Jump to content

Oświetlenie szwankuje

Nikodem
 Share

Recommended Posts

Witam, w mojej pokrywie oświetlenie seryjne 15W szwankuje coś ostatnio. Chyba się co jakiś czas włącza i wyłącza. Bo jak włączam świetlówkę to w komputerze głośniki tak jakby pierdzą :) I takie pierdzenie jest co ileś czasu. Więc co mogło pójść? Pokrywa ma ok. 3 lata więc może zapłonnik? Czy jakieś kable oderwały się od statecznika? Dodam że nie raz całkiem zgaśnie i muszę w pokrywę walnąć i wtedy się zapala. Dodam jeszcze że wczoraj testowałem nowe oświetlenie. Świetlówka + elektryka z żarówki kompaktowej. I wystąpiło jakieś dziwne spięcie po kilku minutach świecenia. Iskry poleciały z elektryki, korki wyskoczyły, oraz korek w pionie :oops:

Ale chyba to nie przyczyna kłopotów, mi się wydaje że coś ze starterem. A Wy jak sądzicie?

Proszę o szybkie odpowiedzi, gdyż brat ciągle gada że mu głośniki popsuję.

Pozdro :)

Kiedyś musiałem odłączyć statecznik od kabli. I kable zapiekły się i nie mogłem ich całych wyjąć z kostek. I musiałem je oberwać, i potem nie chciały wejść w kostkę do końca by śrubka je złapała i musiałem wziąć je na silikon. Jutro jak dalej będzie szfankować to po prostu zobaczę co się dzieje w środku.

A kostki jak odłączyć od statecznika?

Edit:

Dziś udało mi się wsadzić normalnie kabel w statecznik. Ale mam jeszcze parę pytań.

Czy mogę zmienić zapłonnik gdyż w moim te takie metalowe części co wkłada się w obudowę są tak jakby obkopcone na zielonkawy kolor.

Czy mogę czymś lekko odizolować statecznik by nie wydzielał on aż tyle ciepła do akwarium? I czym?

Pozdrawiam ;)