jarek_135 Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 63l dużo roślin, dużo światła ( 1500-3000lm ) Ryb brak, Ziemia ogrodowa + bazalt 1-4mm Co2 brak, nawożę EC i potas. Testy kropelkowe: Ph - skacze 7,1-7,6 gH - 3 KH - 8 NO2 - <0,01 NO3 - <0,5 Fe - <0,02 PO4 - 1,2 KH>>gH, tyle co czytałem, to mierzy się zasadowość, a nie bezpośrednio KH i ostatecznie wynik jest przekłamany, bo w wodzie muszą być jakieś inne wodorowęglany jak Ca i Mg... Próbowałem nawet odlać wody z baniaka, "wygazować" i wtedy pomierzyć Ph i na podstawie tabelki wyznaczyć KH ( tak gdzieś na necie znalazłem, bo niby taka woda będzie miała tylko co2 w okolicach 4mg/l ), ale sam wynik PH też nie jest jakiś super dokładny, ostatecznie z tego wychodzi mi kh4, ale nie uważam tego za solidne podejście. Nie mam już pomysłu na to KH, nie przejmować się tym tak, czy jak? Ogólnie chciałbym znać KH, bo jest mi potrzebne, aby czerpać info, ile co2 mam w baniaku. Ten potas dodawać systematycznie do zbiornika, czy tylko tak, jak pisze na opakowaniu, po podmianie? Jak długo może trwać proces, zanim pojawi mi się NO2 w zbiorniku, do jakich wartości może skoczyć? Bo NO3 na razie to tragedia, nie wiem czy to nie naciąganie, ale bym powiedział, że obecnie wszystko roślinki zjadły... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts