inga Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Przenoszę się na 200l baniaczek i zastanawiam się co mogę dołożyć do posiadanych już: 4 gupiki i kilka młodziutkich 2 żałobniczki 8 kirysków 4 otoski 2 krewetki amano 4 neonki inesa Bardzo mi zależy na haremie prętnika karłowatego. A dodatkowo co jeszcze? Proporczykowiec? Wielkopłetw wspaniały? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapio0987 Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Ja proponuję taką obsadę: 24 neonki 8 kiryski 8 otosków 1+2 prętnik karłowaty gupiki 8 krewetek amano Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 Ja proponuje sprawdzić pH, GH, KH. Napisać nam jaki masz materiał na dnie i jakie oświetlenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inga Posted March 2, 2013 Author Share Posted March 2, 2013 Będzie AQUABASIS PLUS a na to żwir 0,2- 0,5. Oświetlenie albo fabryczne albo coś dołożę, ale na pewno nie więcej niż 0,5W/l. Parametrów o które pytasz nie podam, bo tego zbiornika jeszcze nie ma. Zresztą teraz na mniejszym akwarium tez nic nie mierzą i jakoś daję radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 A wodę będziesz lał zakładam, że z kranu. Myślisz, że coś się wyraźnie zmieni w jej składzie jak się znajdzie w akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inga Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 Ja wiem, że właściwości kranówki zmieniają się w akwarium. Myślałam, że to oczywiste. Jednak mimo tych zmian prawie 3lata obyło się bez problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Nie zrozumieliśmy się. Kranówka nie zmienia się w sposób istotny, chyba że używasz do tego specjalnego podłoża, które ma na celu poprawę parametrów. Parametry kranówy są mniej więcej podobne do tych, które będą w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inga Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 No ok nie dogadaliśmy się, ale w takim razie czemu o to pytałeś? Jak to się ma do mojej obsady, bo chciałabym mieć ładną ławice ale nie z neonków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Ma to się tak, że musisz sprawdzić w necie, albo zadzwonić do wodociągów, żeby dowiedzieć się jakie jest pH, GH i KH wody którą Ci wysyłają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Tadam: http://www.mpwik.wroclaw.pl/sub.php?92 Gdzieś na tamtej stronie jest też taka mapka, zlokalizuj się na niej i dobierz wodociąg. Gdziekolwiek byś nie była to pod gupiki jest całkiem, ale choćby już otosy niekoniecznie. W Breslau masz dość typową "polską" wielkomiejską wodę idealną do tangi, ale do rybek lubiących miękką i kwaśną wodę już niekoniecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts