Jump to content

Jak zrobić takie oświetlenie

Nadidealny
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie, minęło już poł roku od założenia akwarium, podczas tego okresu chcialem sprawdzić czy będę potrafić wyhodować rośliny itdi itp. Dziś postanowiłem urządzić akwarium od nowa. Wyłowiłem ryby, wyłowiłem rośliny, z kilku malutkich zaszczepek uzyskałem całe wiadro (5litrów) heńka i trawy z czego jest bardzo dumny szczegolnie ze moja swietlówka to tylko 15 W na 70 litrow akwarium (ziemia ogrodowa pod zwirem, bimbrownia co jakis czas i nawoz co jakis czas). Wiem gdzie popełniłem błędy przy zakładaniu akwarium, jestem teraz troszkę mądrzejszy.

Przechodząc do rzeczy, zmieniam wystruj tak jak wspomniałem wyżej. Wybrałem sobie projekt (link poniżej). Wydaje się nic skomplikowanego, na przodzie heniek jakies 2/3 przodu i tył trawa 1/3 i akurat na tyle tej rosliny mam zeby ładnie to obsadzić a przypuszczam, że część i tak będę musiał wydać bo jest tego naprawdę dużo.

Zastanawia mnie oświetlenie tego - ładnie to tu wygląda bo oświetlone jest tylko wnętrze akawrium nic poza tym. Ja mam pokrywe ale troszke pokrywa mnie denerwuje bo podoba mi się gdy akwarium ma oświerlenie z góry ale jednak widać krawędzie górne akwarium. Chciałbym zrobić swoje oświetlenie ale teraz pytanie - jak to zrobić aby uzyskać efekt jak w tym akwarium ? Nie mam na myśli mocowania ("stojaka") tylko - zarowka czy neon, ile, jakie, w ktorym miejscu, ile wat. Mam nadzieje ze mi pomożecie.

http://www.practicalfishkeeping.co.uk/c ... 2ad941.jpg