Jump to content

ciągle mętna woda

Janusz
 Share

Recommended Posts

Mam ciągle problem z wodą,nie mogę jej wyklarować,nic nie działa ,nie ma rzadnej bakterji ani pierwotniaka,a pomimo to jest ciągle mętna.Czy problem nie tkwi w zbyt dużym oświetleniu.200l-trzy świetlówki,dwie global 1 tropical sun(świetło słoneczne)

Mam pytanie ,czy przyczyną tej mętnej wody nie są przypadkiem glony????Mam akwa 186l,świecą trzy świetlówki,generalnie cały dzień.Jedna z tych świetlówek to topical sun--światło słoneczne,być może za długo oświetlam zbiornik.

jakie to jest światło? wygląda jakby tam perfidnie żarówki zwykłe świeciły... a może to pierwotniaki? ja ostatnio też z tym walczyłem ale zaledwie 1 dzień, pomogło dodanie 3 bactozymów do filtra i filtr na max przez 1 dzień i jest ok.

najlepszym rozwiązaniem będzie kubeł albo kaskada, chociaż w tym przypadku, dobra przepustowość jest ale bardzo słaba powierzchnia filtracyjna... ale to i tak lepsza opcja niż wewn. chociaż ja ci powiem że aquael turbo u mnie wyrabia z zeolitem w pojemniku i gąbką.

uwierz mi, że może być, to że nie był wcześniej to raczej przypadek i szczęście ;-) wiem, że będzie cie teraz trudno przekonać bo jesteś przekonany, że filtr jest ok, ale uwierz mi, że już włożenie samego wkładu z zeolitem naprawdę potrafi wiele zdziałać, sęk w tym że w filtrze jaki posiadasz ciężko będzie to zrobić.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...