kaczuchex Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 Witam Was. W najbliższym czasie będe musiał robić gruntowny remont całego mieszkania( gładzie, panele itp) Spodziewam sie największego syfu i kurzu. W moim pokoju mam akwarium 60L z pokrywą na szafeczce. I teraz moje pytania i obawy: - czy najlepiej ryby z akwarium przetransportować do mieszkania do dziewczyny( mieszka 8km odemnie) tyle że wiąże się to z uciązliwą drogą dla ryb i po remoncie wiadomo ich powrót czyli stres gwarantowany x2 w przeciągu miesiąca - czy może wystawić akwarium na środek pokoju i podczas remontu nakryć je jakąś folią, starym prześcieradłem? - czy lepiej w trakcie remontu skończyć jedno pomieszczenie i wstawić tam akwarium i dopiero za jakiś dłuższy czas powrót z nim do mojego pokoju( już po skończonym remoncie) Może ktoś ma ciekawe rozwiązania lub miał taką sytuacje ? edit. Co będzie najlepsze i najbezpieczniejsze dla mieszkańców? S'Sayan: Nie pisz posta pod postem jeśli nie minęły 24h po napisaniu pierwszego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 Moim zdaniem 3 opcja najlepsza. Ps.Mówi Ci coś edycja postów ? Jak nie, to przeczytaj regulamin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Zależy jak długo ten remont będzie trwał. Jeżeli krótko to jak dobrze je zabezpieczysz to spokojnie może stać w mieszkaniu. Nie należy tylko do niego zaglądać by nie rozszczelnić konstrukcji. Najlepszym jednak rozwiązaniem byłoby aby akwarium uniknęło remontu. 60 litrów to spokojnie można przenieść/przewieźć. Po spuszczeniu wody do 1/3 ważyłoby z szafką ze 30 kg i we dwóch można bezpiecznie transportować. Jeżeli jednak masz możliwość zrobić remont tak by mieć jakieś pomieszczenie czyste to będzie to najlepsze rozwiązanie. Niemniej jednak akwarium jakoś zabezpiecz. Przy takich remontach różne rzeczy się zdarzają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeGo Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Ja miałem remont przed kilkoma dniami i akwarium 400_litrowe, to przykryłem je tylko i odkrywałem karmiąc rybki, na końcu odkryło się wszystko i nic nie ma rybą ani akwarium. S'Sayan: Pisz poprawnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 na koncu odkryło się wszystko i nic nie ma rybą ani akwarium. Przetłumacz ten fragment na polski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczuchex Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 No remont będzie trwał minimum miesiąc. A co do przenoszenia akwarium z częścią wody od zawsze mam jakieś obawy. W końcu pewne przeciążenia napewno działają i boje się że szkło lub klej nie wytrzyma.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Zawsze można zsunąć akwarium na jakiś blat gruby i na nim go transportować. Tylko trzeba bardzo uważać żeby się nie zsunęło podczas niesienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeGo Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 na koncu odkryło się wszystko i nic nie ma rybą ani akwarium. Przetłumacz ten fragment na polski. A co tu do tłumaczenia?? Odkryłem akwarium i wszystko było wporządku... No remont będzie trwał minimum miesiąc. A co do przenoszenia akwarium z częścią wody od zawsze mam jakieś obawy. W końcu pewne przeciążenia napewno działają i boje się że szkło lub klej nie wytrzyma.. Już wiele razy przenosiłem akwarium z woda i nigdy nic się nie stało... Nawet znosiłem z drugiego piętra, wsadziłem do bagażnika i zawoziłem do siostry jak musiałem na dłużej wyjechać... Nigdy nic się nie stało... A były to akwaria 54l i 112l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczuchex Posted March 17, 2013 Author Share Posted March 17, 2013 A pytanko mam jeszcze jedno odnośnie tego postu. Zdecydowałem się na przeniesienie ryb do starego zbiornika ( bodajże 40l) z tym że odleje wody z obecnego umieszcze w nim roślinki i tu moje pytanko: Czy ryby bedą miały problem z zaklimatyzowaniem się jak nagle zmienie im podłoże z czarnego bazaltu na żwirek rzeczny bo znalazłem stary żwirek z dawien dawna. Czarny bazalt w tym czasie wymyje wypłucze i poddam pożniej nowy zbiornik małym zmianą w aranżacji. Taki mały restart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 To nowe akwarium będzie musiało i tak wystartować - dojrzeć. Sama woda nie wystarczy. Może gdybyś stary filtr podłączył to nie zachwieje cyklem azotowym. Woda i tak będzie inna. Jedynie gdy wymienisz całą na starą i będzie spora nadfiltracja. Najwięcej bakterii jest w podłożu. Jak w małym obiegu będzie dużo ryb - spore przerybienie to nie wiem czy uzyskasz dobrą filtrację. Na krótki czas powinno wystarczyć bez problemu. Na dłuższy okres ryby mogą nie wytrzymać. Największym stresem będzie wyłowienie i ponowne łowienie z tymczasowego do nowego. Małe zmiany w aranżacji najlepiej robić z mieszkańcami. Najlepiej zrób to mniejsze akwarium. Niech dojrzeje. Rybki przełóż, a po remoncie zrobisz to stare. Ja bym takie małe akwarium przeniósł w całości do koleżanki i później bym z nim wrócił znowu. Wydaje mi się, że ostrożny transport w ich normalnym "domu" będzie mniejszym stresem niż kombinowanie z nowym akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts