GeGo Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 A więc dostałem 14 paletek rot turkus... Miałem za małe akwarium więc kupiłem 350l. Wymyłem, odkaziłem nalałem wody wlałem specyfiki do obiniżania ph i chloru, żeby można było wpuścić rybki... Wszystko było ok po tygodniu zaczeło się dziać dziwne sprawy.. jedna paletka zaczeła szaleć, pływała w okół własnej osi szalała po całym akwarium... Była taka słaba że jak była w pobliżu filtra, to filtr przyciągnął ją do wlotu i musiałem ją sam odciągnąć... No ale w nocy nie byłem w stanie i rano znalazłem ją martwą, myślałem że wszystko już będzie ok, ale zaczeła szaleć następna, i znów wszystko to samo, rano kolejną znalazłem martwą, i tak już 3 paletki poszly martwe do spłukania... I teraz widze że znów kolejna świruje zaczyna wariować i przykleiła się do wlotu filtra... co może być dodam też że paletki często raz są jasne raz ciemne (te które szaleją) akwarium jak pisałem 350l ph 7 NO2 0 NO3 było 20 ale już jest prawie zero... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Jakie dziwne sprawy? Wlałeś magiczne specyfiki które powodują szybsze "dojrzewanie akwarium" i na własnej [lub raczej palet] skórze przekonałeś się jak super one działają. Stawiam na amoniak. To nie gupiki które by Ci jeszcze powiedziały że jest super w niedojrzałym akwa! Kupić test na amoniak, zrobić bezwzględną głodówkę, podmieniać wodę. Można by dodać jakieś minimalne ilości soli niejodowanej, blokuje one w znacznym stopniu absorpcję amoniaku przez skrzela. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts