na wasz gust ;) Lecz trochę mi brakuje ryb z "górnego terenu akwarium" :D co powiecie na 1+2 prętniki karłowate? :)