Maciom4 Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Witam dałem zmineralizowaną ziemie do akwa mokrą taką pape a na to jbl manado.Początkowo myślałem że go stracza ale wyszło na to że nad ziemią jest ok 2cm warstwa manado.Czy tyle wystarcza??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Zacznijmy od tego że ziemia powinna być bez dodatków, a nie mineralizowana. Miałem dwa akwaria na substratach. Dużo zależy od obsady i tego jak mocno będziesz grzebał w akwarium... ale szczerze mówiąc 2cm takiego delikatnego podłoża jak manado, z ziemią pewnie bez siatki? To nie wypali, ziemia będzie wyłazić, a jak dostanie się do słupa wody to będzie niewesoło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciom4 Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 hmm ale ja tam nic nie dodawałem chodzi o to: http://www.akwaswiat.net/ziemia-jako-po ... 20342.html z tym że bez gliny i k2s04. Grzebiąc w podłożu chcą sprawdzić iel jest do ziemi miejsca nic nie wyłazi.Manado nie leci do góry ani nic.Może to dlatego że to manado ma już ponad 1 rok czasu.Czy mimo wszystko nie moge tego tak zostawić???Ok ale jeśli nie to co dać na nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Jak masz jeszcze możliwość to dołóż manado , mam identyczny układ jak ty i ziemię zasypaną manado jakieś 5-6 cm i przy przesadzaniu roślin ostatnio trochę mi ziemi wyleciało w wodę , co prawda niedużo ale zawsze coś. W twoim przypadku rybki Ci mogą rozwalić takie podłoże.Ja bym nie ryzykował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciom4 Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 To chyba zaryzykuje choć rybki mają być nie kopiące razborki maculata lub coś w te gusta._Zobacze jeszcze jak ten system w obecnym stanie daje radę._Bo podłoże powinno być odpowiednie dla roślin in vitro. Dodatkowo powiem że akwa 45l standard. Gdzieś tam czytałem że taka warstwa jest ok bo łatwiej roślinkom do ziemi dotrzeć itp._jak się do tych słów odniesiecie??? Regulamin. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts