Jump to content

Akawarium 112l problem z wodą :(

Share

Recommended Posts

Cześć mam akwarium 112l i mam ciągle ten sam problem.

Wlewałem wodę do akwarium w środę 20 lutego i parę dni była krystaliczna dodałem tylko Antychlor.

A teraz od dnia 25 lutego woda zrobiła się mętna tak jakby nie wiem dlaczego znowu tak się stało.

Mój wujek ma to samo akwarium oświetlenie , pompkę , grzałkę i ma wodę od Pazdziernika i ma kryształ , wszystko perfekttoo.

To dlaczego ja tak nie mam ? Wujek ma w swoim akwarium :

7 Skalarów

8 Oświęcimek

Około 7 molinezji + góraminki z 6

Moja obsada to :

2 sumik szklisty + 2 molinezja + 2 kirysek + 3 glonojad + 7 neon inuessa + 1 prętnik + 35-40 gupików samic i samic około 2 cm 3 + 2 tetry [

I nadal zastanawiam się dlaczego tak mam wujek ma akwarium roslinne też dodałem roslin i wygląda to super tylko woda robi się znowu powoli mętna.

Proszę was o pomoc tylko prosze nie mowcie mi ze mam czytac na temat akwa wujek nie zna się perfekcyjnie na akwa a ma akwarium rybką daje jeść mnożą mu się i wszystko ma pięknie !

kora0000

Ja mam wodę dopiero 10 dni a jak mam podmieniać co tydzień ile tej wody ?

I to chyba nie wina pompki jak mam ją z Aquaela od 150-200l a ja mam 112 więc jeszcze lepiej może za dużo tych rybek mam?

Czy woda jednak sie zrobi ?

Mam też dużo roslin bo mam rosline mam tam kabomby trzciniaki itp.

Czekam na odp.

Pierwsza sprawa- za wcześnie wpuściłeś ryby.

Po drugie- straszne przerybienie.

Po trzecie- niedojrzałe akwarium, rozpoczęty cykl azotowy.

Po czwarte- pierwotniaki.

Po piąte- poczytaj na forum o zakładaniu i pielęgnacji akwarium, dojrzewaniu zbiornika, obsadach i problemach na starcie zbiornika. Zdobądź podstawową wiedzę.

Niedojrzałe akwarium + nagłe wpuszczenie zbyt dużej ilości ryb = zakwit pierwotniaków. Zapewne woda zmętniała po wpuszczeniu ryb...

Jedyne wyjście to czekać, samo przejdzie za kilka dni. Kilka ryb przy tym padnie... ale nic na to nie poradzisz, możesz ew. zacząć intensywnie napowietrzać(kostka napowietrz. + brzęczyk)

Akwarium fatalne, strasznie przerybione. Masakra. Trzymanie 2 kirysków to sadyzm. Gupików za dużo o jakieś 25szt. Obsada dobrana fatalnie. Ta wujeczka obsada także nie lepsza...