karmelek Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Podłoże: piasek Filtr zewnętrzny aqua nova, grzałka 50W. Tło: strukturalne, robione samemu z łupków. Groty z łupków plus jeden duży na środku. Rośliny: aquatica, mech jawajski, mech w kulkach i liściaste nie mam pojęcia co to Ryby: na chwilę obecną skalary, bojowniki, gurami, brzanki, neonki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desperat Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Na chwilę obecną obsada tragiczna,.... Zdecyduj się na jeden kontynent: amerykę południową lub azję to wtedy ci dobierzemy obsadę. Brzanki nie obgryzają płetw skalarą? Jaka pojemność akwarium i wymiary? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandacz Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Fajne tło . Akwarium jakoś takie puste chodzi mi o rośliny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmelek Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 Brzanki sumatrzańskie ani do skalarów, ani do bojowników się nie dobierają. Raz tylko jednemu głupikowi nadgryzły tylną płetwę, ale już jest przeniesiony do drugiego akwarium. Parametry wody (ph 7, gh 5) są pasujące do ryb, a że z różnych kontynentów to przecież nie ma znaczenia. Nie nastawiam się na jakiś konkretny biotyp. Wymiary akwarium 80x35x40, pojemność 112 l. Wiem że taka pojemność to na jednego a nie na dwa skalary. Ale w planie jest większe akwarium. Roślinność dopiero się rozrośnie, bo te liściaste krótkie po prawej stronie zostały poprzycinane przy przenoszeniu z mniejszego akwarium. Aquatica też się rozrośnie. W planie są jeszcze jakieś kolorowe rośliny, tylko czekam, aż się ukorzenią w drugą akwarium, bo inaczej kiryski je wykopią. Co do tła to są to łupki przyklejone do tylnej szyby silikonem akwarystycznym. Groty też są chwycone silikonem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Trochę puste na razie,ale podejrzewam,że to Twój pierwszy baniak,więc nie jest źle Wymiary akwarium 80x35x40, pojemność 112 l. Wiem że taka pojemność to na jednego a nie na dwa skalary.Pojemność jak pojemność,ale ta wysokość nie nadaje się w ogóle dla skalarów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmelek Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 To mój drugi baniak. Pierwszy był typowo testowym. Zaczęło się od zameczku, stateczku, po czym poleciało wszystko na śmietnik. Teraz jest tam tylko roślinność kolorowa i kilka gupików. A jaka wysokość na skalary? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Minimum 50cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Na brzanki rekinie akwarium też jest zdecydowanie za małe. A po ile sztuk masz tych rybek tak w ogóle? Dobrze byłoby umieścić w zbiorniku jakiś korzeń. Pomyśl o tym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Na brzanki rekinie akwarium też jest zdecydowanie za małe.A gdzie Ty tu widzisz brzanki rekinie ? Pomyśl o tym. No chyba,że faktycznie są,ale mowa była o sumatrach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 A nad gurami to co pływa.....? Oprócz tego widzę brzankę różową i mieczyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmelek Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 W planie jest większe, ale dopiero wiosną, bo trzeba będzie strop wzmocnić. 3 skalary 2 brzanki sumatrzańskie 2 brzanki rekinie 2 brzanki wysmukłe 2 brzanki purpurowe 2 brzanki różowe 6 kirysek 1+3 bojownik 1 gurami dwuplamisty 2 gurami złote 1 mieczyk 4 neon innesa Sławek są 2 brzanki rekinie, dostałam je od brata, dlatego zamiast planowanego 450l muszę 2 razy takie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Tło świetnie pasuje do skałek. Proponuję je troszkę bardziej wyeksponować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmelek Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 Hanuer jak wyeksponować? Rzuć pomysłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Na brzanki rekinie akwarium też jest zdecydowanie za małe. Zwracam honor,nie zauważyłem ich w baniaku,kierowałem się postami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał375 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Zmień podłoże , w samym piachu długo rośliny Ci nie porosną . Potworzą się strefy beztlenowe i będą gniły korzenie. Wymień piach na żwirek a na samo dno ziemie ogrodowa lub glinę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmelek Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 Ziemia ogrodowa taka jak do kwiatków w doniczkach? Nie zaszkodzi rybom? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Musi być bez nawozów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruszkin Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Widziałem na żywo brzanki rekinie w Poznańskiej palmiarni polecam jak mieszkasz blisko. To są ogromne potwory (bez przesady) Widziałem je w wielgachnych zbiornikach pewnie były większe (ryby) od twojego zbiornika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmelek Posted February 26, 2013 Author Share Posted February 26, 2013 Gruszkin niestety do Poznania mam daleko. Brzanki rosną do 30 cm w akwariach, ja widziałam okaz około 20-25 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Jak otworza Gliwickie akwaria, to zapraszam. Beda brzanki w kilkunastu tysiacach litrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruszkin Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Bez kitu mogłem w palmiarni zrobić zdjęcia mojej dziewczyny i kilku ryb przy szybie( O dziwo wielu początkujących akwarystów ma je w swoich małych akwariach) I np sum czerwono płetwy chyba jakoś tak nie pamiętam dokładnie nazwy ale był większy od niej ^^ Coś takiego by nieźle uświadomiło wielu początkujących jakie ogromne potrafią być wszelkie glonojady (Tam przechodziły skale normalnych wielkości ^^) sumy, brzanki, skalary, kosiarki i bocje wielkie jak karpie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Hanuer jak wyeksponować? Rzuć pomysłem Sam nie wiem trudno tak na sucho cos stwierdzić. Trzeba włożyć rękę do wody i to przychodzi w czasie układania. Może postawić w pionie albo zrobić wydmę z tyłu i trochę ją obłożyć tymi skałkami. To kwestia gustu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmelek Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 Gruszkin sumy faktycznie osiągają wymiary gigantyczne. Ostatnio na giełdzie widziałam malutkie węgorzyki i dziecko które przekonało tatę do ich zakupu. Sprzedawca słowa nie powiedział o ich późniejszych wymiarach. Brzanki z wielu źródeł w akwariach domowych rosną 25-30 cm. Jako że i tak w planie jest dużo większe akwarium w moim przypadku to mi nie przeszkadza. O bojcach też słyszałam że rosną wielkie, a będąc w zoologicznym widziałam masę ludzi kupujących je i to po 5-8 szt. Pomysł ze zdjęciami dorosłych osobników w porównaniu do człowieka to moim zdaniem świetny pomysł. Hanuer postawić pionowo nie da rady, bo łupki są przyklejone do tylnej szyby. Próbuję dodać trochę koloru, wsadziłam 4 różne kolorowe rośliny i zobaczę które przetrwają, bo nie stosuję ani co2 ani nawozów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 O bocjach też słyszałam że rosną wielkie, a będąc w zoologicznym widziałam masę ludzi kupujących je i to po 5-8 szt.Ha,ha. Swojego czasu też kupowałem je do 25L,bo ...mi się podobały Niewielu sklepikarzy dobrze radzi.Czasem z braku wiedzy,czasem z chęci zysku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kora000 Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Ja niebawem wpuszczę mojego glonka do 600L, zobaczymy jak będzie rósł Jak brzanki urosną, zawsze można wrzucić je na patelnie, będzie piątkowy obiad:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts