Jump to content

Rośliny typu bagienne do akwarium

Kryc
 Share

Recommended Posts

Gdzieś tam w głowie majaczy mi się pomału pomysł na akwarium ~200l.

Póki co plany raczej odległe, ale pomału sobie układam co bym chciał w takim akwarium osiągnąć.

Zastanawiam się nad akwarium otwartym z belką oświetleniową.

Tło chciałbym wykonać z naturalnych kamieni (może łupki). Ukształtować tym tłem z tyłu coś w rodzaju rynny wypełnionej ziemią. Miałoby to stworzyć taką płyciznę. Tam też chciałbym posadzić jakieś rośliny wyrastające ponad akwarium.

Jak się wam taki pomysł podoba?

I jakie rośliny znacie/polecacie do czegoś takiego? Chodzi o jakieś tataraki, pałki, trzciny, może jakieś byliny kwitnące czy coś. Kwestia tylko, żeby były to odmiany akwariowe nie rosnące zbyt wysokie (do kilkudziesięciu centymetrów), bo w miejscu gdzie miałoby stać akwarium wisi na ścianie kieł mamuta :) i nie chciałbym go przysłonić.

Jeśli chcesz rośliny wyrastające nad powierzchnię wody to polecam ludwigia repens, bacopa carolinia, hydrophilla polysperma. Raczej takich roślin jak tataraki czy pałki się nie wkłada ,bo rosną bardzo wysokie i to raczej rośliny stawowe.

Dzięki za odpowiedź.

Co do roślin które zaproponowaliście, to z tego co tak na szybko o nich poszukałem czegoś to pokazują je jako rośliny, które sadzi się normalnie w akwa i potrafią wyrastać ponad wodę (na ile to jest właściwe ich posadzenie nie wiem, musiałbym się zagłębić w to).

Chodziło mi by raczej o takie rośliny do posadzenie w wodzie o głębokości dosłownie 2-3 cm, które potrzebują podmokłego podłoża, a rosną całkowicie ponad powierzchnią wody. Może jakieś trawy ozdobne czy coś w tym rodzaju.

Co do tataraków i trzcin, to wiem, że rosną duże. Mam przed domem oczko wodne, a na działce parę stawów, więc doskonale wiem jak wyglądają i rosną :) Dlatego też napisałem, że chodzi o jakieś odmiany mini (akwariowe czy terrariowe). Jadnak nigdzie się z takimi nie spotkałem, ale to jeszcze o niczym nie świadczy.

Nie no ok, roślinka fajna i mogłaby być. Ale jest to jedna z roślin które można by tak zastosować. Do tego jest z dużymi liśćmi. I fajnie, tylko jeszcze coś trawiastego, jakaś smukła roślinka :)

Przeglądałem.

Spodobały mi się niby dwie rośliny: Tatarak japoński i Skrzydłokwiat Willisa. Jednak to nie do końca to o co by mi chodziło, bo tatarak ten rośnie bardziej w kępach niż strzeliście, natomiast skrzydłokwiat może nie jest wysoki (co jest plusem), ale mocno rozrasta się na boki (jak podaje Wikipedia). Więc szukam czegoś jeszcze innego.