Jump to content

Zielony osad na szybach i podłożu.

S'Sayan
 Share

Recommended Posts

Siemka.

W 210l akwarium pojawił się pewien problem - zielony osad głównie na szybach. Po dłuższym czasie zaczyna wchodzić na podłoże.

Nie było by problemu gdyby nie to, że po 24 godzinach jest tak samo jak sprzed czyszczenia.

Parametrów wody najnowszych nie mam.

Z 24.02.2013r:

pH: 7,4

NO3: 0mg/l

PO4: 0,25mg/l

Fe: < 0,1mg/l

Postaram się jutro podesłać nowsze wyniki.

Problem pojawił się wtedy kiedy chciałem delikatnie zwiększyć ilość NO3 poprzez najpierw dawka KNO3 x2, później x3.

Stan taki jest od 8 dni. Wczoraj zrobiłem podmianę.

Fotka od góry bo od frontu nie widać dokładnie o co mi chodzi gdyż osad "przyciemnia" widziany, a samego osadu tak mocno nie widać.

Dołączona grafika

Piszesz że delikatnie zwiększyłeś 2x, 3x to masakra.

Tutaj masz odpowiedź dlaczego podałem więcej:

Stosunek N:P powinien wynosić 10:1. Podnieś poziom no3 delikatnie.

Ps. Lałeś mikroelementy do akwarium.

Jestem w fazie testów z Mikro Intermagu tzn. mam dziwne wrażenie, że po dodaniu tego nawozu po 2/3 dniach zaczynają wychodzić zielenice kolonijne i nie stosuje go już od dobrych 2 tygodni bez widocznych niedoborów żelaza więc to raczej nie tędy droga.

Na razie będę robił podmiany co 2 dni i zobaczymy.

Nie wiem czy czyścić podłoże czy nie bo na dobrą sprawę to i tak za chwilę będzie ten sam osad na nim i czy nie będzie to bezsensowna praca.

Jakieś inne propozycje mile widziane. Tymczasem lecę zrobić podmianę :)

Zrób zaciemnienie na 2-3 dni (calkowite) przed zaciemnieniem podmień z 40% wody w trakcie zaciemnienia napowietrzanie , bez nawożenia i CO2 , po zaciemnieniu podmiana 50% i zaczynaj normalne nawożenie. Tak bym to zrobił. To mikro które podajesz to sam intermag czy mieszany z chelatem żelaza?

Ja testowałem, zaciemnienie 4 dni bez uprzedniej podmiany ale po zaciemnieniu podmieniłem 70% wody, zielenice jak były tak są.

Na razie zwiększam oświetlenie zaczynając od 5h i zwiększam co 3 dni o jedną godzinę.

Zwiększyła sie tylko przejżystość wody, mam dość sporo zielenic kolonijnych, punktowych.

Kombinuję dalej.

Znalazłem taki o to temat na tym forum.

moja-walka-z-zielenicami-t9136.html

Przeczytam i wcielę w życie, zobaczymy, może to i działa?

Panowie - cuda może się i zdarzają ale .... jeśli wszystkie parametry wody są z grubsza ok - czyli takie które mieszczą sie w ogólnych wskazówkach do nawożenia , światło ma odpowiednie parametry , zawiązany już jest cykl azotowy - to akwarium powinno działać. Coś jest zawalone przypuszczam z nawożeniem - każde zachwianie parametrów , niedobór/nadmiar/złe proporcje - nawet trwający tydzień może nam zdestabilizować zbiornik - Trzeba aktualne testy na NO3 i PO4. Trzeba przeanalizować całość działań - może gdzieś został popełniony błąd. To nie jest tak że w poprawnie działającym zbiorniku po podmianie 50% wody następuje wysyp zielenic - coś musi być na rzeczy.