Macudys Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 Witam , szukam i szuka , i każdy mówi coś innego. Mianowicie w moim akwarium są okrzemki. Akwarium to 80l. Oświetlenie: 2x24W philips 865 i philips 840. Podłoże to: uniwersalna ziemia , czarny bazalt. Filtracja: Bio Filtr Aquael FS-100. Temp: 25'C. Oświetlam od 11.00 do 20.20. Nawozy to: Aqua art Macro Green i carbo. Co2: Cytrynownia. Roślinki: Mały Heniek , jakaś trawa. Podmianki co tydzień 15% połowa podmienianej wody to destylowana z minerałami firmy tropical. Akwarium ma 2tyg. Oprócz okrzemków mam jakiś biały nalot na przedniej i tylnej szybie. Niektórzy piszą , że trzeba akwarium na 2-3 dni zaciemnić i w ogóle nie świecić a inni aby wydłużyć czas oświetlania. Sam nie wiem jak z tym walczyć Z góry dziękuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 Nie wiem jak chcesz wyhodować małego henia przy takim oświetleniu, ale może pójdzie. Możesz zaciemnić akwarium i robić częstsze podmiany. Ale, mniej inwazyjne będzie usówanie mechaniczne i po tym podmiana bez zaciemnienia akwarium. Zresztą, okrzemki pojawiają się przeważnie w świeżych akwariach po czym same znikają bez ingerencji. Myślę że możesz poczekać i nic nie robić, chyba że zacznie ich przybywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted March 2, 2013 Author Share Posted March 2, 2013 Wiesz oświetlenie wystarczy , rozmawiałem ze Sławkiem121. Henio się ładnie rozrasta. A co z nawozami dolewać? Spróbuje usuwać gąbką okrzemki i podmieniać wodę co tydzień normalnie tak? Znaczy wiesz akwarium 75l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 Odświeżam temat. Walczę już z okrzemki 1 tydzień i nie widzę poprawy. Podmieniałem wodę 2 dni pod rząd połowa destylowana polowa kranowa i nic. Co robić? I na dodatek doszyły nitkowate glony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 W których miejscach widzisz jest ich najwięcej? W zacienionej stronie czy mocno oświetlonej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 Z przodu akwarium na szybach i wielu na kamieniach. Tam gdzie więcej oświetlenia. A te nitki na roślinach i tylnej szybie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Różne metody różnie się sprawdzają w różnych akwariach. Tu bym spróbował zaciemnić akwarium na 3 dni i podmieniał wodę w ilości 30% tygodniowo, jednocześnie odstawiając te minerały. Może w nich być duża zawartość rozpuszczonych krzemionek przez co masz ten wysyp. Masz świeże akwarium/nieustabilizowane i lejesz mienerały przez co karmisz okrzemki. Odstaw, podmieniaj więcej wody, zaciemnij akwarium. Ciekawe jakie masz ph wody, okrzemki lubią twardszą wodę powyżej 7.5ph. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 Ph wody to 6,5. Ale jeśli zaciemnię to mój mały heniek nie zgnije? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Przecież możesz go co dzień doglądać. Ale nie sądzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 A jeśli by się coś z nim działo to włączyć światło? A co z tymi glonami nitkowatymi , zwiększyłem dawkę carbo pomoże? A kiedy zaciemnię akwarium na te 3-4 dni , to dolewać jakieś nawozy? , podawać Co2? Karmić rybki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Jeżeli to np. spirogyra, to zaciemnienie akwarium nic nie pomoże. Podaj 3-4 krotnie wyższą dawkę carbo jak pisze producent. Podaj więcej danych; zdjęcia i opisz dokładniej akwarium (na początku każdego działu jest przykład). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 A ja jeszcze zapytam jak długo akwarium istnieje ? Jeśli jest to świeże akwarium to nie ma co szaleć, trzeba pozwolić mu dojrzeć i się ustabilizować. Gwałtowne posunięcia mogą czasami bardziej zaszkodzić niż pomóc . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 Akwarium ma już 1 miesiąc. Zaciemniłem je i zobaczymy:) A tu moje pytanie : mały heniek nie zgnije? I po zaciemnieniu jak potem oświetlać? I co lać do akwarium? Macro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted March 10, 2013 Author Share Posted March 10, 2013 Witam , co zrobić po zaciemnieniu akwarium? Ile ma trwać? -Okrzemki , nitkowate glony. Ile podmienić potem wody? Ile oświetlać? Lać macro i carbo od razu? Podawać Co2? nemo130: Połączyłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 Zacząłbym od 6h, wody podmień 50%, Co2 oczywiście, Carbo też ( jak zostały jakieś glony to lej bezpośrednio na nie), makro w zależności od potrzeb ( testy). Bardziej wymagające rośliny które były już osłabione mogą nie dać rady ( choć nie jest to regułą). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts