Eltanin Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Lampa 20W+14W Aqua Glo T8. TWO 10,7 Temperatura 26 stopni Podłoże to piasek z budowy grubości 3 cm, a na nim 1,5cm warstwa kamyczków o różnej średnicy (1-10 mm). Problem: Moja roślinka Echinodorus Ocelot przez dwa miesiące rosła super, w ultraszybkim tempie rosły młode liście (kolor czerwono-zielony). Od tygodnia zaczęły się pojawiać ogromne dziury w liściach zarówno młodych jak i starych. Same liście nie gniją, nie zmieniają kolorów, bo prostu pojawiają się dziury w samym środku liści. To na pewno nie wina ryb, mam zbrojniki, neony, brzanki wysmukłe, bystrzyki, RC. Zdjęcie: http://screenshooter.net/data/uploads/pz/ft/esjx.jpg Moje pomysły na rozwiązanie: 1. Posiadam kulki gliniano-torfowe z minerałami i tytanem, ale nie wkładałem ich wcześniej pod tę roślinę (ponieważ rosła tak szybko że przestraszyłem się co będzie w połączeniu z kulkami). Czy mam je włożyć ? 2. Czy dobrym pomysłem jest wycięcie niektórych liści, może jest ich za dużo i roślina nie nadąża transportować minerałów ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał375 Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Bardzo często rośliny kupowane w sklepach lub od hodowców są pędzone sztucznie na nawozach i co2 . I tak właśnie jest jak u ciebie że na początku pięknie rośnie i nagle załamanie gnije marnieje . Ja bym usuną najbardziej zdegradowane liście , daj nawóz pod korzenie i możesz kupić węgiel . Może wtedy ruszy , aczkolwiek widziałem cos takiego wiele razy i dobrze to nie wygląda . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts