Jump to content

60 Litrów BN/T - Days 0 -> Przygotowanie do startu.

AliBaba
 Share

Recommended Posts

Cześć, nastał ten czas gdzie jestem zmuszony do zrobienia restartu, głównie z kilku powodów, takich jak:

- Zmiana aranżacji - aktualnie to akwarium wygląda jak busz, bez żadnej kompozycji ani niczego, praktycznie..

- Możliwości otrzymania darmowych roślinek..

- Glonów, które 'stworzyły' się przez obsadę.. którą pomniejszam gdy tylko jest to możliwe.

I kilku innych.. o których nie chcę mówić, bo to nie o tym jest ten wątek.

A wiec tak, postanowiłem zrobić restart na szybko, tak jak większość tzn.: odlać wodę, z rybkami zasadzić to co potrzeba i zalać ponownie (tą starą wodą) + ryby i start aqua na nowo, jestem zmuszony tak zrobić, gdyż nie mam gdzie przechować rybek.

Teraz przejdźmy do konkretów.

Planowany przebieg restartu.

Akwarium: Długość 60cm, Szerokość 24-30cm (profil) oraz wysokość 33cm.

Oświetlenie: 15W.

Filtracja: myślę, że dobra - 2 filtry, Aquael Fan 1+ oraz jakiś chiński hj-311b.

Postanowiłem zmienić podłożę, ale jest pewien problem, mam mnóstwo ślimaków helenek, a nie widzi mi się wyciągnięcie tego żwirku i rozdzielanie żwirku od ślimaka, wiec postanowiłem zrobić tak:

- Przygotować sobie troszkę pojemników na wodę..

- Wypłuczę nowe podłoże (bazalt)

- Wyciągnąć większość roślinek (tych które mam aktualnie zasadzonych).

- Wyłowić ryby.

- Odlać wody ok. 70-80% - do jednego pojemnika, jako wodę do późniejszego wlania do akwarium.

- Resztę wody tak aby tylko delikatnie żwirek obecny przykrywała zostawię.

- Palcem lub podobnym przedmiotem, w okół szyby zrobię taką pustą przestrzeń (oprócz tyłu bo i tak nie będzie widać).

- W puste miejsce wsypę nowe podłoże (jeszcze nie przykrywając całej powierzchni dna).

- Wyczyszczę dokładnie szyby akwarium i sprzęt typu grzałka (filtry nie..)

- Na dnie rozłożę kulki nawozowe (są one stare bo mają może z 2lata - będą jeszcze spełniały rolę, były trzymane w szafce).

- Posadzę rośliny.

- Przysypię dno nowym podłożem.

- Delikatnie naleję 70%-80% starej wody, resztę świeżej nowej.

- Wpuszczę rybki.

Myślę, że to będzie dobry pomysł wykonania tego, restartu, filtry będą ciągle chodziły w wodzie (tej z akwarium) i nie będę ich czyścił, jak sądzicie ?.

Planowana aranżacja akwarium.

Wcześniej gdy kupowałem roślinki, głównie patrzyłem na wygląd i wielkość, a nie na oświetlenie, nawozy itp i chyba to było głównym problemem 'umierających' roślin, ale wczoraj gdy zamawiałem rośliny to zmieniłem to podejście i patrzyłem na praktycznie wszystkie czynniki, takie jak: Wielkość, Oświetlenie, nawożenie, gdzie i jak sadzić oraz wygląd i zakupiłem 5 gatunków roślinek (4 gatunki po jednym koszyku, a 5 gatunek dwa koszyki.) + dodatkowo mam jakieś tam rośliny które nie są zbytnio w glonach z aktualnego akwarium (gałęzatki, czubki roślin łodygowych), myślę, że powinno wystarczyć..

Wybrałem takie gatunki (zakupiłem w sklepie):

- Rotala rotundifolia green x1 - aktualnie posiadam prawie taki sam gatunek, tylko że indica - rośnie mi ona bardzo dobrze..

- Bacopa monnieri x2 - też posiadam już ten gatunek, co prawda troszkę gorzej rośnie od rotali ale jest niezbyt wymagającą rośliną..

Te roślinki to jest 3 Plan.

- Eustralis stellata grof x1 - tej roślinki jeszcze nie miałem, ale myślę że będzie dobra na bok akwarium, taki 2/3 plan.

- Lobelia cardinalis mini x1 - również tej roślinki nie znam, ale też myślę, że będzie odpowiednia na 2/3plan - bok.

- Cryptocoryne wendtii x1 - również roślina którą mam pierwszy raz i będzie odpowiednia na 2/3plan - środek.

Nie są to jakieś wymagające rośliny i tym się głównie kierowałem.

Stworzyłem sobie plan obsadzenia akwarium, gdybyście mi mogli podpowiedzieć co zmienić, ulepszyć poprawić to jestem skłonny posłuchać:

(w załączniku).

Ogólnie to jest dosyć dużym powiększeniu zrobione, to ten pierwszy plan może nawet, aż za duży mi wyszedł, bo tam będzie dosyć malutki korzeń (nie jakiś mega typu: 40-50cm długości, tylko może 20-30cm długości i szerokości ok. 5-10cm i wysokości mniej więcej 10-20cm.. który będzie którymś z mchów obrośnięty:

- Mech Christmass

- Mech Flame moss

- Mech Creeping

- Mech Weeping

A spód tak jak mówiłem gałęzatka rozłożona, jak myślicie, co zmienić, poprawić dodać.

Wiem, że jest to ogólnie amatorska aranżacja, ale może ktoś jednak podpowie co zmienić, aby później przez miesiąc nie robić miliona poprawek.. - przyznam się, że nie potrafię robić aranżacji..

Pozdrawiam i z góry dziękuje za przeczytanie tak długiego wątku, mam nadzieje, że pomożecie mi .

post-9323-13685173717414_thumb.png

Eustralis stellata

Osiągana wysokość: 20 - 40 cm

Wymagania:

Pochodzenie: Azja

Wymagania świetlne: wysokie

Tempo wzrostu: szybkie

Trudność uprawy: trudna

Temperatura: 22 - 28 st. C

Sadzenie:

Pojedyncze sadzonki należy sadzić w grupie, z tyłu akwarium, w odstępach 1cm za pomocą ostrej pincety do roślin.

Bardzo dobrze znosi przycinanie nożyczkami - dzięki temu zabiegowi intensywnie rozkrzewia się tworząc zwarte szpalery roślin.

Przy twoim oświetleniu 15W- jakieś0,25W/l nie pociągnie. U mnie przy 0,66W/l nie rośnie oszałamiająco. Musi być odsłonięta, inaczej gubi dolne liście.

Ale ja nie mam takiej rośliny..

Ty podałeś mi taką:

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/eustralis-stellata-potostemon-stellatus-koszyk-p-1900.html

A ja mam taką:

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/eustralis-stellata-grof-koszyk-p-6526.html

Moja:

Wymagania:

Wymagania świetlne: umiarkowane

Tempo wzrostu: średnie

Trudność uprawy: średnio trudna

Twoja:

Wymagania:

Wymagania świetlne: wysokie

Tempo wzrostu: szybkie

Trudność uprawy: trudna

To są moim zdaniem 2 różne rośliny, roślin z eustralis stellata w nazwie jest kilka..