randi33 Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Witam jestem początkującym właścicielem akwarium które dostałem od dziadka mam kilka pytań dotyczących rybek które tam są gdyż nie wiem czy pasują mam trzy mieczyki hallera 2 samice jednego samca dwa glonojady syjamskie 1 mułojada i jadna rybke której do dziś nie mogę rozpoznać jest taka na 5cm chowa sie ma wąsy dwa jest jasno żółta i czerwone płetwy nigdzie nie mogęznaleśc w necie takiej żeby wiedzieć co to za ryba podłoże mam z piasku zielonego sztuczne rośliny filtr napowietrznik nie wiem czy musze miec grzałke czy nie akwarium nie znanej pojemności ale podam wymiary 28 szerokości 64 długość i wysokość 32cm przepraszam że zadaje takie dziwne pytania wcześniek miałem podłoże z kamieni to mieczyki były jakieś welsze niż teraz z tym piaskiem chowają sie na dnie maja rózne kryjówki a gdy miały kamienie pływały zalotnie mam tez wrażenie że jedna samica jest w ciąży jest gruba co niektórzy potwierdzili zaczyna tracić koloryna grzbiecie prosze o porade co robić co zmienić co dodać dziękuje z góry przepraszam że tak mało solidnie napisane Pisownia! kubas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Wiesz co to jest kropka i przecinek. Udusić się można czytając to. Poczytaj szybko o podstawach akwarystyki zanim ryby zdechną. 1. Termometr masz w akwarium? Temperatura musi być odpowiednia. Do tego służy grzałka. 2. Piasek zielony ? Takiego cudu nie widziała przyroda. Wywal to i kup byle jakie podłoże, byle normalne. 3. Pamiętaj o cotygodniowych podmianach 20% (woda przed podmianą musi stać 24h). 4. Jeśli filtr rusza taflą wody, to napowietrznik odłącz. 5. Wywal sztuczne rośliny. Kup moczarkę lub rogatka. Posadź. Jakie masz światło ? Wiesz co to jest fotosynteza ? Schowaj ten uśmiech na końcu. Będziesz się cieszyć jeśli w tym akwarium ryby będą żyć. To, że żyją nie znaczy, że są zadowolone z życia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kora000 Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 57l Mieczyki, glonojady do oddania, ta wąsata nie wiem. Zbiornik dojrzał? Mogą się zamulić bo podskoczył no2, no3. Poszukaj, poczytaj o zbiornikach z twoim litrażem. To nie są warunki dla tych ryb, już nie mówiąc o parametrach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
randi33 Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 Chyba dziadek zle zrobił że mi dał to akwarium:( nie mam termometra ani grzałki ja to wszystko dostałemwięc nie wiem co i jak ,jutro wywaleten piasek dam te kamyki co były. Dlaczego glonojady mam oddać? .Światło mam takie jak dostałem czyli białe świetlówki ,o podmianach to wiem ale nie wiem co ma na mysli kolega mówiąc o dojrzałym zbiorniku. żyją tak już od ponad roku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 To grubowarg zielony forma albinotyczna, kup termometr w sklepie akwarystycznym za 5 zł i grzałke, myśle, że 50 w wystarczy. Na wszystkie ryby akwarium jest za małe, właśnie dlatego musisz je oddać. Wywal wszystko, co sztuczne, daj nawet tanie moczarki, piach nawet z piaskownicy wypłukany i będzie dobrze. Kup testy na Ph i twardość wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
randi33 Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 Ok to kupię wodę biorę od sąsiadów poniewrz mają głębinówkę i czystą wodę ja mam źródlankę i jest trochę żółtawa więc wolę przynosić od sąsiadów._A powiedz mi nie mogę sobie kupić jakiejś rybki porządkowej tak żeby się nie pozabijały? Pisownia!! Ostatnie ostrzeżenie. kubas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
randi33 Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 ale się uwzieliście na tą pisownie +1 kubas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts