Vince Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Witam wszystkich forumowiczów Zakładam nowe akwarium po 10 latach przerwy.Poprzednio hodowałem pielęgnice pawiookie w 160l baniaku jednak teraz chciałbym założyć mniejszy baniak [112l] z roślinnością i kilkoma gatunkami rybek.I właśnie w obsadzie potrzebuje pomocy. Baniak jak w temacie 112l Oświetlenie 1xPhilips TL5 Aquarelle 24W 1xPhilips Master TL5 24w/830 1xPhilps Master TL5 24W/965 Podłoże drobny piasek kwarcowy(czy dać na dno kulki torfowe??) Parametry wody kranowej Ph 6,8 GH 14 KH 11 i właśnie do tych parametrów prosiłbym obsadę typu ławiczka jakiś harem i przydenne.Woda jest średnio twarda poprzednio przy pielęgnicach obniżałem twardość przez kationit jednak teraz chciałbym tego uniknąć. W przypadku braku możliwości przy tych parametrach mam możliwość dowożenia wody od ojca jej parametry to Gh 4-6 ph 6.8 Kh 6 i tu też bym prosił o pomoc w obsadzie choć wolałbym jednak przy swoich parametrach kranówy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Jeśli możesz, to bierz wodę od ojca. Jest nieporównywalnie korzystniejsza. Ciężko o ławice do wody średnio-twardej i twarszej. Dla tej wody, na piachu, mógłbyś trzymać typowe wody przejrzyste. Np z Wenezueli. Polecam zobaczenie sobie kilku minut tego dokumentu: Myślę, że z powodzeniem mógłbyś trzymać 12xHyphessobrycon pyrrhonotus i 1+1 Microgeophagus altispinosus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vince Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Dziękuje za poradę. A jeszcze takie pytanie o obsadę w stronę Azji?? Zaproponuje ktoś coś? Zbiornik już zalany i spokojnie sobie "dojrzewa" więc mam czas na przemyślenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lost Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Azja: I Prętnik Morelowy 1+3 Razbora Klinowa 15 szt. II Bojownik Wspaniały 1+3 Razbora Espei 15 szt. III Mógłbyś mieć gurami, tam myślę, ale nie wiem co wtedy z ławicą, raczej brak. Gurami Dwuplamisty, nie wiem jaka proporcja byłaby ok. IV Brzankarium. Połączenie brzanek takich jak: Zielona, wysmukła, purpurowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts