Jump to content

Zielona herbata

tomek_dg
 Share

Recommended Posts

Chcę zastosować zieloną herbatę na glony w moim akwarium, ale ile osób tyle opinii. Czy może ktoś rozwiać moje wątpliwości co do dawkowania.

Przygotowanie wywaru.

Łyżeczka mała czy stołowa na 250 ml? Zaparzamy wrzątkiem czy wodą 60-80 stopni. I jak długo ma trwać zaparzanie. Słyszałem też, że najlepiej stosować wywar z drugiego zaparzenia bo jest mocniejszy.

Dawkowanie.

Tu czytałem kilka możliwości. Góruje metoda, że 250 ml na 100 litrów wody. Ale wlewamy całość czy łyżeczkami co jakiś czas, jeżeli łyżeczki to co ile godzin. Ile razy w tygodniu taka kuracja?

Wyczytałem też, żeby po wlaniu nie świecić czyli najlepiej wlewać po wyłączeniu światła. Czy ma to znaczenie?

Ja zastosowałam zieloną herbatę z tetleya, bez żadnych dodatków, jeden woreczek na 112l - 250ml zalałam wrzątkiem i przykryłam na 20min żeby herbata się zaparzyła, po ostygnięciu po prostu wlałam ją do akwarium, tak powinno robić się co tydzień przy podmianie wody, rośliny bez glonów, rybki zdrowe, więc nie widzę żadnych przeszkód w stosowaniu tego. Do tego możesz kupić Carbo.

Co do światła, nie ma to żadnego znaczenia, czy jest zgaszone, czy oświecone.

Zielona herbatka jest dobra do wypicia ale nie do akwarium. Pewnie nie zaszkodzi ale to nie jest złoty środek antyglonowy i dla mnie to jest bajka. Lepszym rozwiązaniem jest przedawkowanie węgla w płynie, a najlepszym znalezienie przyczyny powstawania glonów.