Marcin_Gniezno Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 Witam. Jestem nową osobą na forum. Posiadam akwarium o poj. 65 litrów z pokrywą, oświetleniem jarzeniowym, filtrem wewnętrznym. Mam malutkie mieszkanie więc większe akwarium nie wchodzi w grę. Chciałbym mieć w akwarium pyszczaki(ewentualnie jakieś inne rybki) które są kolorowe i bardzo ładne. Wiem, że jeżeli się zdecyduję na pyszczaki to już innych ryb nie mogę wpuścić.Chciałbym się dowiedzieć: - ile sztuk mogę wpuścić do akwarium; - czy filtr wewnętrzny wystarczy czy musi być jakiś inny; - jakie oświetlenie zastosować(chciałbym wydobyć z ryb barwy nie powodując jednocześnie zaglonienia akwarium); Za rady z góry dziękuję a założonego i zarybionego akwarium zdjęcia wrzucę później Pozdrawiam Marcin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 pyszczaki odradzam. masz za małe akwarium proponuję mieczyki neonki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 pyszczaków raczej nie zmieścisz do takiego zbiornika ew. para muszlowców, ale jak dla mnie są mało atrakcyjne. z kolorowych rybek to może molinezje balonowe? zmienniaki plamiste, neony, gupiki, prętnik karłowaty, p. kakadu, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_Gniezno Posted April 25, 2009 Author Share Posted April 25, 2009 Dzięki za podpowiedzi. Chyba zdecyduję się na prętniaki karłowate. Ładne i kolorowe rybki. Moglibyście mi jeszcze doradzić czy lepiej mieć same prętniaki(ile szt.?) czy zrobić mieszane aqwa? Może dołożyć krewetki red-cherry(chyba) . Jak najlepiej urządzić takie akwarium: roślinki, jaskinie itp. Jakie podłoże będzie najlepsze: piasek czy jakiś żwir koralowy lub bazaltowy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 Co do prętników to 1 samiec i 2 samiczki. Jako towarzystwo możesz im dołożyć stado razbory klinowej lub jeszcze lepiej galaxy jak ci się uda kupić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 3lata temu zrobiłem takie akwa z pyszczakami 63l i powiem że póki były małe to było ok,ale potem zaczynały się atakować i zabijać,na końcu został1,mieczyki także odradzam,też za małe akwa.Kirysek przedstawił ciekawe ryby które bez problemu możesz w takim zbiorniku trzymać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 dodaj parke ramirezek są cudne a na dno kiryski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts