kora000 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Witam Mam problem z temperaturą wody. Posiadam grzałkę (250W) nastawioną na 26 stopni, a w akwarium mam 30:/ Po wyłączeniu światła spada temp, ale nie znacznie. Oświetlenie to 4x po 39W w 240l. Belki są dość gorące, możliwe że światło nagrzewa tak wodę? Może jednak grzałka jest zepsuta, dodam jeszcze że włącza się mimo tak wysokiej temperatury. Boję się że tak znaczne wahania wody zaszkodzi rybom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Skoro grzałka dalej nagrzewa wodę pomimo tak wysokiej temperatury, być może się zepsuła, albo termometr szwankuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kora000 Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 Może być przyczyną to że leżał sobie na dnie termometr? Raz spadł i tak został. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Nie jestem pewna, ale mógł się uszkodzić, zazwyczaj termometry pływają na górze. Spróbuj kupić inny termometr, jeżeli dalej będzie taka temperatura, to powinnaś kupić nową grzałkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kora000 Posted February 26, 2013 Author Share Posted February 26, 2013 Na razie wyłączyłam grzałkę i temperatura spada. Jak mam ciepło w mieszkaniu musi być grzałka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blachu82 Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Jak mam ciepło w mieszkaniu musi być grzałka ?Musi, najlepiej z termostatem. Jak Ci nagle temperatura spadnie to się załączy. Ja też mam stałą temperaturę w domu i w akwa mam ciągle 24 stopnie, ale czasem spada do 23.5, choć grzałka się nie załącza to mam, bo niech coś się nagle stanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kora000 Posted February 26, 2013 Author Share Posted February 26, 2013 Ja mam w mieszkaniu 27 stopni, na co dzień chodzę z krótkim rękawkiem. Zobaczymy ile spadnie na termometrze, jak poniżej 27 stopni kupie nową grzałkę. Naroście ryby mi odżyły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blachu82 Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Sprawdź termometr. Dobrze by było gdybyś mogła wyskalować go na czymś czego temperaturę znasz. A ie stopni wskazuje w nocy? Zawsze w nocy temperatura spada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kora000 Posted February 26, 2013 Author Share Posted February 26, 2013 Poczekam dzień i noc, najwyżej jutro kupie grzałkę. Raczej to nie termometr, bo by temperatura nie spadała, po wyłączeniu grzałki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 zazwyczaj termometry pływają na górze. A jaki to model termometra pływa na górze? Nie ma znaczenia czy jest przyklejony do szyby czy leży na dnie. Ma odpowiednio wskazywać temperaturę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Nie wiem jaki model, ale moje są pływające, a mam ich 3 i nie ma możliwości żeby spadły na dół. Czasem termometry też się psuja, tak samo jak grzałka, dlatego napisałam żeby najpierw kupiła termometr, jak dalej będzie taka wysoka temperatura, to trzeba kupić nową grzałkę z termostatem najlepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kora000 Posted February 26, 2013 Author Share Posted February 26, 2013 Już zamówiłam termometr i grzałkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Termometr może się popsuc jedynie poprzez stłuczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Termometr może się popsuc jedynie poprzez stłuczenie. Albo rozdzielenie się alkoholu /rtęci ale w tym trzeba mu pomóc . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts