wycech Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Witam. Mój problem został uchwycony na zdjęciach poniżej. Wyniki ostatnich testów wody: ph-6,8; no2-0,03; no3-15; po4-0; fe-0,05 Dozuje mikro (intermag bez chelatu), i makro. Proszę was o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 http://forum.superakwarium.pl/krasnorosty-kontra-cierpliwosc-t10218.html http://forum.superakwarium.pl/poradnik-zwalczania-glonow-t27818.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wycech Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 Spoko, ale jak często na forum jest wspominane "każde akwarium jest inne". Dlatego też podałem wyniki ostatnich testów i chciałbym uzyskać pomoc na ich podstawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Więc jeżeli chcesz indywidualnie,to opisz zbiornik indywidualnie Zgodnie z tym http://forum.superakwarium.pl/glony-potrzebujesz-pomocy-opisz-zbiornik-t48154.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wycech Posted February 26, 2013 Author Share Posted February 26, 2013 1.Kiedy akwa zostało zalane - 1rok temu 2.Litraż i wymiary akwarium - 112l 3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- 2x18w standard + 2x24w (standard + aquaglo) 4.Jak długo świecisz (ile godzin)- godz 8 5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa - AquaArt Substrate II 6.Filtracja - terta ex700 (ceramika, biobale, gąbka,) 7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) - Ogólny z dużą ilością roślin 8.Ozdoby (jakie)- 2 nie duże korzenie 9.Rośliny (ile,jakie)- kabomba, nurzaniec, nadwódka wielonasienna, hemianthus micrantheimoidis, Alternantera Reineckego, hydrocotyle nerkolistene, lomariopsisluneata, Zwartka Becketta, lotos, 10.Ryby - obsada (jw.)- agassizy para, ramirezki para, neon x12, kirys x4, zbronik niebieski x2 11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- 1x w tygodniu 30%, woda kranowa, która odstaje ok. 5dni 12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )- mikro (bez chelatu), makro 13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- tak, butla co2, reduktor z filtra narurowego 14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, Ph ,Fe - PH 6.8, KH 5, NO2 0,03, NO3 15, PO4 0, FE 0,05 (testy jbl kropelkowe) 15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? brak 16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? Raz/dwa dziennie, mała ilość, nie zostaje wiele, po jakimś czasie denne ryby to zjadają 17.Fotka całego zbiornika i fotka detali - Fotki wyżej Opis problemu- Problem widoczny jest na zdjęciach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wycech Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 może jednak ktoś się pokusi o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 NO3 zbij do 10 mg, a PO4 podnieś do 1mg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 NO3 samo spadnie jak zaczniesz podnosić PO4 - zerowy poziom PO4 powoduje zablokowanie wchłaniania azotanów stąd glony.Należy zwiększyć dawkowanie PO4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wycech Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 dziękuje Łoren. Właśnie o taką odp. mi chodziło, tzn. z uzasadanieniem nemo130: Zdania zaczynamy wielką literą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wycech Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 Dziękuje Łoren. Właśnie o taką odp. mi chodziło, tzn. z uzasadanieniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Pozwól, że wtrące swoje trzy grosze, bo sam walczę z krasnorostami i zaczynam wygrywać. Poczytaj moje zmagania: glony-nasze-sprawdzone-sposoby-aby-sie-ich-pozbyc-t55575.html Zgadzam się z Łorenem. Trzeba coś zrobić coś z no2. Z kosmosu się nie wzięło. Zadbaj o parametry. Właściwy stosunek No3:Po4. Podnieś poziom żelaza. Po co trzymasz wodę odstaną 5 dni ? Raz tak zrobiłem. Miałem wodę z mikroorganizmami. Z wody pozbywamy się chloru a nie hodujemy nową cywilizację (bakterie, wirusy). Dodam na koniec. 1. Masz akwarium z dużą ilością, światła, co2, roślin. Braki w nawożeniu limitują wzrost roślin. Licz się z tym, że będziesz lać potężne ilości No3 i K do akwarium. Nie wlewaj carbo do akwarium, nie zwalczy krasnorostów, szkoda carbo. 2. Docelowo pomaga lanie na zarażone miejsca, ale musiałbyś sporo wlać żeby wszystkie miejsc potraktować carbo, a to niemożliwe. 3. Herbatka nie wiele pomaga. 4. Czyszczenie delikatne filtra pomaga. Wiesz jak się czyści filtr ? Zostaw zarażone liście i obserwuj. Krasnorostów nie pozbędziesz się od razu, ale rośliny odbudują się. Docelowo bardzo powoli będą ubywać glony. Teraz eksperymentuje keramzytem zamiast ceramiki i biobali. Uważam, że keramzyt to rewelacyjne złoże filtracyjne. 3litry w Obi kosztuje 3,5! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wycech Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 Czyszczenie filtra ? Masz na myśli wyjecie koszy z pojemnika i przeczyszczenie zlaną woda akwariową gąbek etc. Po czym uzupełnić filtr również wodą z baniaka ? Zgadza się ? Odnośnie poziomu żelaza to wzrost glonów zauważyłem przy zwiększaniu jego dawek. W jaki sposób mogę zbić no2 ? Częstszą podmianką ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Bo masz no3 na poziomie 0. Rośliny nie mogę pobierać pierwiastków, bo nie mają wszystkich. Glonom to nie przeszkadza. Zgadza się. Usuń z filtra większe zanieczyszczenia i osad. Upewnij się, że w filtrze nie ma resztek żeby do akwarium Ci nie dmuchnęło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts