Bartixxx Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Witam wszystkich Posiadam nietypowe akwarium 100l i mam problem z dobraniem do niego obsady Akwarium mianowicie ma wymiary 60x60x30 i nie jest to pomyłka 30cm to wysokość akwarium Chciał bym w nim trzymać pielęgniczni ramireza i jakieś inne ryby i mam 2 pytania czy pielegniczki ramireza będą się dobrze w nim czuły i jakie inne ryby polecacie? Parametry wody nie maja znaczenia gdyż akwarium będę dopiero zakładał tylko jakie ryby pasują do wymagań ramirezów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Parametry wody w kranie mają znaczenie, ponieważ wody o określonych parametrach nie wyczarujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Jak dobre będą parametry, to się wyczaruje ładną Wenezuelę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 6, 2013 Author Share Posted March 6, 2013 Woda z kranu ma 7,6 pH ale planuje je zbić wodą demineralizowana do ok 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Dobre akwarium dla pielęgniczek. Kwadratowe dno może tylko utrudnić wybranie rewirów dla większej ilości par. Myślę, ze w 60x60 powinny 2 parki wybrać sobie miejsce bez większych problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 6, 2013 Author Share Posted March 6, 2013 Ok wpierw wpuszcze zwykłe ramirezy i jak będzie wszystko dobrze to kupię później te niebieskie są super pod koniec Miesiąca jadę po filtr i resztę rzeczy sądzę że turbo 500 aquaela wystarczy co? ;d do tego grzalka 75W i będzie dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 Chciał bym reaktywować temat pytaniem czy ramirezy sztuk 2 otoski ok 6 sztuk rozbita klinowa ok 5sztuk oraz te długie białe z czerwonym pyskiem o dziwnej nazwie ok 5sztuk mogą być razem? w 100l? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 ...ramirezy, otoski zrozumiałem . "rozbita klubowa ok 5sztuk" to jak się domyślam chodzi o razbory klinowe??? Razbory powinny być w większej ilości. Te mogłyby być razem. Te ostatnie to nie domyślam się co to za ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 Naturalnie chodzi o rozbore klinowa tylko pisze na smartfonie i on wie lepiej co chciałem napisać naturalnie przepraszam a ta ostatnia to nie pamiętam nazwy podobną do kardynalka ale ma czerwony pysk a nie ogon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 Może chodzi o zwinniki blehera? W tym akwarium powinieneś mieć tylko jedną ławicę albo one albo razbory klinowe. 1+1x ramirezy 15-20x razbora klinowa/zwinnik czerwonousty 6x otosek Ps. jaka twardość wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted March 11, 2013 Author Share Posted March 11, 2013 Właściwie to wszystko się skomplikowało Akwarium jako że moja rodzinka nie wierzy w moje umiejętności co nie jest dziwne bo wcześniej wspominane przeze mnie akwarium 60x60x30 było klejone przeze mnie jako pierwsze więc stanęło na tym że mama z obawy przed zalaniem domu postanowiła dać mi na akwarium ze sklepu typowe 112l lub trochę mniej typowe 96l Tak jak wcześniej wspominałem po sprzęty jadę pod koniec miesiąca. A na pytanko już odpowiadam wodę w kranie mam niby 7,6 pH testów nie robiłem ale sądzę że trochę mniej będzie. Obsada 1+1 ramirezów i 15 razbory klinowe oraz 6 otosków mi pasuje i to bardzo chce żeby to było w miarę naturalne akwa dlatego zdam się na wasz gust Lecz trochę mi brakuje ryb z "górnego terenu akwarium" co powiecie na 1+2 prętniki karłowate? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts