Jump to content

Moje towarzyskie 112l, akt str 3

karmelek
 Share

Recommended Posts

Dołączona grafika

Podłoże: piasek

Filtr zewnętrzny aqua nova, grzałka 50W.

Tło: strukturalne, robione samemu z łupków. Groty z łupków plus jeden duży na środku.

Rośliny: aquatica, mech jawajski, mech w kulkach i liściaste nie mam pojęcia co to

Ryby: na chwilę obecną skalary, bojowniki, gurami, brzanki, neonki

Brzanki sumatrzańskie ani do skalarów, ani do bojowników się nie dobierają. Raz tylko jednemu głupikowi nadgryzły tylną płetwę, ale już jest przeniesiony do drugiego akwarium.

Parametry wody (ph 7, gh 5) są pasujące do ryb, a że z różnych kontynentów to przecież nie ma znaczenia. Nie nastawiam się na jakiś konkretny biotyp.

Wymiary akwarium 80x35x40, pojemność 112 l. Wiem że taka pojemność to na jednego a nie na dwa skalary. Ale w planie jest większe akwarium.

Roślinność dopiero się rozrośnie, bo te liściaste krótkie po prawej stronie zostały poprzycinane przy przenoszeniu z mniejszego akwarium. Aquatica też się rozrośnie. W planie są jeszcze jakieś kolorowe rośliny, tylko czekam, aż się ukorzenią w drugą akwarium, bo inaczej kiryski je wykopią.

Co do tła to są to łupki przyklejone do tylnej szyby silikonem akwarystycznym. Groty też są chwycone silikonem.

W planie jest większe, ale dopiero wiosną, bo trzeba będzie strop wzmocnić.

3 skalary

2 brzanki sumatrzańskie

2 brzanki rekinie

2 brzanki wysmukłe

2 brzanki purpurowe

2 brzanki różowe

6 kirysek

1+3 bojownik

1 gurami dwuplamisty

2 gurami złote

1 mieczyk

4 neon innesa

Sławek są 2 brzanki rekinie, dostałam je od brata, dlatego zamiast planowanego 450l muszę 2 razy takie.

Bez kitu mogłem w palmiarni zrobić zdjęcia mojej dziewczyny i kilku ryb przy szybie( O dziwo wielu początkujących akwarystów ma je w swoich małych akwariach) I np sum czerwono płetwy chyba jakoś tak nie pamiętam dokładnie nazwy ale był większy od niej ^^ Coś takiego by nieźle uświadomiło wielu początkujących jakie ogromne potrafią być wszelkie glonojady (Tam przechodziły skale normalnych wielkości ^^) sumy, brzanki, skalary, kosiarki i bocje wielkie jak karpie

Hanuer jak wyeksponować? Rzuć pomysłem :)

Sam nie wiem trudno tak na sucho cos stwierdzić. Trzeba włożyć rękę do wody i to przychodzi w czasie układania. Może postawić w pionie albo zrobić wydmę z tyłu i trochę ją obłożyć tymi skałkami. To kwestia gustu :)

Gruszkin sumy faktycznie osiągają wymiary gigantyczne. Ostatnio na giełdzie widziałam malutkie węgorzyki i dziecko które przekonało tatę do ich zakupu. Sprzedawca słowa nie powiedział o ich późniejszych wymiarach. Brzanki z wielu źródeł w akwariach domowych rosną 25-30 cm. Jako że i tak w planie jest dużo większe akwarium w moim przypadku to mi nie przeszkadza. O bojcach też słyszałam że rosną wielkie, a będąc w zoologicznym widziałam masę ludzi kupujących je i to po 5-8 szt. Pomysł ze zdjęciami dorosłych osobników w porównaniu do człowieka to moim zdaniem świetny pomysł.

Hanuer postawić pionowo nie da rady, bo łupki są przyklejone do tylnej szyby. Próbuję dodać trochę koloru, wsadziłam 4 różne kolorowe rośliny i zobaczę które przetrwają, bo nie stosuję ani co2 ani nawozów.