Nikodem Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Witam, w mojej pokrywie oświetlenie seryjne 15W szwankuje coś ostatnio. Chyba się co jakiś czas włącza i wyłącza. Bo jak włączam świetlówkę to w komputerze głośniki tak jakby pierdzą I takie pierdzenie jest co ileś czasu. Więc co mogło pójść? Pokrywa ma ok. 3 lata więc może zapłonnik? Czy jakieś kable oderwały się od statecznika? Dodam że nie raz całkiem zgaśnie i muszę w pokrywę walnąć i wtedy się zapala. Dodam jeszcze że wczoraj testowałem nowe oświetlenie. Świetlówka + elektryka z żarówki kompaktowej. I wystąpiło jakieś dziwne spięcie po kilku minutach świecenia. Iskry poleciały z elektryki, korki wyskoczyły, oraz korek w pionie Ale chyba to nie przyczyna kłopotów, mi się wydaje że coś ze starterem. A Wy jak sądzicie? Proszę o szybkie odpowiedzi, gdyż brat ciągle gada że mu głośniki popsuję. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Zapewne gdzieś nie łączy dlatego słychać iskrzenie lub masz delikatne zwarcie spowodowane np. wilgocią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 Kiedyś musiałem odłączyć statecznik od kabli. I kable zapiekły się i nie mogłem ich całych wyjąć z kostek. I musiałem je oberwać, i potem nie chciały wejść w kostkę do końca by śrubka je złapała i musiałem wziąć je na silikon. Jutro jak dalej będzie szfankować to po prostu zobaczę co się dzieje w środku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Sam sobie odpowiedziałeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Elektryka w domu/akwarium ma być zrobiona fachowo, tu nie ma miejsca na półśrodki jak silikon. Wymień ją lub wyciągnij te kabelki, kostki nie są przecież drogie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 A kostki jak odłączyć od statecznika? Edit: Dziś udało mi się wsadzić normalnie kabel w statecznik. Ale mam jeszcze parę pytań. Czy mogę zmienić zapłonnik gdyż w moim te takie metalowe części co wkłada się w obudowę są tak jakby obkopcone na zielonkawy kolor. Czy mogę czymś lekko odizolować statecznik by nie wydzielał on aż tyle ciepła do akwarium? I czym? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Ten zielony okopcony to taka " miedziana rdza" zupełnie niegroźna, występuje na elementach miedzianych i ich stopach. A ileż on tego ciepła wydziela ? masz ogrzewanie za free Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts