Jump to content

Pierwsze akwarium holenderskie - proszę o pomoc

Share

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Jestem nowy więc proszę o trochę cierpliwości i przede wszystkim o pomoc. Jest to moje pierwsze forum więc jeśli już był ten wątek poruszany mogłem tego nie zauważyć.

Ok tyle odemnie a teraz mój problem.

Przygodę z akwarystyką zacząłem już jakiś czas temu tylko powiedzmy sobie szczerze nie miałem wogóle pojęcia co tak naprawde jest ważne. Zacząłem intensywnie studiować literaturę i przeglądać internet i natknąłem się na zdjęcie akwarium holenderskiego i od razu wiedziałem, że muszę takie mieć.

Założyłem banaik, 112l (nie jest może duże ale tylko na takie pozwalał mi budżet:)). do tego filt Hanza wydajność 1000l/h, oświetlenie standardowe 2x18W i do tego dołożyłem 2x24W 6500k i 10000K, CO2 z butli. Kompletowanie tego wszystkiego zajęło mi jakiś czas więc zalałem baniak odczekałem 2 tygodnie i wprowadziłem roślinki: hemianthus cuba, lotos czerwony, bacope drobnolistną, mech willow, hygrophilia japan? microsorium mini i "taką mała trawkę" - niestety nie pamiętam jej nazwy ale akurat ona nie stanowi problemu.

No i nawiązując do sedna:

- od samego początku mam problem z małym heńkiem, końcówki liści zaczęły mi zółknąć, nie chce się rozrastać

- hygrophilia początkowo miała zółte końcówki ale teraz trochę się pozbierała i wygląda nieco lepiej tylko zieleń jest nieco blada więc nie wiem co mam robić (reszta roślin rośnie bez zarzutów bacop jak szalona)

- no i oststnio mam problem (duży problem) z glonami, pojawiają się na kamieniach i na mchu, coś w rodzaju gęstego mchu leśnego, na szybie pojawiły się zielenice (których ju ż się w miarę pozbyłem) tylko nie wiem co mamzrobić z tym nalotem na kamieniach. Czytałem, żeby się pozbyć glonów(zielenic) trzeba ograniczyć źródło światła- tylko pytanie co z małym heńkiem już teraz wygląda nie ciekawie. dodatkowo ten "zielony mech" zaczął porastać podłoże

Nawoże preparatami z soli- obliczyłem wartości z kalkulatora. Parametry wody to: Ph 7,0 Gh 21- (pytanie czy twardość nie jest tu przyczyną problemów)- dzisiaj robię podmiane 25% woda demineralizowana, Kh 12, NO3 40, PO4 0,25 - testy na Ph, twardość i NO3 mam Zoolteka, na PO4 Sera.

Proszę o POMOC

Pozdrawiam

Witam.

Nie napisałeś ile czasu minęło od zalania baniaka.

Opisz zbiornik tak jak w linku:http://forum.superakwarium.pl/jak-zadawac-pytania-na-forum-superakwarium-pl-t48986.html

Zawsze będzie lepiej wyciągnąć wnioski.

Napisałeś, że nawozisz solami, jakimi, jakie dawki soli podajesz, ile razy w tygodniu.

Napisz ile godzin włączone jest oświetlenie.

• 2 weeks later...

Od zalania akwarium minęło jakieś 4 tygodnie i posadziłem roślinki, teraz akwarium ma już 6tyg.

Moje parametry wody to:

NO3 - 20

PO4 - 0,5

Gh - 12

Kh - 8

Ph - 6,8

CO2 nawożę 24h/dobę ok 3 bąbli na sekundę, dodatkowo zasadziłem teraz heteranthera zosterifolia oraz Rotala Rotundifolia Red. Świetlówki standardowe świeciły się przez 12h a świetlówki dodatkowe 2x24W świeciły się przez 10h. Obecnie zmniejszyłem czas do 6h świetlówki standardowe i 5h świetlówki dodatkowe.

dodatkowo wstawiam zdjęcie akwarium może uda wam się zidentyfikować jakie to są glony.

W ostatnim czasie robię podmiany wody ok 30%.(dzisiaj kolejna) co 4dni

Co do nawożenia mikro to chwilowo zaprzestałem (ok 6 dni w ogóle nie stosuję - mam wrażenie że glony jeszcze bardziej się rozrosły). Podawałem 10ml roztworu wg kalkulatora codziennie - dokładne informacje na temat dokładnych proporcji mam zapisane w zeszycie jeśli będą potrzebne mogę później dopisać. W kalkulatorze wybierałem średnie wartości jakie powinny znaleźć się w wodzie.

Obecnie dodaję tylko fosfor. - próbuję podnieść do 1mg.

Glony nie dają za wygraną i zaczęły mi atakować liść lotosu który opiera się o kamień.

Bym zapomniał o najważniejszym czyli o obsadzie baniaka:

10 neon innesa

2 gurami złote

6 kirysów ( 3 rodzaje po 2 sztuki)

3 zmienniaki wielobarwne

4 otoski

Wcześniej jeszcze miałem danio pręgowane oraz gupiki ale oddałem ponieważ ryb było za dużo , co (tak myślę) miało wpływ na poziom NO3

Oto zdjęcie- widać na nim wyraźnie glon na kamieniach i na "drzewkach" na których przywiązany jest mech i przez to przestał roznąć.

post-16992-13685173981414_thumb.jpg

NO3 - 20

PO4 - 0,5

Podnieś po4 do 1,0mg/l. No3 obniż do 10-16mg/l. Trzymaj parametry. Poczytaj o stosunku redfielda i buddy'ego.

Nie kombinuj ze światłem, bo wykańczasz rośliny i dajesz przysługę glonom. Co z dawkowaniem potasu i magnezu ?

Mam analogiczną sytuację. Wysokie stężenia no3 przy niskim po4 i stosunki powyżej 20:1 powodują zielenice punktowe i kolonijne. Módl się, bo mogą wkroczyć krasnorosty, wtedy będziesz mieć pozamiatane. Mikro przy takich jak u Ciebie stosunkach azotu do fosforu daje kopa do wzrostu dla glonów. Zupełnie nie wstrzymuj mikro, daj 1/3 dawki, bo wstrzymasz rozwój roślin przez niedobory mikro. W ogóle zapytam: Rosną Ci teraz rośliny ?

Wymiany wody w takiej ilości wyjałowiają wodę. Ale myślę, że nimi obniżysz no3 w akwa, a później uzupełnij po4 i no3 do wartości powyższych.

Sprawdź stężenie no3 i po4 w wodzie, którą wlewasz. W polskich kranach dopuszczalne jest 6,5mg/l po4 i 50mg/l no3 ! To wg norm zdrowia.

Ps. Co z żelazem ?

Ok czyli pozostać przy naświetlaniu 12h?

Testów do żelaza niestety nie mam, nie mierzyłem stężenia.

Roślin które wsadziłem niedawno rosną jak szalone, to zdjęcie jest z tamtego tygodnia, wczoraj zrobiłem małą przycinke ( już zaczęły sięgać tafli wody) i je rozsadziłem chodzi mi tu o rotale i heterantere. Mech praktycznie przestał mi rosnąć - jest cały oblepiony glonami i wygląda najgorzej - inne roślinki mozolnie ale rosną.

Nie badałem jeszcze kranówki ale z informacji które znajdują się na stronie wodociągów stężenie NO3 wynosi 1,5mg/l. Oczywiście zrobię pomiary sam. Czy potas też ograniczyć do 1/3 dawki??

Światło daj 10h. Potas dawaj normalnie tak jak wyliczyłeś z kalkulatora (20mg/l ?). Jeżeli coś dziwnego zacznie się dziać po dawkowaniu potasu to ogranicz.

Podajesz żelazo i magnez ? Braki magnezu mogą powodować zahamowanie wchłaniania potasu. Z jakiego miasta jesteś ?

Ostatni raz podawałem potas i magnez około 6 dni temu, praktycznie przestałem podawać wszystkie pierwiastki oprócz fosforu ( przez dwa dni miałem istną plagę zielenic nie mogłem nad nimi zapanować)

wg kalkulatora potas 18mg/l magnez 3mg/l.

Żelazo podawałam 0,6mg/l - wg kalkulatora zakres jest od 0,1 d 0,6. - teraz moje pytanie: Żelazo rozrobiłem z innymi pierwiastkami i podawałem je razem. Czy żelazo rozrobić osobno i podawać oddzielnie?

Jestem z Poznania

Żelazo proponuje dać 0,42mg/l (dawka tyg., oczywiście podziel dawkę tyg. na dzienne). Jeżeli masz nawozy wszystkie osobno, to możesz łatwiej korygować osobno. Na przyszłość rób osobno po np. 200ml, bo z doświadczenia wiem, że kno3 wytrąca się z nawozu na zewnątrz i stężenie k i n w nawozie spada.

Jaka twardość wody ? Jeżeli niska to może być niewłaściwy stosunek Ca:Mg (4:1 powinno być).

W necie powinieneś znaleźć parametry wody dla swojego miejsca zamieszkania.

fosfor, azot , magnez i potas mam zrobione osobo po 500ml , tylko żelazo jest pomieszane razem z miedzią, cynkiem, molibdenem i manganem dodaje 10ml codziennie (minus przerwa 6 dni które nie dawałem nic) Twardość kranówki to 14dH w akwarium mam obecnie ok 12. Wiem że drąże temat ale chce uniknąć kolejnych pomyłek, czy żelazo rozrobić całkowicie oddzielnie czy może być z resztą mikro?

Myślę, ze oddzielnie, bo gdy będziesz chciał podawać mikro bez fe to co zrobisz ? Mieszanie razem nie jest błędem, ale jest niewygodne.

z miedzią,

Miedź to trucizna. Stężenia łatwo przekroczyć. Przy testowaniu pokonu (nawóz kwiatowy) zbliżyłem się do granicy tolerancji miedzi i ampularia padła.

Twardości ok.

Powalcz z parametrami tak jak pisałem i daj znać jak postępy.

Pamiętaj (pewnie wiesz, ale przypomnę), potas się sumuje przy dawkowaniu z kh2po4, kno3, k2so4. Magnez podwyższa twardość wody (przemijającą, kh ? nigdy nie pamiętam). Sprawdź czy w tym mikro (samym mikro bez żelaza dodanego przez Ciebie) jest już domieszka żelaza.

• 1 year later...

Witam ponownie od ostatniego wpisu minął już ponad rok i przez ten czas duuuzo sie zmieniło w moim podejściu do akwarium. Napewno wszystkie wskazówki które napisał mi tomeksup okazały sie bardzo przydatne. Przez ten czas duzo sie nauczyłem, dużo eksperymentowalem i napewno widać to po moim akwarium. Pierwsze akwarium które chcaiłem załozyć i z którem miałem najwięcej problemów miało być imitacją iwgumi, jednak w owym czasie nie miałem zzelonego pojęcia o stosunku azotu do potasu jak również o znaczeniu podawania mikro, wodzie destylowanej a nawet o tak błachej sprawie jak przerybienia baniaka. 

Załozyłem ponownie iwagumi jednak jest to dopiero 5 tydzień i baniak dojrzewa. 

Poniżej wrzucam fotki wcześniejszych baniaków i powiem szczerze że do chwili obecnej wciąż uczę się nowych rzeczy i z własnego doświadczecia już wiem że nie ma skutecznego uniwersalnego nawozu dzięki któremu uzyskaamy pozadane parametry. Trzeba oberwować i jedynie korygować wartości wody a rośliny będa rosły jak szalone.

Dzięki wszystkim za udzielone wskazówki.

Za jakiś czas dodam zdjęcia mojego iwagumi.

post-16714-0-26604800-1407340412_thumb.jpg

post-16714-0-34585600-1407340438_thumb.jpg

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...