przemo12 Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 jak przerobić filtr kubełkowy aqamel unimax 250 tak żeby dawał powietrze? deszczownica odpada bo jest zagłośna i dzwięk wpadającej wody mnie denerwuje:). Zaczynaj zdania wielką literą.-Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 jak przerobić filtr kubełkowy aquael unimax 250 tak żeby dawał powietrze?To zależy gdzie to powietrze filtr ma dawać i po co? Równie dobrze można zrozumieć z tego zdania, że chcesz z filtra zrobić sprężarkę lub napowietrzacz deszczownica odpada bo jest zagłośna i dzwięk wpadającej wody mnie denerwuje:).To przesuń deszczownicę pod lustro wody albo dolej wody do akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo12 Posted February 23, 2013 Author Share Posted February 23, 2013 Chciałbym żeby filtrował i dawał powietrze tak jak filtr wewnętrzny:):) Pisownia,kolejny raz i będzie ościk.-Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Chciałbym żeby filtrował i dawał powietrze tak jak filtr wewnętrzny:):) Można wiedzieć w jakim celu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo12 Posted February 23, 2013 Author Share Posted February 23, 2013 Filtr wewnętrzny lepiej napowietrza wodę i nie jest tak głośny jak deszczownica:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Niedługo to sprężarki będą podłączali pod akwaria... Jeśli ryby nie mają przyduchy (nie pływają tuż pod lustrem wody łapiąc powietrze) to nie ma potrzeby napowietrzania dlaczego? dlatego, że niepotrzebnie "wietrzysz" wodę akwariową z CO2 >> roślinki nie mają węgla C >> źle się rozwijają/gniją i pobierają tlen zamiast go produkować >> przyducha i konieczność napowietrzania Jak jest ok to nie kombinować i nie napowietrzać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał.W Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Ja bym zrobił system podobny do tego używanego w filtrach wewnętrznych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 To działa na zasadzie zwężki venturiego - za przekrojem zwężającym który przyśpiesza strumień wody jest wężyk z powietrzem. Przyśpieszająca woda robi podciśnienie i zasysa powietrze - zrobienie dziury w wężu z wodą i wsadzenie tam mniejszego spowoduje, że woda będzie się wylewać też tym mniejszym. Napowietrzanie takie nie zadziała. Schemat kolegi jest dobry ale diabeł tkwi w szczegółach. Poniżej przekrój przez taką zwężkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Disconect Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Witam Kolega „Karp96” świetnie Ci to rozrysował . Możesz po prostu założyć na wylot dyfuzor , (oczywiście dopasowany wiekowością do wężyków z kubełka zbyt mała średnica przydławi wylot wody) lub w obrębie akwarium wkłuć igłę do strzykawki pod kontem 45* na drugi koniec wężyk i w obu przypadkach konieczny będzie zaworek do regulacji ilości powietrza by bąbelki były drobne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo12 Posted February 23, 2013 Author Share Posted February 23, 2013 Bardzo dziękuje za odpowiedzi:). Sprawdzę i napisze czy dział Disconect czy możesz wyjaśnić bardziej szczegółowo to co napisałeś bo nie kumam a pomysł dobry:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Disconect Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Pomysł z igłą ? Sprawdź czy wyjdzie na patyczku z np. lizaka czasem wykorzystuje je do łączenia ze sobą wężyków . Więc kiedy zrobiłem na szybko potrzebna jakaś większa igła do zastrzyków (nie jak do znieczulenia u dentysty ) W razie rezygnacji z dodatkowego napowietrzania kropelka kleju w miejscu wyjętej igły . Rysunek powinien rozwiać niejasności ha ha ha . Pozdrawiam Janusz Sprawdzony również pomysł z „kamykiem” do napowietrzania zrobionym w 10min z kostki pumeksu ha ha przyciętym do żądanych rozmiarów brzeszczotem . Kamyk kostka lipowa wiadomo sprawy groszowe ale gdy z jakiegoś powodu potrzeba go na już ! Efekt jego działania widać na fotkach które zamieściłem w poście : „Który z obiegów wody lepiej zachowa czystość w zbiorniku ?” Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Tylko po co rozszczelniać układ fitrujący skoro napowietrzanie ruchem tafli wody wysatrczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Disconect Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Tylko po co rozszczelniać układ fitrujący skoro napowietrzanie ruchem tafli wody wysatrczy?Tylko po co gdybać zamiast udzielić odpowiedzi „nie moja brocha” kolega pytał robiłem taki kiedyś taki „zabieg” więc odpisałem , co z tym zrobi to jego sprawa . Może nie trawi ciągłego chlupotu wody A tak na marginesie Japończycy stosowali jako torturę odgłos ciągle spadających kropli wody ha ha ha . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo12 Posted February 23, 2013 Author Share Posted February 23, 2013 Dzięki bardzo za pomoc. Napisze jak efekty. Mam akwarium w pokoju i chlupot wpadającej wody jest bardzo denerwujący:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts