Jump to content

Pył na szybach i roślinach

tomek122
 Share

Recommended Posts

Witam.

W związku z tym, że nie potrafię sobie sam potrafić z glonami, więc zdecydowałem się prosić was o pomoc.

No więc tak:

1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)-

2.Litraż i wymiary akwarium -

3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)-

4.Jak długo świecisz (ile godzin)-

5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa

6.Filtracja -

7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) -

8.Ozdoby (jakie)-

9.Rośliny (ile,jakie)-

10.Ryby - obsada (jw.)-

11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)-

12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )-

13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)-

14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe -

15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ?

16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu?

17.Fotka całego zbiornika i fotka detali -

Opis problemu-

1- Akwarium zalane mniej więcej w połowie sierpnia 2012r.

2- Akwarium standardowe 126l

3- Oświetlenie to cztery jarzeniówki, 2x Diversa (OPTI NATURAL) 18W 1150 Lumenów i 2x Diversa (OPTI PLANT) 18W 385 Lumenów, razem 72W / 3070 Lumenów

4- 10 godzin

5- Podłoże, trudno powiedzieć, żwirek o średnicy ok 4mm.

6- Filtr Model JHW-302 18W 1000l/h pierwszy kosz gruby keramzyt, drugi kosz-drobniejszy żwirek (który był razem z filtrem), trzeci trzy warstwy waty (która też była razem z filtrem).

7- Zbiornik raczej ogólny

8- Żadnych sztucznych ozdób, jest tylko korzeń dębowy

9- Nazw roślin niestety nie znam (poniżej zdjęcia jak wyglądał kiedyś zbiornik a jak obecnie)

10- Ryb niewiele: 4 molinezje, 4 mieczyki, 7 neonków inessa, 6 otosków

11- Podmiana wody raz w tygodniu ok 30 litrów (dwa wiadra)

12- Nawożenie, no cóż, właśnie w tej chwili podmieniłem wodę i na razie nie wlałem nawozów (boję się i czekam na jakąś radę).

13- CO2 mam butlę i reaktor zrobiony z filtra narurowego.

14- Testów nie wiele posiadam (na obecną chwile nie mogę kupić, dopiero tak 10-tego)

- przed podmianą: NO2-0, NO3-10, PO4-3 PH- ok 7

- po podmianie: NO2-0, NO3-5, PO4-2,5

15- Nic w zbiorniku nie zmieniałem.

16- Ryby karmię raz (czasami dwa razy) dziennie, pokarm raczej nie zostaje. Jeśli coś zostanie to molinezje przeczesują dno więc wyjedzą resztki.

17: Akwarium z przed roku i teraz: Nie mogę niestety załadować fotek.

Problem:

Mam glony (pył) na szybach, podłożu i roślinach. Na szybach czasami jest go po tygodniu dużo a czasami niewiele. Na pewno było to uzależnione od tego ile lałem rozrobionych soli do akwarium. Na żwirku jest go niewiele ale jednak, tak samo na roślinach. Zauważyłem także takie czarne glony na liściach jednej z roślin (o ile dobrze znalazłem) to się nazywa jaszczurzec pochylony. Miałem też rzęsę, był okres że rosła bardzo intensywnie, w ciągu tygodnia potrafiła całe lustro wody zarosnąć. Jednak obecnie jest wybrana właściwie do zera, chociaż jak w końcu będzie wszystko w porządku ze zbiornikiem to na pewno odrośnie. Zauważyłem że to "twarda sztuka" (roślina).

Proszę powiedzcie mi ile mam lać na obecną chwilę nawozów. A i jeszcze stronka z wodociągów (patrzcie na poznań): Ponieważ nie mogę dołączyć pdf-u, to podaję linka: http://www.aquanet.pl/jakosc-naszej-wody,41

Mikro jakie stosuję, to:

EI suche mikro (diy)

Skład:

Fe, Mn, Cu, B, Zn, Mo, E202, E300

Dawkowanie:

Rozpuścić woreczek w 500ml wody i dawkować 2ml na 100 litrów wody raz dziennie.

Tylko tyle było napisane na opakowaniu. Kupiłem to ze strony: http://www.akwanawozy.com.pl/pkat/3/potas-k.html

Zdjęć niestety nie mogę wrzócić bo przekraczają rozmiar 250kb.

Ok. Jutro po pracy dokonam kolejnej podmiany aby uzyskać PO4 - 1mg i podniosę NO3 do 10mg. Tylko dlaczego akurat tyle? NO3 chciałbym 20mg więc fosfor powinienem mieć 2mg a potasu 40mg (tylko czym go zmierzyć?). Ale czekam na dalsze sugestie i rady.

