D@w!d Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Akwarium 45l (50X30X30) - start 05.02.2013, restart 10.03.2013 Dane wody z wodociągów to: 70 – 130 mg/l CaCO3 0,69 – 1,3 mmol/l Opis zbiornika: Napowietrzanie: FILTR KASKADOWY VERSAMAX FZN-2 Filtracja: FILTR KASKADOWY VERSAMAX FZN-2 Oświetlenie: Aquael DECOLIGHT 11W Gatunki i ilość ryb: - 5 x kirysek (raczej pstry) - 8 x neon innesa - 5 x danio czerwone - 5 x gupik - 5 x krewetki RC Rośliny: - moczarka - rogatek - java moss - peacock moss - eleocharis acicularis Inny sprzęt: Grzałka z termostatem AQUAEL EASYHEATER (50W) Stosowane nawozy, preparaty: - Mikro i Makro ze strony akwarium-net.pl - EasyCarbo - Kulki nawozowe Pokarm: Tropical Ichtio-vit, ochotka, Tropical MiNi Wafers Podłoże: Czarny piasek bazaltowy + żwirek kwarcowy Wodę dolewam 1 w tygodniu, a co 2 tygodnie robię podmianę 25%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Wywal tą wazę bo to jest mało naturalna i szpeci. To samo tyczy się kolorowego żwiru. Kiryski to ryby stadne i nie nadają się do tak małego zbiornika. To tak z grubsza. Jak już to poprawisz to przydało by się trochę mocniejsze oświetlenie. Dosadź też kilka roślinek bo jest trochę pusto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@w!d Posted February 26, 2013 Author Share Posted February 26, 2013 O tej wazie to już myślałem tylko najpierw muszę coś kupić w jej miejsce. Myślałem o jakiś kamieniach, korzeniu albo kokosie. Polecacie coś szczególnie? To samo zresztą tyczy się tych sztucznych 'roślin'. A co do żwirku to taki dostałem z akwarium i dlatego tam jest. Też bym chciał go wymienić tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Trzeba robić 'restart' akwarium? Czy można go wybrać rękami i wsypać coś innego? Co ewentualnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukas123 Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Za wazę wstaw jakiś korzeń i obsadź go mchem. A co do podłoża to bez restartu się nie obędzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@w!d Posted February 26, 2013 Author Share Posted February 26, 2013 To mnie trochę zmartwiłeś tym, że nie da się wymienić podłoża bez restartu W takim razie nasówa mi się pytanie, czy może zostać takie podłoże jak jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Nasuwa się pytanie czy chcesz się patrzeć w ten pstrokaty shit.... bo zawsze jest szansa, że się podoba 8-) Twoje 45 litrów to nie Jezioro Wiktorii, wylanie wody i zaaranżowanie od nowa to robota na dwie godzinki, możesz sobie nawet wodę zachować w dwóch wiaderkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Roślinki: na środku to wysokie to moczarka, po prawej stronie też wysokie to rogatek Jesli nie chcesz robić restartu możesz spróbować wybrać podłoże ręcznie i zastąpić go piaskiem. Piasek musi być dobrze wypłukany a przed wybraniem podłoża proponuję zrobić gruntowne odmulanie żeby za dużo syfu nie pływalo w wodzie. Ale nie wim jak to wyjdzie w praktyce. Sztuczne roślinki wyciągnij jak najszybciej. Są tylko siedliskiem glonów.Aha jeszcze jedno, roslinka po lewej to chyba Hygrophila polysperma ale nie jestem pewien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@w!d Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 Hanuer, dzięki za identyfikację Z roślinką po lewej może masz rację ale ona też jest sztuczna Planuję zrobić jednak restart i małe przemeblowanie (sztuczne rzeczy out) . Możecie doradzić jakie podłoże dać i ile. Mam czarne tło i planuję dołożyć jakieś mchy jeszcze. Na uwadze mam też kiryski, więc nie może być ostre podłoże. Dzięki za opinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Nie wiem czy ktokolwiek już o tym wspomniał, ale Danio też nie nadają się do tego zbiornika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Na podłoże piasek - jeśli nastawiasz się na kiryski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@w!d Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 Widziałem dziś w zoologicznym dość gruby piasek (czarny). Teraz pytanie, czy wystarczy sam taki piasek, czy dać pod niego jeszcze jakąś warstwę (jaką?)? I jak gruba ma być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Dla kirysków lepiej żeby piasek był drobny. Pod niego możesz ale nie musisz dać ziemię ogrodową bez nawozów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@w!d Posted March 1, 2013 Author Share Posted March 1, 2013 Pojawił się nowy problem. Moczarka zaczęła wypuszczać duże ilości korzeni z łodyg (nieciekawie to wygląda). Wyczytałem, że to może być przez brak stosowania nawozów (brak wartości odżywczych w wodzie, podłożu i przez to roślina szuka pokarmu wypuszczając korzenie). Co możecie powiedzieć o tym nawozie: http://allegro.pl/symfonia-zlota-fe-k-e ... 95436.html Warto? Czy do tego jeszcze coś dodać? Może jest coś lepszego (byle niedrogiego) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Jest ok, da rade pewnie, ale polecam sole, poczytaj o tym na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@w!d Posted March 14, 2013 Author Share Posted March 14, 2013 Trochę zmian. Pozbyłem się sztucznych rzeczy. Wymieniłem podłoże, nowy korzeń i kaskada FZN-2 z ceramiką i zeolitem. Pozostało tylko wzbogacić roślinność. Planuję mech na korzeniu tylko nigdzie nie mogę go dostać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 Zmiany zdecydowanie na plus! Porównując wygląd całości ze zdjęciem w pierwszym poście - jest o niebo lepiej Razi jedynie obsada, dla której Twoje akwarium jest za małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@w!d Posted March 14, 2013 Author Share Posted March 14, 2013 A poza obsadą co jeszcze do poprawy? Liczę na pomocne uwagi od doświadczonych akwarystów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 Pozostało tylko wzbogacić roślinność. Planuję mech na korzeniu tylko nigdzie nie mogę go dostać Poszukaj w dziale "Giełda", wiele osób oddaje roślinki za darmo lub sprzedaje w cenach o wiele bardziej opłacalnych niż sklepowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@w!d Posted March 25, 2013 Author Share Posted March 25, 2013 Znów troszkę zmian... Zakupiłem roślinki na allegro: - Eleocharis acicularis - Peacock Moss - Java Moss Zacząłem nawozić: - Mikro i Makro ze strony akwarium-net.pl - EasyCarbo - Kulki nawozowe + kokos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 25, 2013 Share Posted March 25, 2013 Że tak sparafrazuję klasyka o kaktusie: A na [co] Ci ten [kokos]? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D@w!d Posted March 25, 2013 Author Share Posted March 25, 2013 Zawsze jakaś kryjówka A poza tym to co w nim złego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 25, 2013 Share Posted March 25, 2013 Kwestia gustu. Ja osobiście nie przepadam i unikam jak ognia drążonych kokosów. Jak robiłem dla Agassizi kryjówki, to sam kupiłem kokosy i rozłupywałem je ręcznie, żeby wyglądały na rozłupanego kokosa, a nie kokosa z dziurą po otwornicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts