Tomasz2 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Czy mogę rozdzielić kryptokoryne na mniejsze sadzonki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Sama się rozrasta i to dość szybko , o ile się nie mylę to przez rozłogi czy jakoś tak to się nazywa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz2 Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 Ale ja się pytam czy mogę rozdzielić całą kryptokoryne na mniejsze sadzonki I czy podciąć kawałek korzenia przed zasadzeniem ? Jak już będę miał małe sadzonki to sadzić je osobno czy po pare sztuk np. robić takie kępy po 3 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil2963 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Cryptocoryne najlepiej wyciągnąć z podłoża i wtedy najlepiej można ją rozdzielić. Jeśli chodzi o sadzenie to zależy jakie masz akwarium. Z doświadczenia wiem że ta roślina jak ma miejsce bardzo botrafi się rozrosnąć i może zagłuszać inne rośliny. Najlepiej sadzić je pojedynczymi sadzonkami, zależy to także od ich wielkości. Kiedyś posadziłem kilka sadzonek obok siebie i powiem ci że nie wyglądało to dobrze, korzenie tych roślin były splątane ze sobą i powiem ci że liście były słabej kondycji. Najlepiej posadziś ładną sadzonkę i poczekać aż się rozrośnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Po co rozcinać kryptokorynę. Moja wypuszcza pędy, które wypuszczają kolejne. Jeżeli nie wypuszcza pędów to nie tnij jej bo zniszczysz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts