Jump to content

112l - ogólne

bulimaster
 Share

Recommended Posts

Witam,

To moje akwa 112L zalane 20.01.2012

Flora;

- MOCZARKA EGERIA NAJAS

- MOCZARKA - EGERIA DENSA.

- SAGITTARIA SUBULATA

- NADWÓDKA WIELONASIENNA HYGROPHILA POLYSPERMA

- ALTERNANTHERA REINECKII

- BACOPA MONNIERI

- NURZANIEC VALLISNERIA SPIRALIS

- ANUBIAS BARTERI VAR.

Fauna;

- 3 x mułojad - oddam jeżeli naprawdę się rozrosną

- 3 x kosiarka - dokupię jeszcze najprawdopodobniej 2 szt - jak podrosną wymienię na młode z powrotem

- 3 x zbrojnik niebieski

- świderki

- jutro dojdą 5 x Pielęgnica Cętkowana - jak się sparuje 3 idą do oddania

- za ok miesiąc harem (1+2, lub 1+3) Prętnika karłowatego

Ozdoby;

- korzeń

- łupiny kokosa

Oświetlenie 2x18w Power Glo i Aqua Glo - 12h/dobę. Temperatura 25*C - oświetlenie na koniec dnia podnosi do ok 27 - przez noc spada z powrotem do 25*C.

Filtr Fluval 106, grzałka Sera 100W.

Nawóz Sera Flore Plus w tabletach (5 tab/2tyg), do tego Easy Carbo - 1.5ml/dzień, oraz od jutra Easy Profito.

Podłoże; piasek kwarcowy 0.8-1,2mm

Podmiana wody 10% co 2 tyg - jak dojdą prętniki to co tydzień.

Zdjęcie akwa ok. 2tyg po zalaniu. Dziś albo jutro przejdzie małe przemeblowanie - dojdą jeszcze 2 łupiny kokosa, kilka kamieni i korzeń - wtedy wrzucę nowy wygląd :)

foto;

Zdjęcia

Na mułojada wydaje mi się trochę małe. Wymiana kosiarek na młode za każdym razem jak podrosną...? Akary mogą być akresywne w stosunku do reszty.

Mułojady to z moich obserwacji bardzo pożyteczne rybki - czyszczą dno z wszelki resztek jedzenie i nie ma mowy o tym aby coś gdzieś się ostało. Gdy podrosną, wymienię na młode, tak samo jak kosiarki które planuje wymienić ze względu na ich wielkość kiedy dorosną, oraz także ze względów praktycznych - dorosłe kosiarki nie są już tak zainteresowane zjadaniem glonów, co również tyczy się zbrojnika niebieskiego.

Powodzenia. To naprawdę nie jest takie proste. A oddawanie ich potem byle komu jest po prostu nieodpowiedzialne. A ile osób z akwarium 240 l szuka kosiarek?

Powiem Ci tak; mój brat ma 340l, i jak wspominałem chętnie je weźmie, a jak nie to przyjmą je z otwartymi rękoma w sklepie zoologicznym na wymianę.

Zauważyłem czytając Twoje posty co jakiś czas, że jak Ty nie masz racji to nikt nie ma racji, a przepisy z książek akwarystycznych są prawem świętym. Nie ujmując Twojej osobie i doświadczeniu - to że jakieś ryby w akwarium są z innego kontynentu, czy innej rzeki nie jest żadną tragedią i z powodzeniem będą żyć. jak Ph i GH odstaje od książkowego przepisu w jedną czy drugą stronę, też nic się nie stanie.

Pozdrawiam

Ludzie robią co chcą. Ja podaję swoją wersję na podstawie tego co wyczytałem w książkach, porządnych serwisach i opisów innych akwarystów. Natura ludzka jest taka, że jak wytkniesz problemy, to tylko połowa z nich będzie poprawiona. Żeby było zrobione cokolwiek - trzeba pokazywać skrajność.

To, że piszę, że do jakiegoś pH, czy GH nie nadają się ryby wynika tylko z dobra ryb. Uważam, że jak z hodowlą każdego zwierzęcia, nie są to rzeczy i ozdoba która ma się dostosować do naszego widzimisię. To człowiek powinien dokonać wszelkich starań, żeby zwierzętom było dobrze.

Nie hodujesz żyrafy, bo nie masz warunków ani pieniędzy. Tu jest to samo, tylko skala mikro.