Patrycjaaaa Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 Witam . Czy w 60l moze byc bojownik z gupikami, kiryskami, otoskami i razborkami, albo jakimis innymi rybkami np. pretnikiem karłowatym , zwinnikiem czerwonoustym..? Wgl. z jakimi rybkami moze byc ..? Bardzo bym prosila o pomysly obsady najlepiej z samcem bojownika do 60l. Z gory dziekuje. W obsadzie koniecznie musi sie znalezc 5 gupikow, bo juz je mam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 proponuję: 1x bojownik 8x Razbora Klinowa 4x otosek 5x kirysek 5x gupik(chociaż bojownik może je podgryzać) więc gupiki sobie daruj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycjaaaa Posted April 23, 2009 Author Share Posted April 23, 2009 A z pretnikami karlowatymi lub miedzikami obrzezowymi lub neonami lub zwinnikiem czerwonoustym moze byc ..? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 ale w 60l najlepiej mieć jedno stado z bojkiem chyba razbory będą się najlepiej czuły Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycjaaaa Posted April 23, 2009 Author Share Posted April 23, 2009 Ale sam bojownik i razbory to tak nudno będzie ;p . Właściwie jeszcze nwm czy bojownika będe mieć, ale tak się nad nim zastanawiam bo to bardzo ładna rybka, te barwy, płetwy i wgl. Ale jednak chcialabym miec tam gupiki, kiryski, otoski i jeszcze z jeden inny gatunek np. te prętniki . A jeżeli będe miała bojownika to już tych innych w większości za bardzo nie dam. Także się jeszcze zastanawiam . A mógłby ktoś podać obsadę do 60l bez bojownika. W której musi być 5 gupików . ....? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 24, 2009 Share Posted April 24, 2009 A co to jest mieczyk obrzeżowy-przyznam że pierwsze słyszę Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaśka25 Posted April 24, 2009 Share Posted April 24, 2009 A co to jest mieczyk obrzeżowy-przyznam że pierwsze słyszę nie mieczyk a Miedzik obrzeżony, Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 uważaj żeby nie przerybić akwarium, bo potem będą problemy i zamiast się cieszyć zbiornikiem będziesz się martwić. bojownik i gupik to akurat jest zestaw wielce ryzykowny, więc musisz się zdecydować obsada bez bojka: harem prętnika karłowatego (1 samiec, 2 samice) 5 gupików ( a ile masz samiczek a ile samców?) 5 kirysków i ja bym na tym poprzestała, ale jeśli bardzo musisz to 6 rozbor klinowych ale już nic więcej (rezygnacja z otosków) a jeśli chodzi o te gupiki, to one muszą być w obsadzie po prostu bo je masz czy też bo Ci się podobają? mogłabyś spytać czy nie wymienią Ci ich na coś innego i wtedy rozważyć jeszcze raz obsadę z bojownikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 60l 4gupiki 3 platki 4-5 kiryskow pandalub 3-4 otoski ewentualnie 2 pretniki lub 6 razbor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycjaaaa Posted April 25, 2009 Author Share Posted April 25, 2009 A czy mogłaby byc taka obsada : 5x gupik 4x kirysek 3x prętnik karłowaty 5x zwinnik czerwonousty lub 5x gupik 4x kirysek 3x otosek 2x prętnik karłowaty 5x zwinnik czerwonousty lub 5x gupik 4x kirysek 6x razbora klinowa 3x prętnik karłowaty Która z tych obsad będzie najlepsza..? a jeśli chodzi o te gupiki, to one muszą być w obsadzie po prostu bo je masz czy też bo Ci się podobają? I juz mam i mi się podobają także z bojownika rezygnuję i zostawiam gupiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 ja bym postawiła na ostatnią propozycję. co do nr 2. nie ma sensu mieć i kirysków i otosków, w takim litrażu powinnaś się zdecydować na jeden z tych gatunków. a prętnika karłowatego trzyma się w haremach, chociaż w necie jest dużo sprzecznych informacji na ten temat. obsada 1 i 3 to właściwie wybór miedzy rozborą a zwinnikiem. mi się bardziej podoba rozbora. i temperaturę wtedy daj 24-25 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycjaaaa Posted April 26, 2009 Author Share Posted April 26, 2009 Aha. Mi się akurat bardziej podobają zwinniki, także raczej wybiorę tą obsadę pierwszą . : 5x gupik 4x kirysek 3x prętnik karłowaty 5x zwinnik czerwonousty A co do tych kirysków i otosków. To jaka rybka będzie "lepsza" .? Dać 4 kiryski czy 4 otoski ... Bo właśnie nie mogę się zdecydować ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 26, 2009 Share Posted April 26, 2009 biorąc pod uwagę Twoje niedoświadczenie polecam zdecydować się na kiryski. proponujemy Ci właśnie je a nie otoski, ponieważ kiryski są dużo łatwiejsze w hodowli, a z otoskami możesz mieć problemy (mogą padać), ponieważ one są wrażliwe na związki azotu, z którymi wielu początkujących miewa zawirowania. pamiętaj żeby nie kupować wszystkich ryb na raz, tylko stopniowo (właśnie ze względu na to, by Ci się w świeżo dojrzałym zbiorniku nie zachwiała równowaga i nie podskoczyło nh3, które może potruć rybki) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts