ev_mloda Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Witam mam akwarium w którym są już ryby i teraz kolega likwidował akwarium, ponieważ urodziło mu sie dziecko i jest potrzebne miejsce i oddał mi wszystkie ryby. Po kolei napisze co mam w zbiorniku i nie wiem z czego zrezygnować, rybek jest stanowczo za dużo. Te rybki są od wczoraj w moim akwarium. Wyposażenie: * akwarium 120 litrów * filtr JBL zewnętrzny e701 * filtr wewnetrzny jakiś zwykły a teraz rybki * 4 duże grubowarg dwubarwny * 5 brzanek odeska * 1 brzanka jakaś różowa * 4 brzanki sumatrzańskie * 2 skalary *1 trzciniak * sumik wywrotka Te wyżej wymienione ryby dostałam wczoraj a teraz te które były już w akwarium * 1 gurami * 3 molinezje * 20 neonek *2 glonojady chyba zbrojniki * 2 mieczyki NIe mam takiego dużego doświadczenia i nie wiem co z nimi zrobić jednym słowem za duży kocioł jest zwłaszcza jak ganiaja sie. Pozdraiwam Dane wody z wodociągów: *Odczyn [pH] 7,42 *Twardość mg/dm3 263 *Utlenialność (CHZT) mg/dm3 7,65 *Amoniak mg/dm3 0,65 *Azotyny mg/dm3 0,002 *Azotany mg/dm3 0 *Chlorki mg/dm3 5,93 *Żelazo mg/dm3 2,42 *Mangan mg/dm3 Przenoszę. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ev_mloda Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 Odczyn pH 7,5 6,5-9,5 6,5-9,5 Twardość jako CaCO3 [mg/dm³] - - - CHZT (utlenialność) [µgO2/dm³] - - 5 000 Amoniak [mg/dm³] - 0,5 (1,5 wody podziemne niechlorowane) 0,5 Azotyny (NO2-) [mg/dm³] <0,03 <0,5 0,5 Azotany (NO3-) [mg/dm³] <4,50 <50 50 Chlorki [mg/dm³] - 250 250 Żelazo [mg/dm³] - 0,2 0,2 Mangan [mg/dm³] - 0,05 0,05 NIkt nie pomoże Wymiary akwarium 80/40/40 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Minęło kilkanaście godzin. Nie marudź. Nie każdy spędza 24/7 na forum. Jakieś wymiary by się przydały. Na dzień dobry mogę Ci powiedzieć, że do oddania masz grubowargi. Podobnie trzciniak i synodontis, gdyż ten drugi powinien mieć stadko i dość specyficzne parametry wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Nie możesz tych ryb mieć wszystkich i musisz się na jakieś zdecydować. Jak wybierzesz coś "dla siebie" to resztę dopiero można dopasowywać. Jak zostawisz brzanki to musi być stado i w zasadzie nic więcej w toń nie ma co dawać. Może coś małego. Ja mam 3 gurami niebieskie i jest już tłok. Grubowargi na pewno są za duże i zbyt agresywne. Skalary też raczej będą miały ciężko. Akwarium za niskie i gdyby nawet to podczas tarła będzie problem z innymi rybami. Ja miałem 10 brzanek odeskich i jak zaczynały się ganiać po akwarium (126 l) to ledwo hamowały przed szybą. Brzanki można tylko musi być b. dużo roślin by miały się gdzie schować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ev_mloda Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 Witam właśnie ciężko się zdecydować na pewno chce zostawić skalary i te brzanki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Na skalary akwarium jest za małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał375 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Mały zbiornik . Skalary, grubowargi , giętkoząb . trzciniak do wywalenia . za mały zbiornik dla tych ryb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 * 4 duże grubowarg dwubarwny * 5 brzanek odeska * 1 brzanka jakaś różowa * 4 brzanki sumatrzańskie * 2 skalary *1 trzciniak * sumik wywrotka Te wyżej wymienione ryby dostałam wczoraj a teraz te które były już w akwarium * 1 gurami * 3 molinezje * 20 neonek *2 glonojady chyba zbrojniki * 2 mieczyki Ze względu na wielkość zbiornika do oddania są: skalary, mieczyki, molinezje, gurami, kosiarki (grubowargi), sumik wywrotka(kiryśnik?) i trzciniak. Ze względu na twardość odpadają również brzanki sumatrzańskie. I teraz pozostają Ci takie opcje: brzankarium lub zbiornik towarzyski z neonkami. 8-10x brzakna odeska/brzanka różowa 1+1x zbrojnik niebieski 20x neon innesa 1+1x zbrojnik niebieski 1+2x pielęgniczka Kakadu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ev_mloda Posted February 26, 2013 Author Share Posted February 26, 2013 A może być coś takiego np. 5 brzanek odesek jedna różowa 10 neonek,2 glonojady i 4 sumatrzańskie brzanki. Wlasnie średnio się znam na tych parametrach wody a kombinować ze zmiękczaniem nie ma sensu. CZyli woda w kranie jest bardzo twarda np miałam kiedyś 5 skalarów to 4 zdechły bez żadnych objawów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Niestety to się kupy nie trzyma. Brzanki potrzebują stada, a takie mieszane stado z kilku gatunków to ani dla jednych ani dla drugich nie jest dobre. Dla brzanek sumatrzańskich masz już za twardą wodę i powinnaś je oddać. Twoje akwarium niestety nie jest wystaczająco duże aby pomieścić wszystkie stada i ławicę neonek. Dlatego rozważ którąś z moich propozycji. Albo to brzankarium albo towarzyskie z neonkami jako ławicą. Połączenie jakie proponujesz jest złę również ze względu na to, że brzanki i neonki przebywają w tej samej strefie akwarium. Akwa ma tylko 80cm dł i stada tylko się przemieszają dając nieciekawy efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ev_mloda Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 to co dodać do tych brzanek molinezje ?? a może jakieś inne propozycje ? nemo130: Zdania zaczynamy wielką literą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts