hanuer Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 pH 6,8-7 GH 8-9 Pterophyllum Altum - para (da redą do akwa 40cm H? wiem że sugerowane to 50) Corydoras panda - 10-12szt Apistogramma agassizii - para Może neon czerwony (narzeczona chciała by neonki) ale nie jestem do końca przekonany. edit. 07.03.2013 Zamiast standardowego akwarium 100x40x40 zdecydowałem sie na 175L o wymiarach jak w temacie. Będzie taka obsada: Skalar - para Agassiza - para Panda - 10-12 Neon zielony - ile? 20? Gupiki - myślę że ok 6-8 w sumie Tyle??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Altumy do 40cm? No way. Z podłożem, roślinami, ozdobami będziesz miał w porywach 35cm. Dla zwykłych żaglowców sugerowane jest to 50cm, dla wysokich 60cm - i nie są to wcale wartości przesadzone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 A inne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Edytowałem poprzedniego posta gdy pisałeś. Ja bym tam jakichkolwiek żaglowców nie pakował, no chyba że zrobiłbyś z tego sterylniak bez dna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 W takim razie co zamiast skalarów do tej obsady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 A chcesz kilka większych pielęgnic, czy coś bardziej towarzyskiego + te neony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted March 5, 2013 Author Share Posted March 5, 2013 Raczej cos towarzyskiego. Żeby nie miało zatargów z agassizii. A takie pytanie teoretyczne: czy w większym akwa slalary dogadały by się z resztą obsady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Gdyby zbiornik był wyższy (50cm) długości to z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że połączenie Skalar + Agassiza jest bardzo udanym połączeniem. Pozostała obsada również dobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted March 5, 2013 Author Share Posted March 5, 2013 W takim razie zastanowię się nad wyższym zbiornikiem. A jeżeli jednak zdecyduję sie na h 40cm to co proponujecie. Skalar jest bardzo efektowną i majestatyczną rybą. Ma ktoś pomysł co mogło by go zastąpić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Akary, z tym, że wtedy cała obsada musiałby być zmodernizowana. Moim zdaniem Akara błękitna jest śliczną rybką- pomyśl o niej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Jeśli chcesz agassizii, to wystarczy spiętrzyć aranżację i wprowadzić żywy pokarm. W trymiga będziesz miał 8-9 cm samca + płetwy. Dla Agassizii wpakuj 2-3 samice. Neony innesa bym radził, jako że są mniejsze i to stadko 15-20 sztuk będzie wyglądać bardziej proporcjonalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted March 5, 2013 Author Share Posted March 5, 2013 Niestety akara błękitna nie przypada mi do gustu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Temat pod tematem aby uaktywnić. Zamiast standardowego akwarium 100x40x40 zdecydowałem sie na 175L o wymiarach jak w temacie. Będzie taka obsada: Skalar - para Agassiza - para Panda - 10-12 Neon zielony - ile? 20? Gupiki - myślę że ok 6-8 w sumie Tyle??? Proszę o jakikolwiek komentarz co o tym myślicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Neon zielony nie ma szans na przeżycie przy Skalarach. Gupiki wymagaja twardszej wody Przy takich wymiarach Agassiza 1+2 lub nawet 1+3. Po co kupujesz akwarium o nie standardowych wymiarach? Taki zbiornik w ogóle nie ma głębi. Ja przy 100cm baniaku pluje sobie w brodę, że mam tylko 40cm szerokości. Kup zwykłe 100x40x50 / 100x50x50 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Boję się że obsada będzie mało widoczna (gupiki, kiryski) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rusek1 Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Jeśli ryby się w zbiorniku dobrze czują to zawsze je widać. Tak samo z krewetkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Boję się że obsada będzie mało widoczna (gupiki, kiryski) Mam w 120x40 platki i są one bardzo dobrze widoczne. Gupiki i kirysy to też nie taka drobnica by nie było ich wcale widać. Skalarów do baniaka o boku 35cm nie polecę z czystym sumieniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts