Jump to content

[45L] - pierwszy raz na forum - mała aktualizacja

Maciek79
 Share

Recommended Posts

Witam, akwarium zalane 02.02.2013

-akwarium 50x30x30

-pokrywa aluminiowa 2x14W

-filtr kaskadowy aquaclear 30

-grzałka skalar 50W z termostatem

-podłoże czarny bazalt

-kilka korzeni

-kokos

Nawożenie

-symfonia złota 0,7ml raz dziennie

-easy carbo 0,7ml raz dziennie

Flora

-wgłębka

-mech

-microsorium

-kryptokoryna

-anubias

-i kilka innych nazw nie pamiętam

Fauna

-11 sztuk gupik endlera po rodzicach z odłowu

-20 sztuk RC

I na koniec proszę o opinie na temat akwa i radę odnośnie obsady, którą chciałbym jeszcze nieznacznie zwiększyć ale nie mam koncepcji co można wpuścić by nie zaszkodzić.

Zdjęcia napewno dodam jak trochę podrosną, na chwilę obecną jeszcze się nie wybarwiły. Jak myślicie czy wpuścić jeszcze jakieś towarzystwo, czy zostawić same gupiki??? Zastanawiałem się nad 5/6 otoskami, ewentualnie galaxy???

Akwarium chodzi miesiąc, co tydzień podmieniam ok. 25% wody, narazie nie ma problemów z glonami, cały czas jeszcze coś przesadzam, wprowadzam delikatne zmiany.

Jak Wy to widzicie?

• 2 weeks later...

Witam,

zdjęcia były robione telefonem i stąd może taki efekt, zastanawiam się nad posadzeniem kilku sadzonek Glosi na pierwszym planie, i pytanie jak myślicie czy przy oświetleniu 2x14W i podawaniu easy carbo + symfonia złota są szanse że będzie rosła?

I kolejne pytanie co posadzić w lewym rogu by zakryć grzałkę i gąbkę od filtra?

Pls o rady i opinie.

Endlerki nie będą zadowolone z takiej ilości światła.

Szkoda, że dodałaś Xhiphophorus, bo bedą sukcesywnie wyjadać młode Endlery...

Akwarium? Za dużo wolnej przestrzeni i ta wgłębka idealnie na środku... Nie pasi mi.

Symfonia złota nadaje się dla kwiatków na parapecie. Ma za dużo miedzi, a ty masz krewetki więc nie polecam tego nawozu. Easy carbo jak najbardziej - ale do tego nawożenia dokup najtańsze najzwyklejsze sole z alledrogo- są lepsze od symfonii.

Endlerki nie będą zadowolone z takiej ilości światła.

Szkoda, że dodałaś Xhiphophorus, bo bedą sukcesywnie wyjadać młode Endlery...

Akwarium? Za dużo wolnej przestrzeni i ta wgłębka idealnie na środku... Nie pasi mi.

Owszem na środku akwarium jest więcej światła i dlatego rośnie tam wgłębka, po prawej stronie akwarium niestety kiepsko to widać jest raczej ciemno, rośnie tam wysoka kryptokoryna i popularna trawka, do tego pistia na powierzchni, która zajmuje co najmniej 1/3 zbiornika, wszystko się cały czas rozrasta i robi się ciemniej. Xhiphophorus dałem trochę celowo ponieważ aż tak nie zależy mi na narybku, wiem że gupiki potrafią momentalnie się rozmnożyć już kiedyś miałem ten "problem" :)

Doradź co posadzić by zapełnić tą wolną przestrzeń...

Edit:

Symfonia złota nadaje się dla kwiatków na parapecie. Ma za dużo miedzi, a ty masz krewetki więc nie polecam tego nawozu. Easy carbo jak najbardziej - ale do tego nawożenia dokup najtańsze najzwyklejsze sole z alledrogo- są lepsze od symfonii.

Ok, easy carbo zostawię, podaj konkretną nazwę soli jaką zastosować.

Luna: Nie pisz jednego posta pod drugim jeśli nie upłynęły minimum 24 godziny.

Edytuj wiadomości.

Ok, easy carbo zostawię, podaj konkretną nazwę soli jaką zastosować.

Nie sól a zestaw soli, łatwo znajdziesz. Kosztują grosze.