Hobbi Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Witam, Na poczatku sie przywitam bo jestem nowa . Postanowilam wrocic do starych korzeni i ponownie zalozyc sobie akwarium. Mialam kiedys kilka w domu jak bylam mala dziewczynka i do tej pory pamietam jaka mi one przyjemnosc sprawialy... .. ale przechodzac do konkretow. Zastanawiam sie na jakie akwarium moge sobie pozwolic jesli chodzi o wielkosc. Mam juz z gory polki meblowe i nie wiem jakie akwarium ono utrzyma. Oto moj mebelek pod akwarium: http://www.caromeble.com/a3d915-p-1248.html Jak widzicie jest to potrojna polkam wiec akwarium mialoby podwojne wsparcie jesli postawie je na srodku. Myslalam tez o jakis dodatkowych nozkach pod meble... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 znam twoją półkę hehehe no niestety te nóżki nie są metalowe :/ i blat jest dość cięki więc bym nie szalała z wielkością akwa... ja mam 70l na stole kuchennym a za solidny nie jest więc może jakieś 100l ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Myślę że 112 litrów spokojnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbi Posted April 22, 2009 Author Share Posted April 22, 2009 znam twoją półkę hehehe no niestety te nóżki nie są metalowe :/ i blat jest dość cięki więc bym nie szalała z wielkością akwa... ja mam 70l na stole kuchennym a za solidny nie jest więc może jakieś 100l ... Dlatego mysle zeby nozki dodatkowe dolozyc bo ten plastyk to moze byc faktycznie pro forma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted April 23, 2009 Share Posted April 23, 2009 znam twoją półkę hehehe no niestety te nóżki nie są metalowe :/ i blat jest dość cięki więc bym nie szalała z wielkością akwa... ja mam 70l na stole kuchennym a za solidny nie jest więc może jakieś 100l ... Dlatego mysle zeby nozki dodatkowe dolozyc bo ten plastyk to moze byc faktycznie pro forma Nigdy nie zaszkodzi dodatkowe wzmocnienie. Dołóż będzie mocniejsze i pewniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 24, 2009 Share Posted April 24, 2009 zawsze można dokupić np.blat kuchenny i położyć z góry na całej długości oraz wzmocnić szafkę od środka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 24, 2009 Share Posted April 24, 2009 znam twoją półkę hehehe no niestety te nóżki nie są metalowe :/ i blat jest dość cięki więc bym nie szalała z wielkością akwa... ja mam 70l na stole kuchennym a za solidny nie jest więc może jakieś 100l ... nie i tu off top , znasz półkę , i masz stół nie za solidny - to daje do myślenia hehhehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinmw24 Posted May 20, 2009 Share Posted May 20, 2009 Z tego co przeczytałem i zobaczyłem (mam na myśli półkę) to sam się dziwię. Ja mam akwarium 240 litrów. Tak myślę że z kamieniami wodą plus ciężar samego akwarium będzie ze 300 kilo. Akwarium stoi na bardzo niepozornej szafce która była w zestawie. Gdy zalewałem wodę bałem się że może nie wytrzymać. A do tego cały ciężar stoi na sześciu plastikowych nóżkach o średnicy około 5cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diamond Posted May 25, 2009 Share Posted May 25, 2009 Ja na Twoim miejscu, pod półke podstawił bym jeszcze jakieś drewniane umocnienia. Zależy ile cm jest nad ziemią. dajmy na to, jeśli jest 3-4cm nad ziemią, to o wysokości 2,8-3,8cm. szerokości i głębokości 6-8 grewniana podkładka. Ze dwie, trzy. Ja bym tak zrobił. zawsze jest upewnienie, że jakby te plastikowe nóżki pęły, to odrazu nie rypnie na ziemie Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinmw24 Posted May 28, 2009 Share Posted May 28, 2009 Specjalnie byłem w sklepie i się pytałem o tą szafkę czy to oby napewno ta pod to akwarium????? Odpowiedziano mi że już sprzedano kilkanaście sztuk i reklamacji co do szafki nie było. Mam nadzieję że ja tego nie będę musiał sprawdzać. Z drugiej strony firma Fluval jest tutaj bardzo znana i polecana. Myślę że badziewia by nie wypuszczali. A może to ma stwarzać takie pozory że takie akwarium na takiej szafce i uwaga ma się koncentrować na szafce a nie na akwarium ??????????????????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts