Tomasz2 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Akwarium po zalaniu : http://i46.tinypic.com/n2xrnp.jpg Litraż : 112l Filtracja : Wewnętrzny Hanza Aquaristic JP-023F 1000l/h Ogrzewanie : Aqua Szut 2005 HOT 250W Oświetlenie : 2x18W Obsada: 8 neonek , 2 gupiki , 1 danio , 1 kosiarka , 1 razbora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Po zalaniu i już ryby pływają? Dosadź roślin bo jest ich jak na lekarstwo. Napisz coś więcej o zbiorniku (litraż, filtracja, oświetlenie, obsada, itp.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz2 Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 Ryby odrazu zostały wpuszczone bo nie mam gdzie ich przechować Dane w pierwszym poście . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Kosiarka jest ryba stadną i dużą - nie ten litraż - do oddania. Poza tym trochę masz mix rybny. Moim zdaniem razbora i danio do oddania. Nie wiem jakie masz parametry wody ale ja np. oddałbym też gupiki, dokupił neonków (do 15-20 szt) i coś na dno. Dodatkowo coś jako rybę główną. No i musisz dokupić roślin bo masz strasznie pusto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz2 Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 Co masz na myśli pisząc rybę główną ? Może coś polecisz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Po zalaniu, bez dojrzewania. Szykuj się na choroby. Mało roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Głowna, dominująca, np para jakichś pielęgnic lub innych. Nie za bardzo się znam na obsadach dlatego nie pomogę. Załóż temat w dziale "obsady" - tam są fachowcy to Ci pomogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz2 Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 Jeszcze mam pytanie co do żwiru - nie mam go za dużo ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Ryby odrazu zostały wpuszczone bo nie mam gdzie ich przechować To po co je w ogóle kupowałeś? Nie licząc niedojrzałego akwarium to ono nawet nie jest urządzone. Za mało roślin. Wydałeś kasę na rybki, które i tak nijak do siebie nie pasują. W takich warunkach bardzo prawdopodobne, że zaczną chorować a nawet zdychać. Tło mógłbyś zmienić na czarne albo granatowe, bo to co masz to za bardzo po oczach daje. Nie podałeś parametrów wody. P.S. Edytuj pierwszy post podając podstawowe informacje o akwarium. Zobacz sobie jak to w innych galeriach jest zrobione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Nie wiem jakie masz parametry wody ale ja np. oddałbym też gupiki, dokupił neonków (do 15-20 szt) i coś na dno. Nie znając parametrów wody zostawiłbyś wrażliwe Neony a oddałbyś wytrzymałe Gupiki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz2 Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 Jak mam sprawdzić parametry wody ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Na początku poczytaj informacje o zakładaniu i utrzymaniu akwarium. Chociażby to na początek: zakladanie-i-utrzymanie-akwarium-kompedium-wiedzy-t6354.html . Oprócz tego w necie jest pełno informacji na ten temat. Kupić testy wody możesz w zoologicznym lub na allegro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Jeżeli chodzi o obsadę, to ja pozbyłbym się wszystkiego i obsadę skompletował od nowa... Wybór jest dość duży, ale najpierw sprawdź parametry wody, bo te ograniczają go. Mógłbyś na przykład dać harem gurami dwuplamistego, 10-15szt. razbory klinowej, a na dno kilka cierniooczków. Dosadź więcej roślin, przede wszystkim na 2. i 3. plan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz2 Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 A te kokosy które wsadziłem i korzeń mogą być ? Nie wpłyną negatywnie na wodę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Jeśli je wygotowałeś w solance to nie powinno być problemu. Masz sporo miejsca w baniaku, żeby wrzucić jakiś porządny, duży, rozgałęziony korzeń a nie takie małe drewienko. Następnie możesz je obłożyć np mchem czy anubiasem. Poprzeglądaj dział Galeria z akwa z podobnym litrażem. Albo po prostu w google poszukaj zdjęć. Może jakaś ciekawa kompozycja się spodoba. Bo na razie co masz to jest praktycznie "goły" zbiornik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Na wodę nie wpływają. Niektórzy nie lubią kokosu w akwarium podobnie jak ceramiki. Dorzuć więcej roślinek może jakieś mchy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz2 Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 Żwir jest w porządku ? Nie jest go za dużo ? Z przodu około 4 cm z tyłu 6 cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Ilość żwiru jest ok. Pytanie tylko gdy przygotujesz porządnie akwarium to jaką planujesz (już przemyślaną!) obsadę. Dla niektórych ryb może być żwirek, a dla niektórych wymagany jest piasek (przede wszystkim pielęgniczki i kiryski). Gdy już znasz parametry wody to powinieneś mieć w głowie wstępną pasującą obsadę. I wtedy przygotowujesz pod nie akwarium. A nie, że postawisz zbiornik. Kupisz rybki. I dopiero potem zastanawiasz się co jest nie tak. Szkoda czasu i pieniędzy... P.S. Najlepiej załóż temat w dziale "Obsady", żeby ustalić prawidłowy skład. A do galerii wrócisz jak już będziesz miał w miarę porządnie ogarnięty zbiornik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz2 Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 Nie wiem, przeglądam zdjęcia innych zbiorników i nie mam pojęcia jak to urządzić Może macie jakieś pomysły ? Może ten korzeń jakoś inaczej postawić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamyz Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Więcej roślin jeśli chcesz mam kilka gatunków na sprzedaż w tym również mchy:) Im więcej roślin tym lepsza biomasa w zbiorniku a co za tym idzie lepsze parametry:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Z grubsza jak już poznasz parametry (co jest priorytetem), to wtedy będzie wiadomo jakie ryby mieć możesz. Jak się wybierze zwierzęta, to przygotuje się pod nie aranżację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts