Jump to content

Opadające i dziurawe liście

Jaśko
 Share

Recommended Posts

Witam, mój problem jest taki jak napisałem w temacie, liście zaczęły opadać i pojawiły się w nich małe dziurki. Ale od początku.

Akwarium 48l, podłoże to ziemia ogrodowa przysypana żwirkiem, założone w sierpniu ubiegłego roku. W listopadzie spadło mi PO4 do 0ppm i to był powód pyłu na szybach i żwirze. Szukałem przyczyn ale minął jakiś czas zanim się dowiedziałem że to brak PO4. Zacząłem więc ostrożnie dozować roztwór KH2PO4, od 1/5 dawki wyliczonej przez kalkulator. Sukcesywnie zwiększałem aż doszedłem do 1,5ppm tygodniowo przy jednoczesnym podawaniu K2SO4=8,75ppm i Mg SO4*7H2O=1,8ppm. Pył jeszcze się na szybach pojawia ale nie wiem co jest tego przyczyną. Przy tych dawkach PO4 doszedłem do zawartości 1ppm w akwarium przy 10ppm NO3, więc chyba dobrze. Ale od ubiegłego tygodnia pojawiły się jak już wyżej pisałem dziurki w liściach i opadające liście tak ja widać na zdjęciach, nie wiem co może być tego przyczyną na pierwszy rzut oka wygląda to na braki potasu ale przecież podaję, dozuję też CO2 z bimbrowni. Nie podaję mikro ponieważ ten poziom PO4 mam dopiero od tygodnia a wcześniej miałem bardzo niski nie przekraczający 0,3ppm i doradzona mi że wysoki poziom żelaza przy takim poziomie fosforanów skutkuje pyłem na szybach, co też potwierdzam własnymi obserwacjami. Proszę o poradę co mam robić? Sytuacja zaczyna mnie niepokoić bo codziennie znajduję kilka liści. Za pomoc z góry bardzo dziękuję.