tomek_dg Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Chcę zastosować zieloną herbatę na glony w moim akwarium, ale ile osób tyle opinii. Czy może ktoś rozwiać moje wątpliwości co do dawkowania. Przygotowanie wywaru. Łyżeczka mała czy stołowa na 250 ml? Zaparzamy wrzątkiem czy wodą 60-80 stopni. I jak długo ma trwać zaparzanie. Słyszałem też, że najlepiej stosować wywar z drugiego zaparzenia bo jest mocniejszy. Dawkowanie. Tu czytałem kilka możliwości. Góruje metoda, że 250 ml na 100 litrów wody. Ale wlewamy całość czy łyżeczkami co jakiś czas, jeżeli łyżeczki to co ile godzin. Ile razy w tygodniu taka kuracja? Wyczytałem też, żeby po wlaniu nie świecić czyli najlepiej wlewać po wyłączeniu światła. Czy ma to znaczenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Ja zastosowałam zieloną herbatę z tetleya, bez żadnych dodatków, jeden woreczek na 112l - 250ml zalałam wrzątkiem i przykryłam na 20min żeby herbata się zaparzyła, po ostygnięciu po prostu wlałam ją do akwarium, tak powinno robić się co tydzień przy podmianie wody, rośliny bez glonów, rybki zdrowe, więc nie widzę żadnych przeszkód w stosowaniu tego. Do tego możesz kupić Carbo. Co do światła, nie ma to żadnego znaczenia, czy jest zgaszone, czy oświecone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek_dg Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 Po jakim czasie widziałaś pierwsze efekty, a po jakim glony ustąpiły? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Po ok 6 tygodniach, wodę podmieniam co tydzień. Co do glonów trzeba cierpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Zielona herbatka jest dobra do wypicia ale nie do akwarium. Pewnie nie zaszkodzi ale to nie jest złoty środek antyglonowy i dla mnie to jest bajka. Lepszym rozwiązaniem jest przedawkowanie węgla w płynie, a najlepszym znalezienie przyczyny powstawania glonów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted March 5, 2013 Share Posted March 5, 2013 Z zieloną herbatą trzeba uważać. Zanim kupisz upewnij się, że nie zawiera dodatków. Wlewaj stopniowo, bo ryby mogą nie wytrzymać. Ja zaliczam ten sposób na glony do metod pośrednich mało efektywnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts