Jump to content

Atak glonów, proszę o pomoc

wycech
 Share

Recommended Posts

1.Kiedy akwa zostało zalane - 1rok temu

2.Litraż i wymiary akwarium - 112l

3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- 2x18w standard + 2x24w (standard + aquaglo)

4.Jak długo świecisz (ile godzin)- godz 8

5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa - AquaArt Substrate II

6.Filtracja - terta ex700 (ceramika, biobale, gąbka,)

7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) - Ogólny z dużą ilością roślin

8.Ozdoby (jakie)- 2 nie duże korzenie

9.Rośliny (ile,jakie)- kabomba, nurzaniec, nadwódka wielonasienna, hemianthus micrantheimoidis, Alternantera Reineckego, hydrocotyle nerkolistene, lomariopsisluneata, Zwartka Becketta, lotos,

10.Ryby - obsada (jw.)- agassizy para, ramirezki para, neon x12, kirys x4, zbronik niebieski x2

11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- 1x w tygodniu 30%, woda kranowa, która odstaje ok. 5dni

12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )- mikro (bez chelatu), makro

13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- tak, butla co2, reduktor z filtra narurowego

14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, Ph ,Fe - PH 6.8, KH 5, NO2 0,03, NO3 15, PO4 0, FE 0,05 (testy jbl kropelkowe)

15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? brak

16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? Raz/dwa dziennie, mała ilość, nie zostaje wiele, po jakimś czasie denne ryby to zjadają

17.Fotka całego zbiornika i fotka detali - Fotki wyżej

Opis problemu-

Problem widoczny jest na zdjęciach :(

Pozwól, że wtrące swoje trzy grosze, bo sam walczę z krasnorostami i zaczynam wygrywać. Poczytaj moje zmagania: glony-nasze-sprawdzone-sposoby-aby-sie-ich-pozbyc-t55575.html

Zgadzam się z Łorenem.

Trzeba coś zrobić coś z no2. Z kosmosu się nie wzięło.

Zadbaj o parametry. Właściwy stosunek No3:Po4. Podnieś poziom żelaza.

Po co trzymasz wodę odstaną 5 dni ? Raz tak zrobiłem. Miałem wodę z mikroorganizmami. Z wody pozbywamy się chloru a nie hodujemy nową cywilizację (bakterie, wirusy).

Dodam na koniec.

1. Masz akwarium z dużą ilością, światła, co2, roślin. Braki w nawożeniu limitują wzrost roślin. Licz się z tym, że będziesz lać potężne ilości No3 i K do akwarium. Nie wlewaj carbo do akwarium, nie zwalczy krasnorostów, szkoda carbo.

2. Docelowo pomaga lanie na zarażone miejsca, ale musiałbyś sporo wlać żeby wszystkie miejsc potraktować carbo, a to niemożliwe.

3. Herbatka nie wiele pomaga.

4. Czyszczenie delikatne filtra pomaga. Wiesz jak się czyści filtr ?

Zostaw zarażone liście i obserwuj. Krasnorostów nie pozbędziesz się od razu, ale rośliny odbudują się. Docelowo bardzo powoli będą ubywać glony.

Teraz eksperymentuje keramzytem zamiast ceramiki i biobali. Uważam, że keramzyt to rewelacyjne złoże filtracyjne. 3litry w Obi kosztuje 3,5!

Czyszczenie filtra ? Masz na myśli wyjecie koszy z pojemnika i przeczyszczenie zlaną woda akwariową gąbek etc. Po czym uzupełnić filtr również wodą z baniaka ? Zgadza się ?

Odnośnie poziomu żelaza to wzrost glonów zauważyłem przy zwiększaniu jego dawek.

W jaki sposób mogę zbić no2 ? Częstszą podmianką ?

Bo masz no3 na poziomie 0. Rośliny nie mogę pobierać pierwiastków, bo nie mają wszystkich. Glonom to nie przeszkadza.

Zgadza się. Usuń z filtra większe zanieczyszczenia i osad. Upewnij się, że w filtrze nie ma resztek żeby do akwarium Ci nie dmuchnęło.