Jump to content

Filtr do malawi ?

Guban88ok3m
 Share

Recommended Posts

Witam. Ja mam pytanie dotyczące malawi a dokładnie filtra , ponieważ planuje założyć ten biotop u siebie a widziałem że jest potrzebny filtr zew. i wew. a na tą chwilę mam tylko wew. Chciałem to zrobić już w tym miesiącu a nie wiem czy dam rade zakupić zew. bo mam trochę wydatków także czy ten jeden miesiąc może akwarium działać tylko na filtrze wew? Jest to akwarium 102 l.

Malawi - 102 l (Już niebawem)

Krabarium - 74 l

- 13.05.2012 - pierwsza wylinka

- 05.11.2012 - druga wylinka

- 19.01.2013 – trzecia wylinka

Aha to chyba tak zrobię z dojrzewaniem na wewnętrznym a później dołożę zewnętrzny :) Widziałem już malawi w takim jak moje z tym że obsada tj 1+3 i to saulosi , więc myślę że to 102 tj minimum. Co o tym myślicie?

No to tą 112 masz pewnie tych rozmiarów baniak co ja w dł, wys , i szerokości na środku , z tym że ja mam profilowane to jest ciut mniejsze w litrażu ;)

Krabarium - 74 l

Tak już mam akwarium , szafkę będę miał pod 240 l w tym tyg może już ale akwarium planuję po wakacjach jakieś większe a tą 102 mam już od roku miałem ogólne ale zlikwidowałem i teraz zamierzam się na malwi. W to chciałem haremik 1+3 saulosi a później w to duże to już urozmaicił bym obsadę.

To podaj linka obczaję co tam masz :D hehe

Krabarium - 74 l

Aha to zmienia postać rzeczy. Sam chciałbym jakiś 300l może 400l malawi. Może w wakacje. Uwierz mi, że do litrażu 102l taki filtr wewnętrzny jak ja mam w zupełności wystarcza. Aha i jeszcze jedno: pyszczaki muszą mieć dobrze natlenioną wodę, więc filtr wewnętrzny będzie wykonywał 2 czynności. Dzisiaj w nocy jak szedłem za potrzebą do WC to zauważyłem, że filtr nie dmucha (zapchał się kamieniem z wody wlot powietrza) Ryby już wtedy miały wyblakłe kolory a ja o mało nie zaliczyłem ataku apopleksji i epilepsji. Ale już wszystko wróciło do normy ;)

No niby tak, ale wnioskuję, że jest dobrze, bo ryby pchają się jak dzikie jak mnie zauważą, w ogóle nie tracą apetytu, więc chyba są zadowolone :) Testów nie robiłem, bo nie miałem kasy na ich kupno. Od czasu do czasu zdarzają się małe burdy, bo PRAWDOPODOBNIE mam 3 samce i jedną samiczkę... Takie mam szczęście :D

, bo PRAWDOPODOBNIE mam 3 samce i jedną samiczkę... Takie mam szczęście :D

Ja bym te 2 oddał i zakupił 2 samice żeby harem powstał , tak chyba będzie lepiej dla nich samych ;)

Krabarium - 74 l

Miało być tak: jeden samiec zwykłej odmiany i 3 samiczki "coral". Czasami jak są jakieś burdy to dwa z pomarańczowych dostają czarnego czubka na płetwie grzbietowej i pokazują się paseczki ciemniejsze niż reszta ciała :) Jeden pomarańczowy to niemal na 100% samiczka, bo jest mniejsza i wybarwiony samiec "nic do niej nie ma" :D

No to jak to się okażą samce w 100% to wymień bo 3 samce i jedna samica to grubo hehe :D Ja jestem początkującym w malawi i stawiałbym na pierwszy rzut oka ze to są samice ale jak już powiedziałem zaczynam dopiero więc mogę się mylić :) Ja jak tylko dostanę półkę to ustawiam i kombinuje jakiś aranż w środku ale to już w odpowiednim dziale na pewno się pojawi relacja z budwy ;) Na początku chciałem się dowiedzieć o ten filtr i dojrzewanie akwa zostanie na wew a później dołożę ten zew i na 2 filtry akwa będzie działać :)

Krabarium - 74 l

• 3 weeks later...

No ja u mnie nie będę światkiem tego typu zachowań bo tylko jeden harem a raczej będę chciał kupić wybarwione już ale czego się spodziewać po 102 l i jeśli się robi w nim malawi hehe :D A co do filtra to raczej JBL ale jaki dokładnie nie wiem jeszcze jeszcze mam jakieś 2 tyg na zastanowienie ;)

Temat filtracji widzę wyjaśniony.Zamykam.-Sławek121

Malawi - 102 l 1+3 saulosi ( w trakcie )

Krabarium - 74 l

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...