Ok. Jutro po pracy dokonam kolejnej podmiany aby uzyskać PO4 - 1mg i podniosę NO3 do 10mg. Tylko dlaczego akurat tyle? NO3 chciałbym 20mg więc fosfor powinienem mieć 2mg a potasu 40mg (tylko czym go zmierzyć?). Ale czekam na dalsze sugestie i rady.

A po co Ci aż 20mg NO3 przy żyznej Amazonii? 40mg potasu to trochę za dużo zwłaszcza przy miękkiej wodzie. 25mg w zupełności wystarczy (razem z K2SO4 i KNO3).

Ja bym podniósł NO3 do 20 (a nawet wyżej), dlatego bo podmianami zbija PO4 ale niewiele. Ograniczył mikro, oraz zwiększył dawkowanie CO2.

Zdjęcia wstaw na imageshacka czy fotosik i daj link. Przydadzą się przy określeniu jaki to glon i wtedy będziemy wiedzieć więcej jak z nim walczyć. Pewne glony występują z podobnych powodów. Zlikwidujesz przyczynę, zlikwidujesz glony.

Nie możesz zaprzestać nawożenia. Rośliny będą głodować, co skrzętnie wykorzystają glony.

Witam.

Mam nadzieję że uda dodać mi się zdjęcia:

To bardzo zarośnięte to jakoś początek 2012r. Zapomniałem jeszcze napisać, że posiadam takie sole jak: K2SO4, KNO3, KH2PO4, MgSO4*7H2O no i te makro co pisałem wcześniej. Na jednej z fotek widać trochę tego pyłu na szybie przedniej (niestety nie dało rady złapać ostrości na tym pyle). No i niestety ale zdjęcie nie wiele go przedstawia bo zdjęcie zostało zrobione po wyczyszczeniu szyb (jak widać fragment przegapiłem).

Panowie i pnie, właśnie podmieniłem znów wodę i teraz PO4 mam w okolicach 1,5-2 mg. Powiedzcie mi teraz ile mam wlać nawozu aby NO3 wynosiło powiedzmy 15mg, bo teraz mam 0mg. W kalkulatorze wyliczyłem sobie dzienną dawkę do wlania na 5ml aby osiągnąć stężenie 15mg/l. Jednak nie wiem ile teraz wlać.

post-15445-13685173737459_thumb.jpg

post-15445-13685173737811_thumb.jpg

post-15445-13685173738095_thumb.jpg

post-15445-13685173738439_thumb.jpg

post-15445-13685173738726_thumb.jpg

Powiedzcie mi teraz ile mam wlać nawozu aby NO3 wynosiło powiedzmy 15mg, bo teraz mam 0mg. W kalkulatorze wyliczyłem sobie dzienną dawkę do wlania na 5ml aby osiągnąć stężenie 15mg/l. Jednak nie wiem ile teraz wlać.

Jeśli chcesz mieć stężenie 15mg/l po tyg. no3 i wyliczyłeś, żeby dawać 5ml dziennie, to o co Ci chodzi 7x5=35ml dane jednorazowo podwyższy Ci no3 do 15mg/l, zakładając, że dobrze policzyłeś.

Dawkowanie nawozów wg kalkulatora Zulixa nie uwzgl. strat no3 wywołanych poborem no3 przez rośliny.

Ja podaję 60mg/l no3/tydzień aby utrzymać no3 na poziomie 20mg/l.

Masz racje, coś nie mogłem tego jakoś sobie poukładać. Dzięki za odpowiedź, zdążyłem już wlać te 35ml aby wyszło tak jak trzeba zanim dostałem odpowiedź, ale mimo wszystko dzięki.

Więc teraz jak mam PO4 1,5 (no może niecałe 2 ale trudno odczytać to po tych kolorach) i NO3 mam 15mg/l to co dalej?

Pilnuj parametrów. Rób testy. Lej 5ml no3 dziennie. Po tyg. sprawdź zawartość no3 w akwarium. Jeżeli nie będzie 15mg/l skoryguj dawkę tak aby było. Ja bym nie lał od razu takich dawek jak Ty teraz. Skoki parametrów mogą negatywnie wpływać na ryby.

Ogranicz mikro do 30% tego co lałeś. Dawkuj żelazo do 0,42mg/l.

Obserwuj i czekaj. Jeśli rośliny zaczną rosnąć jak szalone to dobry znak. Glony nie znikną od razu, chociaż pył z szyb znika sam.

Ps. Mam nadzieję, że dobrze rozpoznaliśmy rodzaj glona. Dobrze, że nie masz krasnorostów.

Ok, teraz będę lał tak jak miałem policzone, czyli po 5ml dziennie NO3. Fosforu na razie nie, chyba że zacznie spadać. A co z potasem ile mam lać i czy na razie lać czy nie? To samo z magnezem?

A i jeszcze co do glonów, co to za glony te czarne? Pytam bo o ile dobrze widzę, to jest on też na korzeniu.

Też borykam się z zielonym pyłem na szybach (zielenice kolonijne). Zauważyłem, że jeśli wlewam 1,5ml dziennie profito to po kilku dniach mam pył. Jeśli wleje 4,5 ml od razu to na drugi dzień mam gwarantowany pył.

Jeśli zaprzestaję dawkowania mikro, to pył znika.

Ps. Test zooleka na K jest chyba jedyny na rynku i drogi.

• 1 month later...

Witam po dłuższym czasie.

Niestety ale mam znowu problem. Chodzi o test na K firmy zoolek. Robiąc test, wychodzi mi, że mam nieco ponad 25mg/l potasu, więc stosuję metodę do oznaczania wysokich stężeń (tak jak jest w instrukcji). W momencie wykonania takiego pomiaru wychodzi mi że mam 55-60mg/l potasu! O co w tym chodzi? Teraz nie wiem który wynik zaakceptować, z pomiaru "normalnego" gdzie wychodzi jakieś 26-27mg/l czy z oznaczania wysokich stężeń gdzie wychodzi jakieś 55-60mg/l.

Mam wrażenie, że pierwszy wynik jest bardziej prawidłowy, ponieważ po tygodniu od podmiany wody prawie w cale nie mam pyłu na szybach. Po za tym nie leję już od dłuższego czasu potasu, ponieważ po pomiarach soli wychodzi mi, że mam w akwa N-P-K 10-1,2-(no właśnie). Rośliny prawie w cale nie rosną, więc "bawię" się teraz mg i mikro.

O co chodzi z testem nie wiem ale głównym kryterium doboru nawożenia jest kondycja roślin - jeśli jest prawidłowa , nie ma masowego wysypu glonów - sprawa jest jasna - nawożenie jest prawidłowe. Jeśli przestały rosnąć a Ty przestałeś podawać potas (wcześniej rosły) to chyba nie ma wątpliwości co należy zrobić. ja testów na potas nigdy nie stosowałem - zawsze utrzymywałem poprawny stosunek do azotu i w zasadzie nigdy problemów nie było. Pojedyncze gatunki roślin np rotala wspaniała jest nieco bardziej wrażliwa na nadmiary potasu - pozostałe rosną dobrze .Dopiero po znacznym przekroczeniu dawek w dłuższym okresie czasu można zaobserwować niepokojące zmiany.

Może jeszcze raz od początku.

Rośliny mi nie rosną (raczej marnieją), więc zacząłem nawożenie solami. Po długich testach z N-P-K, udało (chyba) mi się wyczuć ile lać tych właśnie soli. Tak jak już wcześniej pisałem azot mam 10mg/l fosfor 1-1,2mg/l no i potas załóżmy że mam 26-27mg/l (sądzę że jednak ten wynik jest prawidłowy, bo nie mam właściwie pyłu na szybach). Na obecną chwilę przez cały tydzień nie wlałem ani azotu, ani potasu ani fosforu. Po czym po tym tygodniu sprawdziłem ile jest tych soli w akwa i o dziwo nic się nie zmieniło! Dalej mam 10-1,2-26. Rośliny wychodzi na to, że wcale nie pobierają tych nawozów. i tu jest problem, nie mam pojęcia dlaczego. Zacząłem więc zwracać uwagę na magnez i mikro (niestety mikro mam gotowe ze sklepu akwanawozy). Zacząłem podawać mikro i mg po 10mg/l co rugi dzień, no i niestety, po kolejnym tygodniu nic się nie zmieniło.

A co do testu na potas, to nie rozumiem dlaczego oznaczając stężenie normalnie to wychodzi 26-27 wiec jak robię test na wysokie stężenie, to wychodzi 55-60.

Może za dużo być magnezu - on potrafi dość skutecznie zablokować wchłanianie potasu. Proponuję zrobić tak: przerwać nawożenie - dwie duże podmiany wody po 40-50% co 4-5 dni , i po drugiej podmianie nawozić według dawek przy których wszystko było dobrze.