maw2be Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Witam. Mam w moim akwarium małe problemy z glonami. Pojawiły się jakiś czas temu. Takie kępy glonów, czarnych wręcz. Wygląda to jak kępa trawy. Nie są duże ale pełno ich wszędzie. Nawet na wylocie z filtra się trzymają. Przez nie straciłem dużo roślin które się fajnie rozrastały. Nie wiem jak z nimi walczyć. Akwarium to 180 litrów, oświetlenie 2x15 (chyba, muszę sprawdzić) na wyłączniki czasowym 9 godzin. Najlepsze to że glony te trzymają się tylu akwarium gdzie jest ściana powietrza. Ostatnio czyściłem akwarium ale nie wszystko usunąłem. Wrócę z pracy to wrzucę fotki. Jakiś pomysł co to może być? Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Są to na 100% krasnorosty. W tym linku masz opis jak się ich pozbyć: krasnorosty-kontra-cierpliwosc-t10218.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maw2be Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 Też tak myślałem, ale to nie to, przynajmniej z fotek mi nie wygląda. Jedyne co znalazłem na szybko podobne zdjęcie to takie Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maw2be Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 Wrzucam fotkę tego czegoś co mi rośnie, nawet po czyszczeniu akwariumu Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo130 Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Piękne krasnale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Kolego opisz zbiornik wg schematu 1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)- 2.Litraż i wymiary akwarium - 3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- 4.Jak długo świecisz (ile godzin)- 5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa 6.Filtracja - 7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) - 8.Ozdoby (jakie)- 9.Rośliny (ile,jakie)- 10.Ryby - obsada (jw.)- 11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- 12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )- 13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- 14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe - 15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? 16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? 17.Fotka całego zbiornika i fotka detali - Opis problemu- Robisz testy ? To istotne. Jeżeli się pospieszysz to może uratujesz część roślin. Ps. Masz na pewno lepsze oświetlenie. Nie wierzę, że masz 0,16W/l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts