Jump to content

Który z obiegów wody lepiej zachowa czystość w zbiorniku ?

Disconect
 Share

Recommended Posts

Witam

Po ponad tygodniowym „dojrzewaniu” zbiornika 280l wczoraj wsadziłem trochę mchów i kilka roślin

oraz wpuściłem parę rybek .

Po zmianie wkładów w Tetra EX1200

(częściowa wymiana przekładek z gąbki na bardziej gęstą – przedostawanie się wkładu torfowego)

testuje dwa rodzaje obiegów wody.

1 Obieg to wyprowadzenie wyjścia z filtra wzdłuż tylnej ściany woda zawraca na końcu i kieruje się

wzdłuż frontowej szyby w kierunku wypływania .

Ssak znajduje się na tylnej szybie nieco za wylotem .

Obieg ten mogę lekko korygować kawałkiem lekko zagiętego węża 16mm

Widać po rosnących roślinach jak ruch wody je lekko porusza w kierunku przepływu .

2 Obieg powstał na bazie na szybko zrobionej „deszczownicy” z rurki PCV o średnicy 20mm zaślepionej

drewnianym korkiem .

Skoro średnica 20mm musiałem nawiercić przynajmniej 20 otworów o średnicy 1mm , postanowiłem

wywiercić wiertłem 2mm i nieco więcej ;-) by wizualnie wyglądało nieco lepiej a okres pracy dłuższy bez czyszczenia .

Woda wypływa od góry z prawej strony ładnie natlenia i kieruje się po powierzchni do końca zbiornika

(czyli lewego boku) .

Trudno mi określić efektywność takiej kombinacji ponieważ roślinki rosnące przy lewym boku

falują od lewej do prawej strony .

Ponadto ustawienie to jest jakby „spokojniejsze” nieczystości poruszają się skokami przepływające ryby

unoszą je z dna i w tym momencie zbliżają się w kierunku zasysania .

Który z opisanych obiegów będzie lepszy ?

Posiadam dodatkowo natleniacz więc napowietrzanie deszczownicą nie jest jej priorytetowym zadaniem .

Pozdrawiam Janusz

post-16464-13685173558865_thumb.jpg

post-16464-13685173559124_thumb.jpg

post-16464-13685173559499_thumb.jpg

post-16464-13685173559837_thumb.jpg

Z tych dwóch lepszy nr 2 ale jak napisał kolega wyżej najlepiej byłoby dać zasysanie wody po drugiej stronie akwarium. Woda w teorii zawraca ci na naprzeciwległej ściance. W praktyce może zawijać już wcześniej. Swoją drogą zostaw w opcji nr 2 (równomiernie wymusza ruch wody na wierzchu) i po 2-óch tygodniach sprawdź czy na dnie po drugiej stronie jest dużo zanieczyszczeń. Jak nie to można zostawić. Jak będzie syf to przemontujesz wlot na drugi bok.

Witam

To nowo powstałe akwarium dziś pracuje trzeci dzień z rybkami chciałem pozbyć się mniejszych

zbiorników 2x60l /1x45l .

Nie ma w nim jeszcze widocznych odchodów itd. poobserwować ruch wody mogłem najlepiej

po karmieniu unoszący się pokarm odwzorowywał ruch wody .

Problem z rozstawieniem wylot (prawa) wlot (lewa) ze zbiornik ma oryginalną pokrywę alu

w której są tylko dwa otwory przez które mogą wejść lun wyjść przewody węże itd.

Instalacje do kubła zrobiłem za rurkach PCV z prawej strony jak również przejścia przez blat

mam mutowaną podstawę i teraz musiał bym wszystko rozpirzyć .

W mniejszych zbiornikach mam „spokojne” wolniejsze obiegi wody myślę ze ryby źle się czuja

w szybko wirującej wodzie (jak we frani ;-)

Przemeblowanie prawa/lewa raczej odpada przy pierwszym „resecie” tego zbiornika dopiero to przerobie .

Również obieg z deszczownicą wydawał mi się lepszy do tego mogę zrezygnować z dodatkowego

natleniacza .