kamikaze Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 To moje pierwsze w życiu akwarium. Proszę o ewentualne komentarze, sugestie lub propozycje zmiany. Akwarium jest na etapie dojrzewania 1 tyg. Rozmiar: 60x30x35 Podłoże: Pro Soil (przód 4cm, tył 7,5 cm) Filtr: AQUAEL FILTR TURBO 500 l/h z wkładem ceramicznym Oświetlenie dzienne: 1x15W T8(fabryczna chinszczyzna) + 1x24W T5 SYLVANIA GROLUX 8500K Oświetlenie nocne: 50 cm 14 LED FLUX Grzałka: nie pamiętam Parametry wody: PH: 7,0 GH: 8,0 NO2: 0 NO3: 20 (przez niepotrzebne nawożenie na starcie) Flora: anubias, liście dębu, 4x szyszka olchy, mech jawajski na korzeniu, moczarka, gałęzatka (czekam aż wyrośnie na trawnik), kabomba i coś jeszcze z przodu, nie pamiętam nazwy. Ozdoby: korzeń, 2x lignit z gałezatką, 2x 1/2 kokosa ze sklepu własnej obróbki, 6cm bambusa (jeszcze nie zatonął, pływa na powierzchni), tło mech Peacock na siatce Flauna planowana: - Neocaridina heteropoda var. Sakura 12 szt. - Otocinclus affinis 4 szt. - Amano 3-4 szt. ??? lub Crossocheilus siamensis 2 szt. (raczej odpadnie, bo za duża) - Microrasbora sp. Galaxy 12-15 szt. Nawożenie: przez 1 miesiąc raz dziennie CO2 i Potas w płynie, po miesiącu żelazo i Profito 5 ml raz na tydzień Z góry dziękuję za komentarze, pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Akwarium ładne. Daj amano, na pewno nie kosiarki na nie 120 cm długości akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maup69 Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Akwa fajne. Ale anubiasa się nie zakopuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamikaze Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 Akwa fajne. Ale anubiasa się nie zakopuje. Nie jest zakopany. Foto źle odzwierciedla. Na dzień dzisiejszy cały korzeń jest zagluciały watą i śluzem. Niedługo powinno wszystko zejść, a jak nie to mam nadzieje, że otoski i amano zrobią porządek. Mam też 3 pytania do fachowców. 1. Czy ta kabomba nie jest czasem za głęboko w tyle ? 2. Czy nie za wcześnie wsadziłem mech w tle na siatce? Boje się, że padnie w niedojrzałym akwarium. Nie daję jeszcze nawozu w płynie poza potasem i co2. 3. Czy moczarka może być koło grzałki ? Podobno nie lubi grzania. Temp. mam 23C. Z góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts