nick1234 Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Witam, chciałabym prosić o radę w doborze roślinek do mojego akwarium. Czytałam o tych parametrach świetlówek ale nie znam się na tym jedyne co widze na tych świetlówkach to napis Aqua Glo T8 20W , w pokrywie są takie 2 szt. Akwarium 112l - 80długość 35szerokość 40wysokość. Rybki jakie w nim planuje mieć to: neonki (10szt),kiryski panda (4-5szt), glonojad i 2 pielęgniczki ramireza, które polecił mi do tej obsady miły forumowicz i bardzo mi się spodobały W akwarium będzie żwirek rzeczny o granulacji 2-5mm oraz plaża. Nie wiem czy przy doborze roślin kierować się tylko oświetleniem, czy może rybki mają co do tego też jakieś wymagania? Chciałbym w rogach akwarium,żeby były jakieś gatunki wyższe i gęstrze - tam będzie grzałka i ta rura od filtra aha filtr będzie JBL e701 - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie dla roślin. Z góry dziękuje! Edit: nikt nie pomoże? Regulamin 6.1. i 6.2. Nikt nie pomoże bo takich informacji pełno na forum a w szczególności w podklejonych tematach. Lenistwo? Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ren86 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Jedyne co mogę pomóc ze swojej strony : twoje oświetlenie to około 0,35W/L. I tak: -dla roślin mało wymagających przyjmuje się 0,2-0,4W/L -dla roślin średnio wymagających 0,4-1W/L -dla roślin wymagających powyżej 1W/L zależy to od wymiarów akwa,ale można to przyjąć jako standard. A więc potrzebujesz raczej roślinek, które nie są wymagające względem dużej ilości światła, a nawet coś cieniolubnego. Rybkom to raczej nie robi różnicy, chociaż niektóre wolą ciemniejszą wodę, niektóre jaśniejszą, zależy od pochodzenia rybki Chociaż w tym względzie moge się mylić. Dodatkowo z tego co znalazłam na google, twoja świetlówka ma 18k K temperatury barwowej. Z tego co mi wczesniej doradzano, żeby ci rośliny jakkolwiek ładnie rosły powinno to być o połowę mniej. oswietlenie-odpowiednie-dla-roslin-t56612.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 Jedyne co mogę pomóc ze swojej strony : twoje oświetlenie to około 0,35W/L. I tak: -dla roślin mało wymagających przyjmuje się 0,2-0,4W/L -dla roślin średnio wymagających 0,4-1W/L -dla roślin wymagających powyżej 1W/L zależy to od wymiarów akwa,ale można to przyjąć jako standard. A więc potrzebujesz raczej roślinek, które nie są wymagające względem dużej ilości światła, a nawet coś cieniolubnego. Rybkom to raczej nie robi różnicy, chociaż niektóre wolą ciemniejszą wodę, niektóre jaśniejszą, zależy od pochodzenia rybki Chociaż w tym względzie moge się mylić. Dodatkowo z tego co znalazłam na google, twoja świetlówka ma 18k K temperatury barwowej. Z tego co mi wczesniej doradzano, żeby ci rośliny jakkolwiek ładnie rosły powinno to być o połowę mniej. oswietlenie-odpowiednie-dla-roslin-t56612.html Dziękuje czytałam ten post ale nie mogłam tych podanych parametrów poszukać, nie mam opakowania od tych świetlówek, takie już były w zestawie z akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Byś trochę poczytała to byś wiedziała, że dla roślin odpowiednia barwa światła to pomiędzy 5000 K a 10000 K. Poniżej i powyżej rośliny wykorzystują tylko małą część światła. Co do Twoich świetlówek: jedyne co widze na tych świetlówkach to napis Aqua Glo T8 20W Google od razu Ci powie, że jest to 18000 K. Przy opisach roślin można również doczytać jakie są ich wymagania. Tego ile masz W/l nie pisze na świetlówkach. Sumując moc swoich świetlówek ( W - a to masz na świetlówkach podane ) dzielisz przez L. Jedyne co mogę pomóc ze swojej strony : twoje oświetlenie to około 0,35W/L. Więc jasno widać jakich roślin musisz szukać bo inne nie dadzą rady. Jeden z podklejonych tematów: lista-roslin-cieniolubnych-t9355.html ps. I jak to nazwiesz? Nie jest to lenistwo? Co do pisowni to była moja literówka, każdemu się może zdarzyć. Takie posty (jak ten Twój, który usunołem) też są odpowiednio nagradzane, bo to był spam. Radzę się dobrze zapoznać z regulaminem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted March 5, 2013 Author Share Posted March 5, 2013 Ren86 już mi wyjaśniła w poprzednim poscie ale dziękuje. Temat do zamknięcia. Jak widać wszyscy coś z lenia mają bo zarówno moje niedoczytanie jak i błędy ortograficzne, interpunkcyjne i literówki też się pod lenistwo da podciągnąć dziękuje za nagrodę,sympatycznie się zrobiło... Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts