Jump to content

pytanie do złotych rączek

przemo12
 Share

Recommended Posts

jak przerobić filtr kubełkowy aquael unimax 250 tak żeby dawał powietrze?

To zależy gdzie to powietrze filtr ma dawać i po co?

Równie dobrze można zrozumieć z tego zdania, że chcesz z filtra zrobić sprężarkę :) lub napowietrzacz :)

deszczownica odpada bo jest zagłośna :( i dzwięk wpadającej wody mnie denerwuje:).

To przesuń deszczownicę pod lustro wody albo dolej wody do akwa.

Niedługo to sprężarki będą podłączali pod akwaria...

Jeśli ryby nie mają przyduchy (nie pływają tuż pod lustrem wody łapiąc powietrze) to nie ma potrzeby napowietrzania

dlaczego?

dlatego, że niepotrzebnie "wietrzysz" wodę akwariową z CO2 >> roślinki nie mają węgla C >> źle się rozwijają/gniją i pobierają tlen zamiast go produkować >> przyducha i konieczność napowietrzania

Jak jest ok to nie kombinować i nie napowietrzać

To działa na zasadzie zwężki venturiego - za przekrojem zwężającym który przyśpiesza strumień wody jest wężyk z powietrzem. Przyśpieszająca woda robi podciśnienie i zasysa powietrze - zrobienie dziury w wężu z wodą i wsadzenie tam mniejszego spowoduje, że woda będzie się wylewać też tym mniejszym. Napowietrzanie takie nie zadziała.

Schemat kolegi jest dobry ale diabeł tkwi w szczegółach. Poniżej przekrój przez taką zwężkę

Witam

Kolega „Karp96” świetnie Ci to rozrysował .

Możesz po prostu założyć na wylot dyfuzor ,

(oczywiście dopasowany wiekowością do wężyków z kubełka zbyt mała średnica przydławi wylot wody)

lub w obrębie akwarium wkłuć igłę do strzykawki pod kontem 45* na drugi koniec wężyk i w obu

przypadkach konieczny będzie zaworek do regulacji ilości powietrza by bąbelki były drobne .

Pomysł z igłą ?

Sprawdź czy wyjdzie na patyczku z np. lizaka czasem wykorzystuje je do łączenia ze sobą wężyków .

Więc kiedy zrobiłem na szybko potrzebna jakaś większa igła do zastrzyków

(nie jak do znieczulenia u dentysty ;-))

W razie rezygnacji z dodatkowego napowietrzania kropelka kleju w miejscu wyjętej igły .

Rysunek powinien rozwiać niejasności ha ha ha .

Pozdrawiam Janusz

Sprawdzony również pomysł z „kamykiem” do napowietrzania zrobionym w 10min z kostki pumeksu ha ha

przyciętym do żądanych rozmiarów brzeszczotem .

Kamyk kostka lipowa wiadomo sprawy groszowe ale gdy z jakiegoś powodu potrzeba go na już !

Efekt jego działania widać na fotkach które zamieściłem w poście :

„Który z obiegów wody lepiej zachowa czystość w zbiorniku ?”

Tylko po co rozszczelniać układ fitrujący skoro napowietrzanie ruchem tafli wody wysatrczy?

Tylko po co gdybać zamiast udzielić odpowiedzi „nie moja brocha” kolega pytał robiłem taki kiedyś taki

„zabieg” więc odpisałem , co z tym zrobi to jego sprawa .

Może nie trawi ciągłego chlupotu wody

A tak na marginesie Japończycy stosowali jako torturę odgłos ciągle spadających kropli wody ha ha ha .