lmp2 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Witam, mam swoje akwarium 240 już ponad 9 miesięcy i przez ten czas znacznie się przechyliło do przodu. Teraz moja pytanie w najbliższych dniach planuje zrobić restart i zastanawia się jak grubą dać podkładkę pod akwarium i czy zastosowanie np dwóch karimat lub podkładek nie będzie stanowiło w niczym problemu, chyba że macie jakieś inne pomysły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 No a na czym stoi te akwarium ? Akwarium się przechyliło ? Jak blat od szafki się wygiął to nie wiem czy karimata coś pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 Problem nie w blacie tylko w podłodze jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 To tym bardziej karimaty/podkładki nie pomogą. Opisz konkretnie co z tą podłogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Disconect Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Witam Czy stolik na którym stoi akwarium ma kontakt z podłogą przez nóżki czy jak w wypadku blatu na którym stoi zbiornik czyli rozkłada ciężar na całą powierzchnie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 No to są stare deski i przechyla na tą stronę gdzie z tego co mi się wydaje nie ma deski poprzecznej. Nie ma nóżek i nie ma blatu, same 4 deski podpierające plus poprzeczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Nie ma nóżek i nie ma blatu, same 4 deski podpierające plus poprzeczne.Dawaj fotę tego cudu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Disconect Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Nie ma nóżek i nie ma blatu, same 4 deski podpierające plus poprzeczne.Niebawem dopiszesz jeszcze nie ma zbiornika Dziwna konstrukcja akwarium stoi na czymś w rodzaju kratownicy z profili ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 Stolik jest jak najbardziej oki, wina leży w mojej podłodze. To jest coś tego typu: Miałem obawy co do niego, ale sprawdza się, dodatkowo pod tył jest wzmocniony i pod blatem są deski poprzeczne. I w mojej wersji są tam jak są te półki to deski idą do samej ziemi, anie tak jak na zdjęciu że jest pusta przestrzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Jak sypią się dechy w podłodze,to zawijaj stamtąd baniak i wymieniaj jak najszybciej. Żadne podkładki nie pomogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Disconect Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Więc „nóżki płyty pion” cały ciężar może spoczywać na kilku deskach w podłodze (jak stoi w wzdłuż deskowania). Najprościej podłożyć płytę (grubszą niż 10mm) pod całą powierzchnie biurka . Lub zanieś do stolarza (pionowe płyty które spełniają tu funkcje nóżek) by je skrócił do dolnych poziomych płyt i dorobił od dołu coś na wzór blatu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Jak podłoga nie wyrabia to pewnie jest tak słaba,że bez wymiany nie wytrzyma. I żeby nie wiem jakie cuda robił,w końcu mu to pier...zapadnie się, a przynajmniej strzeli baniak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Każdy normalny człowiek wymieni w takiej sytuacji podłogę,a nie będzie rzeźbił z podkładkami. Bo nie jest normalne to,że nie utrzymuje ona tak małego akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Jeżeli szafka ma kształt litety "L" jak na zdjęciu powyżej to tym bardziej nic nie uzyska wzmacnianiem - przecież sama konstrukcja nie pozwala na większe deformacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kieras13 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Myślę że Sławek121, i Pley mają racje, ta szafka spoko powinna dać rade z takim zbiornikiem, a jeśli podłoga nie daje rady to nawet jeśli będziemy robili jakieś wzmocnienia, płyty itp,to wcześniej czy później może narobić się niezły bałagan, i dopiero wtedy będzie problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted March 5, 2013 Author Share Posted March 5, 2013 http://forum.superakwarium.pl/resources/image/34642 Akwarium stoi na tej drugiej części, deski tak jak na rysunku, przechył do przodu jest. Nie ma co myśleć muszę dać akwarium w inne miejsce gdzie deski są w dobrym stanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Najlepiej by było dać to w poprzek desek, aby ta prawa płyta oparła się na kilku deskach. Jeśli ugina się tylko jedna deska to wydaje mi się że blat pod całym stolikiem może tu jednak pomóc, bo rozmieści siłę nacisku na kilka sąsiednich desek. Jeśli jednak ugina się cała podłoga przy desce nr 3 to koniecznie trzeba akwarium przenieść, możesz ew. dosunąć tą krawędź do ściany i złapać ją na sztywno na kołki rozporowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firafix Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Moje zdanie jest takie,jakby dał pod całe biurko "blat"20mm w kształcie biurka?Oczywiście jeszcze lepiej by było,gdyby biurko stało w poprzek desek podłogowych.Ale taka podstawa powinna dać radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Ja bym zrobił tak jak sławek mówi jak chodzisz to się podłoga nie ugina ? Bo na tamtą stronę biurka jest małe obciążenie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted March 5, 2013 Author Share Posted March 5, 2013 Dokładnie to wygląda tak jak na tym rysunku, który ja teraz zrobiłem. Co do podłogi to lekko się rusza. Ale raczej będę skłonny przenieść akwarium w inne miejsce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Disconect_ Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Nadgorliwość jest gorsza od FASZYZMU !!! (Pozdrawiam Pana MODERATORA) !!! (2 pkt BLOKADA KONTA ?) Słuchaj 'KOLEŚ” Idź do specjalisty teraz mi powiedz jak mam z „PW Disconect” odczytać dane kolegi który posłał mi tam dane do przelewu za ROSLINY . Specjalnie robił przycinki w zbiorniku . „Sławek121 „SPEC – Budowlaniec To Ty raczej powinieneś zważać na dobór słownictwa wieś..... Witaj To ustawienie nie jest najlepszym z możliwych ponieważ główne belki (3) podłogi muszą iść w poprzek desek , są znacznie wytrzymalsze i podtrzymują całą podłogę . Pytanie jak gęsto są układane główne dźwigary ? . Jeżeli masz możliwość przestawienia zbiornika na drugi blat (wymiar blatu w stosunku do zbiornika) to przestaw na blat 1 powinien obciążać przynajmniej dwie/trzy belki główne . Możesz jeszcze przestawić całe biurko tak by obciążony blat spoczywał na więcej niż jednym dźwigarze głównym (3). Pamiętając ze belki główne idą w poprzek deskowania (skoro to biurko narożne postawić na przeciwnej ścianie) Lub podłożyć płytę 12/15mm jak pokazują żółte linie (4) ciężar zostanie rozłożony na większą powierzchnie . Również mam deskowaną podłogę mój zbiornik ma ponad 300kg , na wszystkich podłogach układałem płyty „OSB” 12mm pisałem o tym w poście kolegi : spawany-stelaz-czy-murowany-postument-t56161.html (cała podłoga przestała pracować (uginać się) co miało miejsce nawet podczas chodzenia przed ułożeniem na niej płyt . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted March 6, 2013 Author Share Posted March 6, 2013 Nie mam za bardzo jak manipulować położeniem, zdecyduje się na rozwiązanie z położeniem płyty OSB 20mm, obkleję ją potem jakimś linoleum aby nie szpeciła. Z kilkoma osobami doszedłem do wniosku, że to będzie najlepsze rozwiązanie, ciężar dzięki temu się dobrze rozłoży i nie będzie tak napierać na poszczególne deski. Co do łączenia to jest cały blat i nie ma możliwości przestawienia na drugą stronę, gdyż ta jest za krótka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Zrobisz jak zechcesz,ale to i tak tymczasowe rozwiązanie. Moim zdaniem lepiej wydać raz a porządnie niż rzeźbić,a w konsekwencji i tak robić remont Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted March 6, 2013 Author Share Posted March 6, 2013 No wiem, remont remontem, ale wiesz kupno jednej płyty, a cały remont to lekka różnica w kosztach. W każdym wymiana podłogi będzie, ale pewnie za rok lub dwa, więc wole pospać ten czas tak jakoś bardziej spokojniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 W każdym wymiana podłogi będzie, ale pewnie za rok lub dwa, więc wole pospać ten czas tak jakoś bardziej spokojniej Też byłem takim optymistą dopóki mi dziewczyna w tańcu nie wpadła w podłogę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts