robstanki Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 czes. jestem poczatkujacym akwarysta. jakis czas temu nabylem pielegnice. kilka dni temu dostrzeglem ze jest ikra na kawalku drzewa ktore jest dosc duze. po okolo dwoch dobach kolor ikry zmienial sie i zostal przeniesiony do kokosa. nastepnego dnia gdy patrzylem to wszystko zniknelo i nie wiem czy zostalo zjedzone czy gdzies ukryte. czy ktos moze mi pomoc?pozdrawiam Pisownia!//lopezz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał.W Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Może najpierw powiedz nam o jakie pielęgnice ci chodzi? W jaki sposób ikra zmieniła kolor, może spleśniała? Warto było by też zmierzyć parametry wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robstanki Posted February 24, 2013 Author Share Posted February 24, 2013 szczerze mowiac ciezko jest mi okreslic rodzaj poniewaz otrzymalem je od sasiada ktory zrezygnowal z akwarium. sa koloru brazowego i posiadaja po obu stronach ciala niebieskie kropki. ikra byla przeniesiona do kokosa i wygladalo ze jest juz koloru szarego. dopoki byly w kokosie to byly pilnowane na zmiane a nastepnego ranka widzialem ze zostala naruszona roslinka w plastikowej doniczce jakas czesc kamieni zostala przeniesiona w kilka miejsc. nie wiem co sie stalo czy jest mozliwe ze gdzies ukryly w kamieniach lud roslince tzn doniczce do czasu gdy rybki beda juz gotowe aby plywaly samodzielnie? minely cztery dni od zlozenia ikry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał375 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 poszukaj w necie zdjęć twoich pielęgnic żeby je zidentyfikować . Wtedy będzie można powiedzieć coś więcej . Natomiast jesli ikra nie była biała to nie pleśń , najprędzej przeniosły jajeczka w miejsce według nich bezpieczniejsze . Musisz sobie zdawać sprawę iż czasem się zdarza że ryby zjadają swoja ikrę szczególnie jeśli to pierwsze mioty . lecz nie przejmuj się pielęgnice potrafią podchodzić do tarła nawet 2-3 razy w miesiącu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robstanki Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 dzieki za pomoc staram sie ich szukac na internecie i nie moge znalezc ale postaram sie. nie wiem czemu ale wydaje mi sie ze gdzies musialy ukryc poniewaz zachowanie pielegnic jest dziwne przeganiaja inne ryby gdzies w kat akwarium a same plywaja caly czas w tym samym miejscu. mam pytanie czy jest mozliwe ze pielegnice tzn samica moze dobrac sie w pare z innym samcem innego rodzaju? Edit: to sa pielegnice Thorichthys Ellioti agunia997- Edytuj posty. Pisownia tragiczna! Radzę wziąć się za nią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał375 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Jeśli masz Thorichthys Ellioti to gdzie one są brązowe tak jak pisałeś . Miałem kiedyś te ryby są bardzo kolorowe i ciekawe w zachowaniu . Nie wydaje mi się żeby mogły się skrzyżować z innym gatunkiem . No chyba że masz pielęgnice Mekki bo sa bardzo blisko spokrewnione z ellioti , ale taka krzyżówka wydaje mi sie mało prawdopodobna . Trzeba by poszukać info w fachowej literaturze . A ikra pewnie jest tam gdzie pływa para Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robstanki Posted February 25, 2013 Author Share Posted February 25, 2013 wedlug tych zdjec to sa te pielegnice nigdy nie mialem pielegnic takze nie wiem nic na ich temat. moglbys mi podac jakis link gdzie moglbym poszukac i stwierdzic jaki jest gatunek moich pielegnic? dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 wedlug tych zdjec to sa te pielegnice nigdy nie mialem pielegnic takze nie wiem nic na ich temat. moglbys mi podac jakis link gdzie moglbym poszukac i stwierdzic jaki jest gatunek moich pielegnic? dzieki A może zrób fotkę i wrzuć ją tutaj? Wtedy będzie wszystko jasne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał375 Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 No właśnie daj foto a zaraz powiemy Ci z czym masz odczynienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robstanki Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 Przesyłam zdjęcie moich pielęgnic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robstanki Posted March 1, 2013 Author Share Posted March 1, 2013 Witam. Pomożecie mi okreslić jaki to jest rodzaj pielęgnic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Jakieś Hemichromis. Powiedz skąd je masz, bo nie wyglądają ani na lifalili, ani na sp. blue neon (a głównie te są dostępne w Polsce z czerwonych Hemichromis). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lost Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Hemichromis letourneuxi To zdecydowanie ta rybka. http://www.google.pl/search?q=Hemichrom ... B400%3B242 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał375 Posted March 1, 2013 Share Posted March 1, 2013 Piękne ryby . Dość rzadkie ryby . Raz tylko je widziałem w kakadu w Jankach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robstanki Posted March 3, 2013 Author Share Posted March 3, 2013 Dziękuję za pomoc tak to te rybki. Ja mieszkam w Anglii i dostałem je od sąsiada. Jak często składają ikrę i jakie są najlepsze warunki do tarła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robstanki Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 Witam. Pielęgniczka złożyła ikrę na bocznej ściance kokosa co robić? Mam nadzieje że coś z tego będzie bo ostatnim razem około trzech tygodni temu po kilku dniach chyba zostało wszystko zjedzone tzn larwy ikry. Pomóżcie!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeoo2 Posted March 21, 2013 Share Posted March 21, 2013 Czyli poprostu czerwieniak dwuplamy [polskiego nieznacie ]piękna ale agresywna pielęgnica niegdyś dość popularna jak na pielęgnice na gógle znajdziesz tyle informacji aż ci mózg spuchnie . http://www.kutnoakwarystyka.fora.pl/ryb ... za,27.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 21, 2013 Share Posted March 21, 2013 Czerwianiak dwuplamy (H. bimaculatus) nie występuje w handlu od wielu lat. To bardzo rzadka ryba i baaardzo rzadko sie ją importuje Wszystko to co mamy w Europie i nazywane jest "dwuplamym" to prawdopodobnie mieszanka czerwonych Hemichromis lub po prostu Hemichromis lifalili. Lifalili zaś to tak naprawdę Hemichromis sp. blue neon "Czerwieniaków" jest od groma, a tamten na 1000% nie był H. bimaculatus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeoo2 Posted March 21, 2013 Share Posted March 21, 2013 http://www.garnek.pl/adam66/5178146/cze ... k-dwuplamy jeszcze jakieś wątpliwości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
docent525 Posted March 21, 2013 Share Posted March 21, 2013 Miałem kiedyś te rybeczki, i faktycznie jest ona bardzo agresywna szczególnie w okresie tarła (oddałem koledze, dokupił 2 welony a po 2 dniach musiały zostać uśmiercone aby się nie męczyły były bez płetw i oczu) , nie pamiętam jak dokładnie było ale tez w kokosie ikra nigdy mi nie przetrwała na początku była dość przezroczysta później robiła się mętna, i została zjadana przez rodziców, spróbuj następnym razem odlać część wody ze zbiornika i przenieść ikrę, jeśli nie poskutkuje wywal kokosa a zastąp go jakimś większym kamieniem (chyba że taki posiadasz) przy większej ilości niże parka proponuje też przenieść ikrę, dodam ze mi tylko raz udało się wyhodować młode po przez przeniesienie do innego akwarium, nigdy mi na tym nie zależało ale nie jest to problematyczne. Tak to jest czerwieniak dwuplamy miałem je jakieś 7 lat temu przed tarłem nabierają intensywniejszych kolorów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 21, 2013 Share Posted March 21, 2013 http://www.garnek.pl/adam66/5178146/czerwieniak-dwuplamy jeszcze jakieś wątpliwości I co to za dowód? Zdjęcie przedstawia jakąś hybrydę. Zapoznaj się z faktycznym stanem połowów tych ryb, a dowiesz się paru rzeczy. Sprawa ma się jak z "Brzanką sumatrzańską", którą zna każdy, a tak naprawdę nikt jej nie zna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts