Jump to content

Akwarium do oceny

Tomasz2
 Share

Recommended Posts

Kosiarka jest ryba stadną i dużą - nie ten litraż - do oddania.

Poza tym trochę masz mix rybny.

Moim zdaniem razbora i danio do oddania.

Nie wiem jakie masz parametry wody ale ja np. oddałbym też gupiki, dokupił neonków (do 15-20 szt) i coś na dno. Dodatkowo coś jako rybę główną.

No i musisz dokupić roślin bo masz strasznie pusto.

Ryby odrazu zostały wpuszczone bo nie mam gdzie ich przechować :)

To po co je w ogóle kupowałeś?

Nie licząc niedojrzałego akwarium to ono nawet nie jest urządzone. Za mało roślin.

Wydałeś kasę na rybki, które i tak nijak do siebie nie pasują.

W takich warunkach bardzo prawdopodobne, że zaczną chorować a nawet zdychać.

Tło mógłbyś zmienić na czarne albo granatowe, bo to co masz to za bardzo po oczach daje.

Nie podałeś parametrów wody.

P.S. Edytuj pierwszy post podając podstawowe informacje o akwarium. Zobacz sobie jak to w innych galeriach jest zrobione.

Jeżeli chodzi o obsadę, to ja pozbyłbym się wszystkiego i obsadę skompletował od nowa...

Wybór jest dość duży, ale najpierw sprawdź parametry wody, bo te ograniczają go.

Mógłbyś na przykład dać harem gurami dwuplamistego, 10-15szt. razbory klinowej, a na dno kilka cierniooczków.

Dosadź więcej roślin, przede wszystkim na 2. i 3. plan.

Jeśli je wygotowałeś w solance to nie powinno być problemu.

Masz sporo miejsca w baniaku, żeby wrzucić jakiś porządny, duży, rozgałęziony korzeń a nie takie małe drewienko. Następnie możesz je obłożyć np mchem czy anubiasem.

Poprzeglądaj dział Galeria z akwa z podobnym litrażem. Albo po prostu w google poszukaj zdjęć. Może jakaś ciekawa kompozycja się spodoba. Bo na razie co masz to jest praktycznie "goły" zbiornik.

Ilość żwiru jest ok.

Pytanie tylko gdy przygotujesz porządnie akwarium to jaką planujesz (już przemyślaną!) obsadę. Dla niektórych ryb może być żwirek, a dla niektórych wymagany jest piasek (przede wszystkim pielęgniczki i kiryski).

Gdy już znasz parametry wody to powinieneś mieć w głowie wstępną pasującą obsadę. I wtedy przygotowujesz pod nie akwarium.

A nie, że postawisz zbiornik. Kupisz rybki. I dopiero potem zastanawiasz się co jest nie tak.

Szkoda czasu i pieniędzy...

P.S. Najlepiej załóż temat w dziale "Obsady", żeby ustalić prawidłowy skład. A do galerii wrócisz jak już będziesz miał w miarę porządnie ogarnięty zbiornik.