dsue Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Jestem początkujący z roślinkami, czytam sobie różne opisy roślinek i zapalam się coraz bardziej ale jedna rzecz mnie nurtuje: wszędzie piszą szybkość wzrostu mała/średnia/duża. Co to tak naprawdę oznacza? Lata/Tygodnie/Dni? Pozdrawiam Ps. Fajne forum, chyba zostanę na dłużej - jestem "wcześniakiem" i muszę się sporo nauczyć jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Dzieci też szybko rosną - ale podobno obce. Nie można patrzeć na rośliny pod względem tego czy szybko rosną. Patrz, czy twoje akwarium spełnia warunki, które są danej roślinie potrzebne do zdrowego wzrostu. Jeżeli masz dobre warunki, nawozisz itp itd to będą Ci szybciej rosły. A jeżeli nie to nie będą. Proste Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsue Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 Nie o to mi chodziło. Dobór roślin to inna rzecz, interesuje mnie samo sformułowanie. Np: jeśli warunki będą sprzyjające dla Eleocharis to jak szybko będę miał dywanik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Szybko rosnąca to np.limnophila sessiliflora min.1cm. na dobę. Wolno rosnąca to np.anubias,nie mierzyłem przyrostu,ale myślę,że ok. 1cm na 1-2tygodnie (liście na wysokość szybciej,kłącze na długość wolniej). No a średnie to coś pomiędzy,np.cryptocoryny. Oczywiście wszystko zależy od oświetlenia i parametrów wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts