Madk Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Zauważyłem , że niektórzy akwaryści sypią węgiel pod podłoże najczęściej ziemię , chciałbym się dowiedzieć czemu to ma służyć . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Nie słyszałem by ktoś jako podłoże dawał węgiel w akwarium. Ziemie daje się jako nawóz (źródło minerałów) ale to też przykrywa się warstwą jakiegoś jałowego podłoża typu żwirek, manado... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 Don nie jako podłoże tylko w ogóle całkiem pod podłoże cienką warstwę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Don nie jako podłoże tylko w ogóle całkiem pod podłoże cienką warstwę .Madk myślę,że DonVall doskonale Cię zrozumiał A co do węgla jako/pod podłoże,to tak samo niektórzy "akwaryści" sypią gwoździe jako źródło żelaza. W obu przypadkach świadczy to o tym,że są debilami,a nie o poprawności tych zabiegów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 No właśnie chciałem się tego dowiedzieć czy to idioci czy to coś daje dzięki można zamknąć . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Zacytuję tu fragment artykułu zulixa o podłożach w akwarium roślinnym dotyczące węgla jako jednego ze składników podłoża zawierającego ziemię i glinę w swoim składzie . Niektórzy akwaryści „starej daty”, m.in. znany ekspert prof. Kornobis doradzał tu stosowanie węgla aktywnego, bądź drzewnego jako dodatku do podłoża. Taki węgiel wiąże wydzielające się, szkodliwe produkty beztlenowej przemiany materii organicznej (np. siarkowodór). Niestety działanie węgla jest zdecydowanie zbyt krótkie w porównaniu do średniego czasu życia akwarium, więc obecnie metoda ta nie jest zbyt popularna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Węgiel węglowi nierówny a aktywowany czy też aktywny jak kto woli szybko przestaje działać. Może kiedyś tak robili jak nie było zew. kubełków i węgla aktywowanego w siateczkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts